Vaslui: Moartă în acte, dar vie în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antiţa Câsu (83 de ani) nu-şi poate moşteni soţul şi nici nu primeşte pensie pentru că cineva a „ucis-o“ în urmă cu 14 ani. Drama vasluiencei a început săptămâna trecută, când Mihai Câsu, soţul ei, a murit de inimă. După înmormântare, au apărut „complicaţiile“.

Fetele Antiţei au început să facă demersurile pentru ca bătrâna să se poată bucura de pensia de urmaş care i se cuvenea. La Primărie, au aflat grozăvia: oficial, mama lor Antiţa Căsu era moartă şi îngropată de 14 ani. „Cei de la Primăria Olteneşti ne-au spus că nu ne pot da nicio adeverinţă pentru persoana Aniţa Câsu, deoarece ea e moartă de 14 ani. Am rămas şocaţi cu toţii, când ştiu că tocmai din casa mamei am venit, iar ea era sănătoasă“, a povestit Viorica Şerban, una dintre fiicele Antiţei.

La 83 de ani, „moarta vie“ din Olteneşti nu înţelege cum de i s-a putut întâmpla aşa ceva. „N-am avut niciodată vreun venit. Am trăit doar din pensia soţului meu care a fost vânător. Chiar mă bucuram când am înţeles că pot să am şi eu o pensie să-mi pot cumpăra medicamente. Dar, poate rezolvă Viorica (n.r. fiica ei) şi-mi vor da şi mie pensie, că sunt foarte bolnavă“, ne-a spus bătrâna.

De atunci, familia ei face eforturi ca să dovedească autorităţilor că bătrâna n-a murit. Fetele au dus-o pe Antiţa la notar, cu martori, ca să arate că femeia este vie. „Numai de astfel de drumuri nu avea nevoie mama. Abia se mai ţine pe picioare. Totuşi, nu pot să-mi dau seama cum nu a observant nimeni atâta timp. Doar mai cerea ajutor de la Primărie pentru una, pentru alta. Dar dacă oare murea cu adevărat, cum i se elibera certificatul de deces?“, s-a întrebat Viorica.

„Crima“, pasată între instituţii

Primarul nu-şi explică de ce subordonaţii săi au declarat-o moartă pe bătrână, a cărei situaţie o cunoştea îndeaproape. „Chiar îl ajutam pe nea’ Mihai (n.r. soţul Aniţei Câsu) să meargă la Huşi să cumpere medicamente pentru soţie. Acum nu ştiu exact ce s-a întâmplat“, ridică din umeri primarul Sonea Iorgu. El a crede că responsabili sunt cei de la Serviciul de Evidenţa Populaţiei Huşi.

Aceştia susţin însă contrariul. „Poate să fie şi vina celor de la Primărie. Orice act legat de evidenţa populaţiei, pentru a fi introdus în baza de date, vine de undeva. În acest caz, comunicarea de deces este primită de la Primăria Olteneşti“, a spus şi comisarul Dorina Rădăşanu, şefa Serviciului Public Judeţean de Evidenţă a Populaţiei Vaslui.

Sonea Iorgu, Primar Olteneşti: Secretarul comunei, care se ocupă de acte şi de adeverinţe, este în concediu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite