Cum măsluia aparatele de păcănele o grupare infracţională organizată. Zeci de inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Danco a stat câteva luni în arest preventiv FOTO Facebook.com
Stelian Danco a stat câteva luni în arest preventiv FOTO Facebook.com

La aproape patru ani de la începerea cercetărilor, procurorii DIICOT Sălaj au trimis pe masa judecătorilor Tribunalului Sălaj dosarele a 45 de inculpaţi acuzaţi că au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat specializat în măsluirea păcănelelor.

Toate cele 45 de persoane şi-au recunoscut faptele, încheind cu anchetatorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Inculpaţii au negociat cu procurorii pedepse cuprinse între 9 luni şi 3 ani, executarea acestora fiind suspendată condiţionat. Pentru unul dintre liderii grupării, Stelian Danco, acordul prevede o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani. În plus, i s-au impus mai multe obligaţii, printre care şi prestarea a 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Potrivit reprezentanţilor DIICOT, bărbatul împreună cu alte persoane, "în calitate de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept a mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, au constituit şi aderat la un grup infracţionat organizat, având ca obiect comiterea de infracţiuni informatice şi infracţiuni economico-financiare".

Cazul a făcut vâlvă în toamna anului 2015, atunci când în urma a 96 de percheziţii domiciliare în judeţele Sălaj şi Maramureş, grupul infracţional a fost destructurat. În urma acestor acţiuni au fost găsite şi ridicate aproape 26 de kilograme de aur, circa 2,3 milioane de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum şi un seif în care se găseau 129.080 euro, 175.799 de lei, precum şi 561,66 grame aur. Opt persoane au fost reţinute şi, ulterior, arestate preventiv.

Cum funcţiona gruparea

La acea vreme, procurorii DIICOT Sălaj declarau că o parte a membrilor grupării de crimă organizată au accesat fără drept cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot - machine) instalate în aceste locaţii, prin folosirea de chei speciale care permit modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calculează algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic. Prin folosirea acestui procedeu, respectiv prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc, membri grupării şi-au însuşit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani clienţilor, conform algoritmului softului original, ci membrilor grupului infracţional. Sumele erau apoi scoase din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi, implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.

Procurorii spun că aceste operaţiuni se realizau de regulă la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.
Toate cele 45 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Sălaj.

Citiţi şi:

Averi fabuloase făcute pe seama amatorilor de păcănele. Unul dintre liderii grupării şi-a cumpărat şase apartamente de lux în Mamaia, altul avea 26 de kilograme de aur

11 condamnaţi într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Unii, la închisoare, alţii, la muncă în folosul comunităţii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite