Vaslui: Obligaţi să renunţe la pastilele străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii cu pensiile mici şi bolnavii cronic vor fi cei mai afectaţi de scumpirea medicamentelor produse peste hotare, anunţată după 1 iulie.

Bolnavii Vasluiului sunt speriaţi de noul sistem de compensare pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) îl implementează începând cu 1 iulie. Acesta implică scumpirea medicamentelor străine chiar şi cu 70%, preţuri pe care vasluienii nu şi le vor permite.

otrivit noului proiect iniţiat de CNAS, de luna viitoare va exista un singur preţ de decontare pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală.  Mai exact, reducerea nu se va aplica medicamentului de pe reţetă, prescris de medic, ci unuia mai ieftin, cu proprietăţi similare. Practic, astfel, medicamentele româneşti, mai ieftine, vor fi cele compensate.

Pensie mică, reţetă scumpă

Deşi timpul rămas până la punerea în practică a noilor măsuri este scurt, şefii CAS se zgârcesc la informaţii. „Noi n-am primit oficial precizări cu privire la metodologia de aplicare a calculului preţului de referinţă al medicamentelor compensate. Nu putem spune acum dacă va creşte sau nu preţul. Cert este că vor fi stimulaţi producătorii de medicamente autohtone“, a declarat Mihaela Chitariu, director adjunct al CAS Vaslui.

Bolnavii încep să-şi facă griji serioase cu privire la cheltuielile pe care vor trebui să le suporte atunci când trec pragul farmaciei şi caută cele mai ieftine variante de tratament. Asta şi pentru că cei mai mulţi au venituri modeste, sunt pensionari cu venituri proaspăt tăiate.

„Eu am o pensie de 800 de lei. În condiţiile în care îmi vor mai lua încă 15% din aceasta, eu cu ce voi mai trăi? Lunar, dau pe pastile aproximativ 150 de lei. Dacă dispar medicamentele din lista mea de cumpărături, dispar şi eu. Trebuie să-mi iau în continuare tratamentul, însă cu siguranţă mă voi orienta spre variantele mai ieftine“, a spus Costică Hrum, un pensionar de 68 de ani din Vaslui. De aceeaşi părere este şi Maria Bolea din satul Buda.

„Noi, oamenii de la ţară, nu avem bani pentru medicamente. Şi aşa suntem obligaţi să venim la oraş pentru a ne cumpăra medicamentele. De exemplu, atât eu, cât şi fetiţa mea cea mare luăm insulină. Dacă se scumpeşte,  cu ce ne ducem traiul?“, se întreabă femeia a cărei familie trăieşte dintr-un salariu de 1.500 de lei, cât câştigă soţul şofer.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite