Armata împinge ANL-urile din Zalău în zona industrială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul din poligonul militar din Dâmbu Morii, pe care Primăria Zalău vrea să construiască blocuri ANL, a fost mutat de Ministerul Apărării până în gardul CET-ului. Primăria spune că măsura creşte foarte mult costurile cu asigurarea utilităţilor şi expune populaţia la poluarea din zona industrială.

Ministerul Apărării a modificat poziţionarea celor 20 de hectare din poligonul din Dâmbu Morii pe care a promis că le cedează Primăriei Zalău, care vrea să construiască acolo un complex de blocuri ANL. Potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu, modificarea se referă la mutarea terenului respectiv înspre zona industrială, mai exact înspre CET,  ceea ce nu convine deloc primăriei.

„Pe de-o parte, se pune problema poluării la care vor fi expuşi locuitorii din blocurile ANL, iar pe de altă parte, fiind la o distanţă mai mare de oraş, cresc foarte mult costurile cu asigurarea utilităţilor, care trebuie suportate din bugetul de criză al primăriei“, spune Căpîlnaşiu, care precizează că va merge personal la Bucureşti, la minister, pentru a lămuri problema.


Primarul spune că, potrivit înţelegerii făcute cu ministru Gabriel Oprea, prezent lunile trecute la Zalău, între complexul ANL şi CET ar fi trebuit lăsată o zonă de tampon, pe care municipalitatea intenţiona să o amenajeze ca spaţiu verde şi ca teren de sport. Schimbarea făcută de Ministerul Apărării pune blocurile de locuinţe până în gardul CET-ului, precizează edilul.


Probleme şi cu poligonul de pe strada Crasnei

Problemele cu poligonul din Dumbrava nu sunt singurele pe care Primăria Zalău le are cu Armata. Poligonul militar de pe strada Crasnei stă, în continuare, în calea finalizării centurii ocolitoare a oraşului, primăria nereuşind să găsească un teren pe care să-l ofere la schimb Ministerului Apărării în contul cedării actualului poligon. „Nu avem în domeniul public sau privat un teren de dimeniusiunile pe care nu le cer ei, iar de achiziţionat, noi, ca primărie, nici nu avem posibilitatea legală să cumpărăm un astfel de teren“, precizează Căpîlnaşiu. În aceste condiţii, centura Zalăului rămâne, deocamdată, făcută doar pe jumătate.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite