Astăzi este Ziua Internaţională a Romilor. Etnicii îşi comemorează astăzi semenii ucişi în Holocaust

 Astăzi este Ziua Internaţională a Romilor. Etnicii îşi comemorează astăzi semenii ucişi în Holocaust

Astăzi este Ziua Internaţională a Romilor

Astăzi, 8 aprilie, est Ziua Internaţională a Romilor, dar şi o zi în care reprezentanţii acestei etnii îşi comemorează victime Holocaustului. La Zalău momentul aniversar şi comemorativ deopotrivă este marcat prin manifestări organizate de organizaţiile non-guvernamentale de profil.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Hotel Porolissum are loc, de la ora 12.00, o prezentare a semnificaţiei Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorită în 8 aprilie din 1971, când, la Congresul Uniunii Internaţionale a Romilor, s-a luat decizia a adoptat trei mari simboluri: limba, drapelul şi imnul minorităţii rome. Prezentarea va fi urmată de o proicţie videa ce urmăreşte să atragă atenţia asupra tratamentului la care au fost supuşi romii în timpul celui de-a doilea război mondial, cu accent pe Holocaust. Evenimentul este organizat de Alianţa Civic Democrată a Romilor, în parteneriat cu Asociaţia Şanse Egale pentru Femei şi Copii şi cu Asociaţia Şanse Egale.

Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului, prima atestare documentară a romilor de pe teritoriul României actuale datează din anul 1385, când domnitorul Ţării Româneşti, Dan I, dăruieşte Mănăstirii Tismana posesiunile care aparţinuseră mai înainte Mănăstirii Vodiţa, de lângă Turnu Severin, proprietăţi primite de la unchiul său, Vladislav I, între acestea menţionându-se şi 40 de sălaşe de “aţigani”.

Realizată la presiunea Europei, Dezrobirea romilor a fost un proces dificil şi relativ îndelungat: la 20 februarie 1856, Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti elibera ultima categorie de robi, cei ai particularilor, acordându-se despăgubiri foştilor proprietari. Puţine au fost familiile de boieri care i-au eliberat pe romi din sclavie fără despăgubire. În cazul aşezămintelor mânăstireşti, nu se cunosc asemenea cazuri.

Limba Romani este limba romilor! Indiscutabil ea este de origine indiană şi apropiată de limba hindi, una din limbile din India. Două treimi din vocabularul şi gramatica sa de bază sunt indiene. Restul îl constituie vocabularul împrumutat, în cea mai mare parte din limba persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact. În pofida pretinsei sale diversităţi dialectale, limba romani este una şi aceeaşi limbă iar romii din Rusia, Albania, Grecia, etc. pot comunica foarte uşor între ei în limba romani. Din 1990 limba romani dispune de un scris comun, care permite cea mai bună difuzare a literaturii rome. În anumite ţări, cum este România, limba romani este predată în şcoli.

Congresul Uniunii Internaţionale a Romilor de la Londra, în 1971 a definit drapelul romilor ca fiind o roată roşie, încadrând din nou sistemul simbolic indian al roţii, centrată pe un fundal cu două culori: partea albastră de sus, simbolizând Cerul, tatăl infinit al Umanităţii; partea verde dejos, simbolizând Tera, mama Umanităţii. Acest drapel poate fi întâlnit la diferite festivaluri şi evenimente.

Cântecul, GELEM, GELEM, a cărei melodie e foarte populară în şi versurile căruia au fost compuse de Jarko Jovanovic în timpul vizitei sale la Struthof (lagar de concentrare a romilor, Franta), a devenit spontan de-a lungul anilor şi datorită popularităţii sale, imnul internaţional al romilor. La Congresul de la Geneva din 1978, s-a decis ca acest cântec sa fie imnul romilor.

„Etnia romă şi bogata sa zestre culturală îşi are rolul său, bine definit, în istoria românilor. Consider că astăzi România recunoaşte şi respectă drepturile acestei minorităţi şi sprijină permanent procesul de integrare a romilor în societatea românească. La ceas anivesar urez tuturor tuturor romilor din judeţul Sălaj şi de pretutindeni un sincer „La Multi Ani!”, precizează prefectul Vegh Alexandru.citeste totul despre: