Crimele care au îngrozit Sălajul: de la bărbatul tranşat şi fiert de un prieten, la bătrânul torturat până la moarte din pricina unei ”comori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crima din Ortelec, cea mai recentă din Sălaj
Crima din Ortelec, cea mai recentă din Sălaj

O crimă demnă de cele mai terifiante filme de groază tulbura liniştea Zalăului în 2002, când un bărbat şi-a ucis prietenul de pahar, după care l-a tranşat şi l-a fiert, pentru a scăpa mai uşor de cadavru. După 12 ani, o altă crimă - cea din Ortelec, a îngrozit Sălajului, mai ales că autorii ei - trei la număr - au fost aproape două săptămâni în libertate.

Cea mai cumplită crimă, ieşită din comun în special prin cruzimea şi sângele rece al autorului, a avut loc, chiar în Zalău, în 2002. Crin Bologa, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, îşi aminteşte cum, la acea vreme, în calitate de procuror criminalist, a ajuns să se ocupe de acest caz. "Totul a pornit de la faptul că pe Valea Zalăului, în zona Pensiunii Ramona, o persoană a văzut plutind în apă o mână de om. Iniţial, am crezut că este rezultatul vreunei amputări de la spital, dar am decis să verificăm, totuşi. I-am chemat în ajutor pe jandarmi şi pe pompieri, iar în câteva ore am mai găsit şi cealaltă mână, două secţiuni din gambe, organe interne şi un cap de om", povesteşe prim-procurorul.


Potrivit acestuia, mai dificil decât a stabili cine a ciopârţit în acel hal o fiinţă umană a fost să identifice victima. "Am început prin a vedea ce persoane dispăruseră, în ultima vreme, din zonă, iar apoi am chemat, pe rând, vecinii să identifice, după bucăţile găsite, victima", explică el. Aşa s-a ajuns la un nume: Nicolae Peşcheleu, un bărbat ce avea la acea vreme 43 de ani şi care a fost identificat de un vecin după mâini. "Vecinul respectiv ne-a spus că e sigur că mâinile sunt ale lui - le cunoştea foarte bine pentru că obişnuia să joace cărţi în faţa blocului cu acesta - dar în privinţa capului susţinea că nu este al vecinului său. Se creea, astfel, ipoteza că ar fi două victime", povesteşte el. Anchetatorii erau, însă, contrariaţi de faptul că exista o discrepanţă între mâini, care erau mari, şi cap, care era anormal de mic. "Norocul a făcut că medicul legist, Andrei Barbu Todea, tocmai se întorsese de la un curs din Anglia, unde, printre altele, li s-au prezentat autopsii ale unor cadavre provenite din coloniile africane, unde multe victime erau fierte ritualic. Aşa că i-a venit ideea că şi capul găsit în Valea Zalăului ar fi putut fi fiert, ştiut fiind că prin fierbere se contractă şi se deformează", îşi aminteşte procurorul. Având aceste informaţii, găsirea autorului a avut loc rapid:"Am avut mai mulţi suspecţi, cărora le-am spus că ştim cum au omorât victima, cum au tranşat-o şi cum i-au fiert capul. Unul singur a cedat, surprins că ştiam toate acestea - autorul".


Criminalul era un vecin de-al victimei, recent divorţat şi dat afară de la Armătura, unde lucrase ca electrician. Vându-se recent garsoniera pe care şi-o cumpărase în urma divorţului, probabil pentru a avea bani de băutură, iar la un moment dat se pare că s-a trezit fără bani (aproximativ 40 de milioane de lei vechi). S-a dus acasă la prietenul său de pahar - victima - un bărbat divorţat şi acesta şi l-a acuzat că i-ar fi furat banii. În conflictul izbucnit, criminalul a luat un ciocan, cu care i-a spart prietenului său capul. Nu s-a panicat şi, în loc să sune la Poliţie, bărbatul a gândit un plan prin care să scape de cadavru. Şi-a aminit că, pe vremea când lucra la Armătura, un coleg de-al său a fost electrocutat, iar cei de la Urgenţe au zis că procesul de electrocutare i-a coagulat tot sângele. Aşa că, electrician fiind, şi-a electrocutat cu ajutorul a două fire victima, pentru a nu face mizerie atunci când avea să o tranşeze. Raportul medico - legal a evidenţiat faptul că, cel puţin în momentul tranşării, victima era deja moartă. Bucăţile din corpul victimei le-a pus în pungi, pe care le-a pus în frigider, iar a doua zi le-a dat drumul, pe rând, în Valea Zalăului. Capul l-a fiert pentru a nu putea fi identificată victima, dar s-a oprit în momentul în care mirosul a început să-i facă pe vecini să bată la uşă. Tot ca o dovadă a lucidităţii sale din acele momente, criminalul s-a îmbrăcat cu hainele victimei, pentru a nu şi le murdări pe ale sale în timpul tranşării. Pentru fapta sa, bărbatul a fost condamnat la 18 ani de închisoare.


Crima din Ortelec, plătită cu peste 80 de ani de temniţă


O crimă mult mai recentă a şocat din nou opinia publică. Este vorba despre uciderea colonelului în rezervă Ioan Gherman, torturat în propria locuinţă de trei hoţi, care încercau, astfel, să afle de la bătrânul de 81 de ani unde îşi acundea ”comoara”, despre care scrisese, recent, un ziar local. Anchetatorii spun că, în disperarea lor de a obţine informaţii despre presupusa ”comoară”, hoţii - criminali au mers până acolo încât, în momentul în care bătrânul a leşinat de durere, l-au stropit cu apă pentru a-şi reveni şi a putea ei relua tortura.


Filmul crimei


Ioan Gherman locuia singur într-o casă din satul Ortelec - un cartier al Zalăului şi îi plăcea să se laude cu impresionanta sa colecţie de cărţi şi alte obiecte cu valoare mai degrabă sentimentală, adunate într-o viaţă de om. Pasiunea lui a făcut şi obiectul unui articol în presa locală, fapt ce ar fi putut atrage atenţia hoţilor asupra lui. De altfel, procurorul de caz, Dan Brindea, a şi precizat că autorii oribilei fapte au recunoscut că s-au dus în casa bătrânului aşteptând să găsească acolo adevărate comori. ”Se aşteptau să găsească tablouri de aur”, a declarat el.


Când au văzut că nu găsesc tablourile de aur, criminalii au început să-l bată pe bătrân în speranţa că, în acest fel, le va spune unde îşi ascunde comorile. Cum nu au reuşit să afle nimic, i-au smuls bătrânului un inel de pe deget, au mai luat şi o medalie şi un aparat foto şi s-au dus, nu înainte de a-şi lega victima, pentru a se asigura că nu va putea suna la Poliţie. Bătrânul a stat aşa trei zile, până când un vecin, văzând uşa de acces în locuinţă forţată, i-a chemat pe poliţişti. Victima era, încă, în viaţă, însă a murit după câteva ore la spital, concluzia medicilor legişti fiind că a murit din cauza loviturilor primite.


Între timp, criminalii - Adrian Micz, Adrian Bărburaş şi Casiu Lăcătuş - s-au ascuns într-o pădure, fiind prinşi după aproape două săptămâni. Ei au fost trimişi în judecată în luna decembrie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj. Magistraţii de aici s-au pronunţat luni, 23 februarie, condamnându-i la pedepse cu închisoarea cuprinse între 24 de ani şi două luni de închisoare şi 30 de ani de închisoare.


Cea mai mare pedeapsă, de 30 de ani în spatele gratiilor, i-a fost aplicată lui Adrian Micz, şi este formată, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii instanţei de judecată,  din pedeapsa de 27 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată şi două infracţiuni de furt calificat.


Casiu Lăcătuş a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 26 ani, trei luni şi 10 zile închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, 10 infracţiuni de furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat.


Adrian Bărburaş a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 24 ani şi 2 luni închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, cinci infracţiuni de furt calificat, o infracţiune de complicitate la furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat, precum şi o pedeapsă de 1un an şi patru luni închisoare a cărei suspendare condiţionată a fost revocată.


Hotărârea instanţei a fost pronunţată luni, 23 februarie, de magistraţii Tribunalului Sălaj şi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeşte şi Tânără de 19 ani, bătută măr şi băgată în spital de propria mamă

Uciderea colonelului Ioan Gherman, plătită cu peste 80 de ani de temniţă. Filmul unei crime oribile

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite