Cele mai mari cinci greşeli alimentare pe care le facem în post. Cum ne putem îmbolnăvi şi îngrăşa crezând că ne detoxifiem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada de post este o provocare nu doar pentru suflet, ci şi pentru organism. Privarea de anumite alimente, făcută greşit, poate duce la îngrăşare şi chiar la îmbolnăvire, avertizează nutriţioniştii.

Postul, sub aspect culinar, este o perioadă în care organismul este supus la grea încercare, mai cu seamă că nu se respectă un principiu de bază al nutriţiei: o alimentaţie diversificată şi echilibrată. ”Compensarea” lipsei proteinelor animale cu alte alimente, multe dintre ele bombe calorice sau concentrate de ”E-uri”, poate duce, în cel mai bun caz, la îngrăşare, dacă nu şi la îmbolnăvire.

Cele mai mari cinci greşeli de nutriţie pe care le facem în perioada postului şi care ne ”costă” cel mai mult sunt, în opinia nutriţionstului Marius Călinici, următoarele:

1) ”Postul presupune renunţarea la carne şi la grăsimi de origine animală, adică la acele alimente care generează senzaţia de saţietate. Drept urmare, pentru a ne potoli foamea, vom avea tendinţa de a consuma cantităţi mai mari din alimentele permise, ceea ce duce la îngrăşare”, explică medicul.

2) Utilizarea preparatelor industrializate etichetate drept alimente de post (pate de post, salam de post, brânză de post şi altele). ”Acestea sunt un îngrozitor amestec de produse sintetice. Cele mai sănătoase alimente de post sunt cele pregătite în casă, în care ştii ce ai băgat”, spune el.

3) Utilizarea margarinei ca înlocuitor pentru unt, margarina fiind considerată - spune Marius Călinici - de către majoritatea nutriţioniştilor - nesănătoasă, fiind sursă de grăsimi vegetale saturate.

4)Cantitatea mare de carbohidraţi (pâine, paste făinoase, dulciuri de post şi altele) consumată, de regulă, în această perioadă îmbogăţeşte mult raţia calorică. De asemenea, tot acum se folosesc în exces şi sâmburii, cu efect tot în adăugarea unei valori calorice şi, mai departe, în creşterea în greutate.

5)”Postul nu este cură de slăbire. Persoanele care reduc raţia în această perioadă, după încetarea postului pun înapoi tot ce au dat jos şi ceva în plus!”, avertizează nutriţionistul.

”Postul se ţine dacă ai credinţă. Dacă nu, e doar o manifestare superficială, care nu ajută la nimic”, încheie medicul.

Vă mai recomandăm:

Cât de sănătos este să mâncăm insecte. Riscurile introducerii muştelor şi greierilor în alimentaţie

Cum se prepară delicioasa „popârcă cu hiribe şi cu hiriboance uscate“, reţeta care necesită dicţionar ardeleano-român

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite