Vaslui: Drojdiile şi mucegaiul măresc lefurile în CJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii sanitari au măsurat cantitatea de noxe din birourile Consiliului Judeţean Vaslui şi au recomandat acordarea de sporuri salariaţilor.

Analizele efectuate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au arătat că salariaţii Consiliului Judeţean (CJ) lucrează într-un mediu nociv, plin de mucegai şi drojdii-ciuperci microscopice. Afecţiunile cronice respiratorii şi cele dermatologice sunt principalele pericole la care sunt expuşi funcţionarii.

„Aerul este irespirabil aici în birou, deşi avem sistem de ventilaţie. Avem depozitate zeci de dosare care sunt pline de praf şi mucegai din cauza cărora ne putem îmbolnăvi. Eu, de exemplu, sunt alergic la praf, însă nu pot face nimic pentru că dosarele trebuie să stea musai aici“, s-a plâns Mihai Tcaciuc, consilier în CJ Vaslui.

Vor un salariu mai mare

În urma controlului efectuat, inspectorii sanitari au trasat şi o serie de recomandări, printre care şi acordarea unor compensaţii financiare, contrar trend-ului de reduceri salariale din ţară .

„Am cerut să ni se trimită rapoarte cu privire la activităţile de evaluare a impactului factorilor de risc asupra stării de sănătate a salariaţilor şi i-am sfătuit pe angajaţi să efectueze controale periodice la medic pentru aparatul respirator. Am recomandat şi acordarea de sporuri salariale confor legislaţiei în vigoare“, ne-a spus Andrei Barbău, directorul DSP Vaslui.

Angajaţii CJ susţin că sunt hotărâţi să înainteze conducerii instituţiei o cerere privind acordarea „sporului de praf“, reprezentând 10% din salariul brut. „Acum, că s-a dovedit că lucrăm în condiţii nocive pentru sănătate, vrem sporurile pe care le-am pierdut“, a declarat Ioan Ilaşcu, responsabilul departamentului de Securitate şi Sănătatea Muncii.

El a adăugat că acum are o leafă de 860 de lei, iar acordarea acestui spor ar însemna peste 80 de lei la salariul pe care îl încasează lunar.  Medicul pneumolog Casandra Serindac a precizat că mucegaiul favorizează apariţia tusei şi a strănutului şi duce la apariţia afecţiunilor cronice. „Se poate ajunge la o bronşită cronică de care nu se mai poate scăpa“, a explicat Casandra Serindac.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite