Vaslui: Portret/ Georgel Pascu: Graficianul care a pus în imagini sonetele lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările artistului născut în Bârlad au fost admirate de către publicul din întreaga lume.

La doar patru ani, Georgel Pascu punea pentru prima dată mâna pe un penson. Era la grădiniţă, iar educatoarea l-a pus, mai mult în joacă, să realizeze nişte desene. Îşi aminteşte şi acum acel moment, pentru că, spune artistul, atunci şi-a dat seama că trebuie să urmeze o carieră în artă. La nouă ani i-a explodat o petardă în mâna dreaptă şi a rămas  fără două degete. Cu toate acestea a continuat să realizeze operă de artă. „Întotdeauna m-am întrebat dacă aş fi fost mai bun dacă nu ar fi avut loc acel eveniment nedorit. E o întrebare la care nu voi afla niciodată răspunsul“, ne-a spus graficianul.


Expoziţii în toată lumea


Când era în clasa a VII-a, Georgel Pascu a arătat şi celor din jur operele sale. Atunci a realizat prima colecţie de artă plastică, pe care a expus-o pe simezele Casei de Cultură a Sindicatelor din Bârlad. „În perioada gimnaziului am învăţat ce înseamnă cu adevărat desenul artistic şi culoarea“, a mai spus Pascu. A urmat Liceul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, perioadă în care a participat la zeci de concursuri judeţene şi naţionale, obţinând tot atâtea premii.


După o perioadă în care a lucrat ca profesor de educaţie plastică şi ca asistent scenograf la Teatrul „Victor Ion Popa“ din Bârlad, artistul a dat admitere la Academia de Artă „George Enescu“ din Iaşi. A fost o perioadă în care expoziţiile şi taberele de creaţie l-au purtat prin aproape toate oraşele din ţară. Din 1997 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar operele sale au început să ajungă şi pe simezele unor muzee din străinătate. O mare realizare pentru artistul bârlădean a fost în 2008, când 60 dintre lucrările sale au fost prezentate la Strasbourg, cu ocazia Zilelor Francofone. Cu ele s-a prezentat şi la un muzeu de artă din Viena.


Are 5.000 de creaţii


Operele sale nu au rămas doar în Europa. Bârlădeanul se poate lăuda că picturile realizate de mâna lui au ajuns în colecţii particulare din Canada, India sau SUA. De altfel, în America, la New York, participă de ani buni la un târg internaţional de artă la care nu au acces decât marii artişti ai lumii. „Reuşesc să fac acest lucru prin intermediul fiului meu care este designer vestimentar în SUA“, a mai spus Georgel Pascu.


El este pasionat şi de opera poetului Mihai Eminescu. „Luceafărul poeziei româneşti“ l-a inspirat în multe dintre lucrările sale. De altfel, Georgel Pascu se poate lăuda că a transpus în artă toate cele 31 de sonete eminesciene. Pictorul a realizat în jur de 5.000 de opere de artă. Acum predă educaţie plastică elevilor de la Şcoala „Nicolae Tonitza“ din Bârlad.

întrebări şi răspunsuri
Ce vă inspiră când pictaţi?
Dorinţa de a-mi exploata talentul. Şi satisfacţia pe care o am după ce realizez o lucrare. Chiar dacă acea satisfacţie e doar pe moment şi la scurt timp mă apuc de altă pictură. 
Cât timp lucraţi? 
Pictez aproape în fiecare zi. Înainte lucram foarte mult şi noaptea, însă acum prefer să mă apuc de treabă mai mult dimineaţa. Acasă am propriul atelier în care îmi mai pun muzică clasică în surdină când lucrez. Mă linişteşte şi mă inspiră.

ce-i place
Bârlădeanului îi plac muzica şi sportul. „Îmi doresc să fiu permanent în oaza culturii bârlădene, pentru că Bârladul este foarte bogat din acest punct de vedere“, spune Georgel Pascu.

ce nu-i place
„Să fac politică“, este primul lucru care îi vine în minte artistului când este întrebat ce detestă să facă.  „Urăsc să fiu intoxicat cu doctrine şi idei inutile“, mai spune Georgel Pascu.

profil
născut. 7 ianuarie 1958, Bârlad.
studii. Academia de Artă „George Enescu“ din Iaşi.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite