VIDEO Umilinţă maximă pentru bolnavii din Vaslui: s-a tăiat raţia de carne în spital. Mâncare pe alese, doar la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de o lună, hrana bolnavilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, se bazează exclusiv de legume şi lactate, după ce furnizorii de carne au refuzat să mai participe la licitaţii. În timp ce bolnavii mănâncă zilnic fasole, cartofi şi orez, deţinuţilor din Penitenciarul Vaslui nu le lipseşte carnea în nicio zi.

La licitaţiile organizate de spital, nu se prezintă niciun furnizor, pentru că nu dispuşi să primească banii cu întârziere, în schimb la penitenciare achiziţia cărnii şi a preparatelor din carne se derulează ca la carte. În timp ce sumele alocate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) se repartizează, raportat la numărul de deţinuţi, numărul de calorii ce trebuie asigurat zilnic acestora, la spital prioritate au cheltuielile de personal şi asigurarea medicamentelor şi a materialelor sanitare, hrana bolnavilor fiind asigurată în funcţie de bunăvoinţa furnizorilor care aceptă plata produselor în termen de 60 de zile.
Cum niciun producător de carne refrigerată nu a participat la licitaţia organizată în urmă cu o lună de Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, conducerea unităţii a solicitat sprijinul celor de pe piaţa locală din Vaslui. Niciunul, însă, nu s-a arătat dispus să livreze carnea bolnavilor. „Probabil termenele de plată nu sunt pe placul furnizorilor, plata făcându-se la 60 de zile. În prezent, pacienţii beneficiază de produse lactate, unt, margarină, legume, cartofi, fasole, ghiveci, mazare, varză, ouă şi fructe”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.
Săptâmânal, spitalul din Vaslui, care are o capacitate de 840 de paturi, are nevoie de 500 de kilograme de carne. Până în urmă cu o lună, carnea refrigerată a fost achiziţionată de la o societate din Brăila, care însă a sistat orice livrare, motivând că livrând două tone de carne pe lună la Vaslui şi primind banii după două luni riscă să falimenteze. 
Meniul sărăcăcios şi lipsit de consistenţă îi determină pe bolnavi să îşi cumpere de mâncare de la magazinele din apropiere.

image

„Sunt de opt zile în spital, dar carnea nu am văzut niciodată la masă. Care sunt de la oraş, le mai vin rudele cu mâncare de acasă. Dar noi, de voie, de nevoie mâncăm ce primim, supa de cartofi, tocaniţă de cartofi, fasole, orez. Cam asta. Azi am ieşit şi am cumparat niste margarină şi mere, că de saturat cu masa de aici n-ai cum să te saturi. Am venit cu 150 de lei de acasă şi am mai 20. Am mai cumparat şi medicamente şi mi-am pastrat banii de drum. Până la plecare ma descurc cum oi putea”, a spus Paraschiva Rusu (72 ani), din satul Plopi, comuna Micleşti, pacientă internată la Secţia de Boli interne a spitalului.

Mulţi dintre pacienţi sunt revoltaţi pentru că, pe lângă mâncare trebuie să mai cumpere şi medicamentele şi materialele sanitare, care nu se află în stoc.

"De peste 20 ani de când plătesc asigurări la sănătate, este pentru prima dată când ajung la spital. Mâncare îmi aduc de acasă, medicamente am cumpărat, în salon sunt gândaci. Pentru ce mai plătim asigurări? Puşcăriaşii au şi condiţii, au şi mâncare bună. Lor nu le lipseşte nimic şi tot se plâng. Noi ajungem pe patul de spital, de nevoie, pentru că muncim, fără să ne gândim la sănătate. Ei ajung la puşcărie pentru furăciuni şi tot felul de nenorociri şi nici nu plătesc la sănătate", a declarat o altă pacientă internată la secţia de Reumatologie a spitalului.

Fasole şi cartofi, meniul zilei

Astăzi, bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, au avut la masa de prânz borş cu cartofi, la felul întâi, şi fasole prăjite, la felul doi, iar la desert câte un mâr. Pentru cei cu regim special, prânzul a constat în piure de cartofi, iar cei cu diabet - ghiveci.
“De unde atâta carne. N-am vâzut-o la ochi până acum, probabil se dă la Crăciun. Nu îndrăznim să mai spunem ceva de carne, că apoi ne iau la rost, că doar nu am venit să facem burta mare la spital. Ne mulţumim cu ce este, decât deloc”, spune un pacient internat la Secţia de Chirurgie. Un alt bolnav, sosit la sala de mese, vâzând farfuriile cu fasole şi cartofi, oftează cu năduf: “Ieri, fasole, azi fasole, mâine tot fasole!”

Conducerea spitalului a precizat că va încerca să organizeze o licitaţie pentru produse din carne congelate, însă nici aşa nu există garanţia că va fi dispus vreun producător să livreze lunar două tone de carne şi să primească banii peste două luni.

image

Bolnavii fasolea, deţinuţii carnea

În timp ce bolnavii vasluieni nu au mai văzut carne în meniu de mai bine de o lună, pentru deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Vaslui, carnea este nelipsită din meniul zilnic. Reprezentanţii unităţii spun că nu au probleme cu furnizorii, licitaţiile fiind organizate pe durata unui an, sumele destinate de Administraţia Naţionala a Penitenciarelor, repartizând sumele sumele necesare în funcţie de numărul de deţinuţi încarceraţi.

 “La nivelul Penitenciarului Vaslui, achiziţia de produse din carne se încadrează la procedura „Cerere de oferte” se realizează prin SEAP – (Sistem electronic de achiziţii publice). După licitaţie, a fost încheiat un  acord cadru pe perioadă de un an şi apoi mai multe contracte subsecvente la intervale de una sau două luni în funcţie de bugetul alocat şi primit de la ANP. Furnizorii aduc cantitatea solicitată la data fixată de penitenciar în funcţie de necesităţi, număr de deţinuţi şi norma zilnică de calorii stabilită de lege (2855 calorii n.r.) şi raportat la  posibilităţile  noastre de stocare. Penitenciarul Vaslui nu a întâmpinat greutăţi  din partea furnizorilor şi nici nu are plăţi restante către aceştia, toate datoriile se încadrează în prevederile legale referitoare la termenul limită de plată.”, a declarat Nicolae Toma, purtător de cuvânt al Penitanciarului Vaslui.
Cantitatea de carne alocată deţinuţilor încarceraţi la Vaslui este de aproximativ 2 tone e lună. Tot atât ar trebui să fie acordată şi bolnavii de la spital, însă aceştia o primesc numai pe hârtie.   

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite