Cum învaţă 200 de poliţişti să se apere de infractori. Proiectul inedit implementat într-un judeţ din nord-vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 200 de poliţişti vor participa la cursuri FOTO Arhivă
Peste 200 de poliţişti vor participa la cursuri FOTO Arhivă

La doar câteva zile de la numirea ca împuternicit la comanda Poliţiei sălăjene, Marius Florin Mihăilă implementează un proiect în premieră, prin care poliţiştii se vor perfecţiona în diferite tehnici de autoapărare.

Peste 200 de poliţişti de la structurile de Ordine Publică, Poliţie Rutieră şi Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj vor participa, de săptămâna viitoare, la un program de perfecţionare a tehnicilor de autoapărare, iniţiat de către noul şef al instituţiei, Marius Mihăilă (foto jos - n.n), un mare iubitor al artelor marţiale.

Cursul, unul organizat în premieră în Poliţia Sălaj, se va desfăşura pe durata a cinci zile lucrătoare şi va avea o structură modulară, la care vor participa grupe alcătuite din 12 poliţişti. Acest modul va fi urmat de toţi poliţiştii din structurile amintite, de două ori pe an.

“Obiectivul îl reprezintă întărirea capacităţii de reacţie a poliţiştilor din IPJ Sălaj. Am gândit acest proiect, acest modul de de pregătire, în contextul în care, la nivel naţional, în ultima perioadă au avut loc mai multe cazuri de ultraj la poliţist, iar recent, în judeţul Sălaj au fost executate focuri de arma la adresa unui om al legii”, a precizat Mihăilă miercuri, 8 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă.

marius mihaila

Cazul la care a făcut referire s-a petrecut la finele lunii noiembrie 2019, când un bărbat prins la braconaj într-o pădure de lângă Mirşid a ameninţat un poliţist aflat în misiune şi chiar a tras focuri de armă în direcţia acestuia. Din fericire, omul legii a scăpat nevătămat, atacatorul fiind ulterior prins şi arestat preventiv. “Ne dorim sporirea abilităţilor şi capacităţilor poliţiştilor, atât de ripostă, cât mai ales de a avea o atitudine pro-activă în anumite situaţii critice”, mai spune Mihăilă.

Potrivit acestuia, cursanţii vor face 6 ore de antrenamente în fiecare zi, cu pauză de 15 minute la fiecare 45 de minute de pregătire. Ei vor învăţa diferite tehnici de autoapărare, de la stăpânirea tehnicilor de cădere, lovituri de braţe ori de picioare, la tehnici de imobilizare, încătuşare, transport forţat ori de dezarmare de pistol. Antrenamentele vor fi conduse de către poliţişti din cadrul Servicului pentru Acţiuni Speciale. “Poliţistul trebuie să aibă cunoştinţe şi abilităţi de a imobiliza o persoană fără a o răni ori a-I face rău; scopul nostru este de a aplica legea, şi nu de a fi justiţiari”, a subliniat şeful IPJ Sălaj. La final, toţi cursanţii vor fi supuşi unei testări, la care va participa fie şeful Inspectoratului, fie adjunctul acestuia.

Mai puteţi citi:

Urmărire cu focuri de armă la marginea pădurii. Un braconier a încercat să-l omoare pe poliţistul care îl urmărea

Un psiholog la comanda Poliţiei sălăjene. Cine este el şi cât timp va conduce Inspectoratul

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite