Şezătoare la Bădăcin, acasă la Iuliu Maniu, pentru promovarea zestrei populare, a cusăturilor şi gastronomiei tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reîntoarcere la tradiţii FOTO Mirel Matyas
Reîntoarcere la tradiţii FOTO Mirel Matyas

Proiectul itinerant "Şezători în Ţara Silvaniei" continuă în acest weekend cu o a doua habă, de data aceasta la Bădăcin, în satul lui Iuliu Maniu.

Iubitorii a tot ce înseamnă autentic şi românesc sunt invitaţi sâmbătă, 22 aprilie, de către echipa Fundaţiei pentru Educaţie şi Dezvoltare Locală Agapis, la o nouă acţiune organizată în cadrul proiectului itinerant "Şezători în Ţara Silvaniei". Evenimentul, care se anunţă a fi unul relaxant, de familie, cu elemente contemporane inspirate de tradiţia etnografică şi gastronomică sălăjenă, se va desfăşura la Bădăcin, în livada de cireşi a unor localnici.

Organizatorii îi provoacă pe cei interesaţi să ia parte la habă să scoată zestrea din lăzi sau dulapuri vechi, să poarte cu mândrie la habă cel puţin un element vestimentar autentic, despre care să poată povesti şi celorlalţi. Pentru că o altă componentă importantă a proiectului este redescoperirea bucătăriei autentice vechi, sălăjenii care merg la şezătoare sunt invitaţi să aducă cu ei ceva de-ale gurii, preparat după reţete vechi şi cu ingrediente locale. Bufetul românesc încropit din bucatele tradiţionale va fi întregit de celebrele plăcinte ale socăciţelor din sat şi de pălinca şi vinul locului. Şi pentru ca şezătoarea să fie completă, fiecare dintre participanţi trebuie să îşi aducă "lucru": o ie de brodat, un goblen, o cipcă sau orice altceva.

"La şezătoare vom face şi câteva probe cu ideile şi propunerile participanţilor pentru două produse suvenir pe care vrem sa le creăm pentru a îmbogăţi oferta de produs local autentic a Ţării Silvaniei (proiectul SUVENIR de Sălaj): Perniţa antistres din pânză de casă cusută manual cu simboluri locale şi umplută cu sâmburi de cireş şi Batista de Bădăcin (una inspirată de cele cusute de Clara Maniu, purtând monograma familiei şi una cu florile locului, numai bună de dăruit sau purtat la sacourile cu ştaif )", susţine Alina Zară Prunean, unul dintre iniţiatorii proiectului itinerant. Cu acelaşi prilej, va fi vizitată casa lui Iuliu Maniu, aflată într-un amplu proiect naţional de restaurare şi micul muzeu provizoriu dedicat acestuia, dar şi prima biserică cu ziduri din piatră cu turlă de lemn din Sălaj şi livezile înflorite.

Ea a mai spus că demersul Fundaţiei Agapis are şi o componentă creativă şi filantropică, întrucât în cadrul fiecărei şezători se lucrează la piese de zestre contemporană care să întregească proiectul Suvenir de Sălaj cu produse locale, din vânzarea cărora se va completa fondul educaţional social de burse pentru elevi eminenţi care se confruntă cu situaţii de risc social.

"Am gândit acest proiect din dorinţa de a aduna la un loc iubitorii de cultură populară sălăjeană, specialişti, meşteri, gastronomi, povestitori şi instituţii cu atribuţii în promovarea cultural – turistică şi de patrimoniu a Sălajului! Şi de a crea şi recrea noi produse locale pentru kitul cu Suveniruri autentice din Sălaj", a punctat Alina Zară Prunean.

"Şezători în Ţara Silvaniei" va poposi timp de un an în 12 zone speciale din Sălaj, unde lumea să se adune şi să îşi odihnească sufletul cosând, povestind, descoperind locuri, jucând sau mâncând bucate tradiţionale. Proiectul este susţinut de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, Muzeul de Pânze şi Poveşti şi Colţul Românesc.

Vă mai recomandăm:

Cadouri cu suflet românesc. Kitul de suveniruri care promovează meşteşugurile tradiţionale şi alină dorul de casă

Târgul online cu produse româneşti de poveste. „Arta de a dărui începe prin a cumpăra de la tine de acasă, de la ai tăi“

Tradiţii peste care s-a aşternut praful. „Danţul în şură“, locul unde se perfectau căsătoriile din satul sălăjean

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite