FOTO VIDEO Comuna Pungeşti, declarată „zonă specială de siguranţă publică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Poliţiei Vaslui a emis o dispoziţie prin care comuna Pungeşti devine „zonă specială de siguranţă publică“, fapt ce presupune controlul strict al oamenilor şi vehiculelor care tranzitează localitatea.

Incidentele violente de sâmbătă de la Siliştea au determinat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui să pună în aplicare Ordinul 60 din 2010 emis de Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce înseamnă că toată comuna Pungeşti este declarată „zonă specială de siguranţă publică“ pentru o perioadă nedeterminată.

Practic, ceea ce s-a întâmplat în 7 decembrie, atunci când protestatarii au reuşit să dărâme în totalitate gardurile împrejmuitoare de pe terenul deţinut de Chevron, a fost cauza principală pentru care s-a luat această măsură specială. În ciuda faptului că au mai fost incidente în zonă şi pe 16 octombrie şi pe 2 decembrie, jandarmii au fost luaţi, din nou, pe nepregătite, fiind depăşiţi de situaţie. Cei peste 500 de protestatari  veniţi din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, au reuşit să spargă cordonul de ordine şi să pătrundă pe terenul deţinut de compania petrolieră.

Au urmat scene de groază în care ambele tabere au folosit forţa. După o „bătălie“ de aproximativ 30 de minute, jandarmii au reuşit să elibereze terenul şi să îi împingă pe protestatari spre ieşirile din localitate.

„Din cauza acţiunilor violente şi repetate ale protestatarilor din zilele de 16 octombrie, 2,3,4,5,6 şi 7 decembrie, prin dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui s-a pus în aplicare ordinul 60 din 2010, prin care comuna Pungeşti a fost decretată ca fiind zonă specială de siguranţă publică“, ne-a declarat maiorul Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Momentele încinse au urmat şi atunci când forţele de ordine au început să îi ridice în dube pe o parte dintre protestatari, mulţi dintre ei activişti cu notorietate. Oamenii s-au culcat în faţa dubelor Jandarmeriei, iar incidentele au fost inevitabile. Un tânăr din Braşov a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui acuzând dureri în zona toracică, însă după doar câteva minute a fost externat de medici. Un alt protestatar a solicitat şi el ajutorul unui echipaj medical, fără a fi, însă, transportat la spital.

Bătălia de la Pungeşti (7 decembrie 2013) 

În total, un număr de 32 de persoane au fost conduse la sediul Poliţie, iar 15 dintre ele s-au ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi port de armă albă, după ce asupra uneia dintre ele a fost găsit un cuţit.

Duminică, Chevron a anunţat că a reluat operaţiunile de montare a primei sonde din România în perimetrul de la Siliştea. „Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Respectăm dreptul persoanelor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii“, au transmis reprezentanţii Chevron.  

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Citeşte şi:

Oreste, în scandal cu şeful DPIR Vaslui, aflat în stare de ebrietate

Cine sunt păpuşarii care-i manevrează pe răsculaţii din Pungeşti: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite