Cum au ajuns firmele din zona industrială să plătească impozite de lux. „O supraimpozitare face neatractive investiţiile viitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a încadrării zonei industriale a municipiului la cea mai scumpă categorie de impozitare, firmele vor avea de plătit impozite de 2,5 ori mai mari.

Clubul Oamenilor de Afaceri "Silvania", care reuneşte câteva zeci dintre cele mai reprezentative companii din municipiu, a depus o plângere la Primăria Zalău în care solicită revocarea hotărârii de Consiliu Local, emisă la finalul anului trecut, prin care terenurile din zona industrială sunt impozitate la aceleaşi valori cu cele din centrul oraşului.

În documentul semnat de către preşedintele Clubului, Dan Nicu Cherecheş, oamenii de afaceri sesizează faptul că măsura autorităţilor este nefondată şi ilegală, afectând întreaga zonă industrială a municipiului, de pe Bulevardul Mihai Viteazul, terenurile de aici trecând din categoria C, în categoria A. Acest lucru se traduce prin majorarea impozitului pe hectar de la 3.502 lei, la 7.931 de lei: "Terenuri aparţinând Euroconserve SRL, Fortuna SA, Petunia SRL si BaioniGroup, situate la 5,3 km de centru, clasificate ca fiind zona agrară cu risc de inundaţii, din clasificare C devin zona A, impozitate precum terenurile centrale, fără să se ţină cont de principiile ce stau la baza legii, distanţa şi specificul zonei".

Agenţii economici atrag atenţia asupra implicaţiilor acestei măsuri abuzive, menţionând că va duce la creşterea costurilor de  funcţionare, astfel de majorări dezavantajându-i în faţa concurenţei din zone apropiate, unde taxele sunt mai mici. "O eventuală majorare a preţurilor produselor comercializate va fi sesizată de către consumator, fiindu-le diminuată cifra de afaceri", se arată în document. "Primăria Zalău trebuie să ia în considerare şi celelalte beneficii aduse de firmele ce activează în zona industrială şi, totodată, şi de mărirea, în anul anterior, a valorii de impozitare a clădirilor, prin schimbarea normelor ANEVAR, norme ce au dezavantajat proprietăţile din oraşele mici", mai spun petenţii.

Printre firmele afectate se numără atât companii din comerţ, cât şi cele din producţie. "Agenţi economici angajaţi în activităţi de producţie, cum sunt Michelin, Silcotub, Universal, Centrotrans, Rom Dinarom, WeltHaus, Doradia detin o pondere importantă de angajaţi şi contribuie cu cote defalcate la bugetul local, dar, totodată, vând pe pieţe internaţionale foarte puternic concurate, fiindu-le afectat direct costul de producţie prin schimbarea de încadrare. O eventuală diminuare a numărului de angajaţi ar afecta mai grav bugetul local decât această majorare a încasărilor". În plus, se arată în petiţie, încadrarea în zona A a întregii zone industriale atrage şi alte viitoare probleme, de urbanism şi de mediu, situaţii care, mai târziu, "pot deveni periculoase pentru mediul de afaceri". Cei de la Clubul "Silvania" amintesc autorităţilor de faptul că în alte oraşe unde există parcuri industriale, firmele sunt scutite de impozite locale. "O supraimpozitare creează un dezavantaj competitiv local şi neatractivitatea unor investiţii viitoare", explică ei.

În opinia întreprinzătorilor, măsura este şi ilegală, întrucât punctajul acordat pentru încadrarea imobilelor pe zone a fost întocmit în avantajul legiuitorului şi fără a respecta recomandările Codului Fiscal. Mai mult decât atât, punctajul nu este unul real, câtă vreme în anumite porţiuni de pe Bulevard nu există canalizare, iar în altele, utilităţile au fost introduse pe cheltuiala firmelor, fără vreo investiţie din partea municipalităţii. Majorarea nu se justifică, adaugă petenţii, câtă vreme în cei doi ani care au trecut de la precendeta hotărâre de zonare a intravilanului, pe principala arteră a oraşului nu s-au făcut niciun fel de investiţii.

Mai puteţi citi:

Ce impozite plătim în 2018. Clădirile neîngrijite, taxate cu 300% mai mult

Proiectul unui parc industrial de 10 hectare, tras pe linie moartă. Ce explicaţii au autorităţile

Primăria Zalău vrea mai multe locuri de muncă în oraş. Strategia cu care îşi propune să îi atragă pe investitori

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite