Îţi cauţi fără prea mult succes un job? Poţi avea acum un antrenor personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Sârca a prezentat proiectul în cadrul unei conferinţe de presă
Romeo Sârca a prezentat proiectul în cadrul unei conferinţe de presă

Conceptul nu este unul nou, el fiind aplicat cu succes de mai mulţi ani în Suedia. El va fi implementat în premieră în ţara noastră în Sălaj, printr-un proiect al AJOFM finanţat din fonduri europene.

Sălăjenii care încearcă de mai multă vreme, fără succes, să-şi găsească un loc de muncă vor avea de-acum înainte şanse mult mai mari să reuşească. Şi asta pentru că vor avea la dispoziţie un antrenor personal, care nu numai că îi va ajuta să decidă ce locuri de muncă li s-ar potrivi, conform pregătirii şi experienţei profesionale, dar îi va însoţi şi la interviu şi va corecta, din mers, greşelile care au făcut ca până atunci şomerii respectivi să nu fie pe placul angajatorilor.

"Modelul", luat din Suedia

Ideea i-a venit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, Romeo Sârca, în timpul unei vizite de lucru în Suedia, acolo unde acest concept este aplicat cu succes de mai mulţi ani. A găsit şi cadrul în care să aplice acest concept şi în Sălaj – un proiect cu finanţare europeană ce urmăreşte creşterea calităţii serviciilor oferite de AJOFM. Proiectul, numit „SPO – Performanţă şi calitate în servicii”, are o valoare totală de peste 10.000.000 de lei, din care mai bine de 7.000.000 de lei sunt din fonduri europene (Fondul Social European POS DRU Axa Prioritară 4 Modernizarea Serviciului Public de Ocupare”, şi a fost lansat miercuri, 28 martie, la Zalău.

Antrenorul îl însoţeşte pe şomer chiar şi la interviu

Potrivit lui Romeo Sârca, se va începe cu şase antrenori personali, care vor fi formaţi în perioada imediat următoare pentru a şti cât mai bine cum să-i ajute pe şomeri să-şi găsească repede un loc de muncă. Doi vor fi aleşi din rândul funcţionarilor agenţiei din Zalău, doi de la agenţia din Jibou şi doi din mediul privat. „Fiecare din cei şase antrenori va avea un portofoliu format în permanenţă din zece persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În momentul în care una dintre cele zece îşi găseşte serviciu, alt şomer îi ia locul în portofoliu”, explică Sârca. Despre modul concret în are antrenorul se implică în găsirea unui loc de muncă pentru „elevul” său, directorul AJOFM spune că acesta devine „devine tutorele persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă. Începe prin a-i face un profil ocupaţional şi psihologic. Îl învaţă apoi cum să-şi facă CV şi scrisoare de intenţie şi caută în oferta de locuri de muncă ceea ce i se potriveşte cel mai bine. Îl pregăteşte apoi pentru interviu şi chiar îl însoţeşte la întâlnirea cu angajatorul, pentru a vedea, eventual, ce nu merge bine şi trebuie corectat”, explică el.

Primii şomeri se vor înscrie în portofoliile antrenorilor personali începând din luna iunie. „Vor fi incluşi n ordinea înscrierii”, susţine directorul AJOFM, precizând că nu s-a gândit încă la eventuale criterii de departajare a candidaţilor.

După Sălaj, toată ţara

Experienţa din Sălaj va putea fi folosită ca exemplu şi de celelalte judeţe din ţară. „La final, pe baza observaţiilor pe care le vom face de-a lungul proiectului, vom elabora o metodologie, care va sta la baza unei proceduri de lucru ce va fi aplicată la nivel naţional”, declară Romeo Sârca.

Proiectul lansat ieri se va derula pe o perioadă de trei ani şi va include, pe lângă formarea antrenorilor personali, mai multe studii de piaţă, strategii, realizarea unui portal electronic de mediere a muncii şi dotări care să scurteze timpul de aşteptare al persoanelor care se adresează agenţiei.

La finele lunii februarie, la AFOFM Sălaj erau înregistraţi 6.761 de şomeri, dintre care mai bine de jumătate neindemnizaţi.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite