Atenţie la cumpărarea de cosmetice. Cum puteţi recunoaşte un produs contrafăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele neconforme ne pot pune sănătatea în pericol
Produsele neconforme ne pot pune sănătatea în pericol

Indiferent că vorbim despre produse de machiaj, creme de îngrijire a pielii feţei şi corpului, cosmetice solare, produse pentru păr sau altele de acest gen, trebuie să fim atenţi la o serie de aspecte pentru a nu fi dezamăgiţi de achiziţia făcută.

Pentru a nu risca să cumpăraţi produse cosmetice contrafăcute ori care să vă pună în pericol sănătatea, este bine să ţineţi cont de câteva sfaturi ale specialiştilor de la Protecţia Consumatorilor.

Potrivit sursei citate, cosmeticele vor fi achiziţionate numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie. De reţinut că niciun produs original nu se vinde în afara lanţurilor de distribuţie, cum ar fi tarabele sau persoane fizice "cu sacoşa".

Nu vă lăsaţi păcăliţi de preţurile mici. "Preţurile prea mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele", avertizează reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Este important să verificaţi dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului, nu de alta dar sunt şanse mari ca un produs catalogat drept "de lux", ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere. Un produs contrafăcut poate fi dat de gol şi de o calitate proastă a tipăririi pe etichetă, câtă vreme mulţi dintre producătorii şi importatori "de marcă" au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă - hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii.

ANPC menţionează că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE. În plus, majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia "a se folosi preferabil inainte de", urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată această dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe.

"Anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada dupa deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni de exemplu). Sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele", susţin oficialii Autorităţii. "Citind eticheta cu atentie puteţi identifica avertismente prin care puteţi evita anumite probleme ulterioare de sănătate", mai spun cei de la Protecţia Consumatorilor.

Vă mai recomandăm:

Ponturi pentru o vacanţă fără griji. Drepturi puţin cunoscute pentru turiştii care călătoresc cu trenul sau cu avionul

Cum ne ferim de ţepele magazinelor online - sfaturi de la Protecţia Consumatorului

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite