Culoarul secret folosit de călugăriţe care aprinde imaginaţia. Istoria bisericii unice în România, cu două rânduri de ziduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica a fost declarată monument istoric
Biserica a fost declarată monument istoric

O biserică din piatră, benedictină la origini, animă imaginaţia curioşilor prin particularitatea care o face unică în România şi printre puţinele din Europa: coridorul secret.

Biserica, în prezent reformată, a fost construită la Uileacu Şimleului, o localitate situată în apropiere de oraşul sălăjean Şimleu Silvaniei, în între anii 1260-1300, în stil romanic.

Potrivit unui studiu publicat de arheologii sălăjeni Csók Zsolt şi Horea Pop, lăcaşul, declarat monument istoric de categorie B, a suferit transformări majore ulterior edificării ei.

În actuala formă, intrarea în corpul principal al bisericii se face printr-o uşă, situată pe latura sudică, în stil gotic, refolosită probabil de la o altă intrare.

În interior se află o intrare boltit, care face accesul spre aşa-zisa tribună a laturii nordice, printr-un coridor foarte îngust care s-a păstrat pe întreaga lungime a laturii nordice şi a celei sudice.

FOTO Pe-Jo

biserica uileac

Existenţa acestui coridor este pusă de localnici pe seama existenţei în apropiere a unei mănăstiri de călugăriţe. De altfel, biserica a şi aparţinut, iniţial, acelei mănăstiri romano-catolice benedictine. 

În folclorul local se vorbeşte şi despre un tunel de lemn, ce ar fi făcut legătură între biserică şi mănăstire, prin care călugăriţele puteau ajunge dintr-un loc în altul fără a fi văzute de restul lumii. Culoarul din jurul bisericii ar fi fost utilizat tot de călugăriţe, pentru a putea asista la Sfintele Liturghii fără a fi nevoite să intre în contact cu localnicii care veneau şi ei la slujbă.

Biserica - preluată de reformaţi în 1751


Datele cu privire la anii de început ai bisericii sunt vagi şi incerte. Istoricii spun că, în jurul anului 1500, ea ar fi fost abandonată odată cu depopularea satului şi, probabil, şi cu desfiinţarea mănăstirii. În 1751 ea a fost preluată de reformaţi, care au renovat-o. Pe un panou din actualul tavan casetat de lemn se poate citi, doar ''în oglindă'', un mesaj pictat la data de 5 iulie 1751, în care se spune: ''Pentru slava lui Dumnezeu, s-a renovat biserica din Uileacu Şimleului, din banii enoriaşilor, în acea vreme fiind predicator Veer Ferencz''.  Între anii 1844 — 1846 biserica a fost extinsă, la partea frontală nou adăugată nemaipăstrându-se coridorul intermural, prezent azi doar pe părţile laterale.

Vă mai recomandăm:

Misterul crucilor celtice care au apărut în nordul României. Cât de vechi sunt, de fapt, ciudatele monumente funerare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite