Vameşa care a recunoscut că a luat şpagă a intrat în depresie. De teama colegilor pe care i-a turnat, a demisionat de la Albiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magdalena Coşniţă este singurul vameş din ”Lotul Albiţa II”, care şi-a recunoscut faptele, descriind anchetatorilor modul in care se aduna şpaga pe ture şi cum erau împarţită gradual mita primita de la persoanele cărora li se făcea un control de frontieră formal. Judecată în baza acordului de recunoaştere, Magdalena Coşniţă îşi va afla pedeapsa săptămâna viitoare.

Vameşa nu a mai fost prezentă miercuri la termenul ce a avut loc la Tribunalul Vaslui, fiind reprezentată de avocat care a înaintat instanţei un document medical care atestă că Magdalena Coşniţă suferă de o depresie reactivă. De altfel, şi la celelalte termene de judecată, avocata vameşei a arătat că după izbucnirea scandalului de corupţie de la Albiţa clienta sa a fost ”zdruncinată emoţional”, suferind o depresie profundă ce a necesitat şi internarea în spital. În pledoaria sa, avocatul Magdalenei Coşniţă a solicitat instanţei de judecată ca la individualizarea pedepsei, pe lîngă reducerea limitelor cu o treime, dat fiind acordul de recunoaştere, să având în vedere situaţia acesteia. ”Este singurul vameş care a reunoscut de la bun început faptele şi le regretă foarte mult.Este singurul vameş dintre cei acuzaţi care şi-a dat demisia, în prezent având un alt loc de muncă. Are în grijă un copil cu o situaţie specială, suferă de hipoacuzie, şi este singur întreţinător de familie”, a declarat avocatul Magdalenei Coşniţă în faţa instanţei. 

Tribunalul Vaslui a rămas în pronunţare, urmând să anunţe sentinţa pe 22 octombrie. Faţă de ceilalţi 26 de vameşi inculpaţi, judecătorii au dispus disjungerea cauzei, urmând a fi format un nou dosar. Vameşii inculpaţi recunosc că au luat mită, însă neagă ”asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni”. Majoritatea vameşilor trimişi în judecată, i-au reporşat Magdalenei Coşniţă că, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă, ”a recunoscut şi ce nu a făcut”. De altfel, după ce a oferit detalii clare despre circuitul şpăgii în Vama Albiţa, Magdalena Coşniţă nu a mai avut curajul să se întâlnească cu colegii, demisionând din funcţia de inspector vamal.

În perioada monitorizată de DNA, Magdalena Coşniţă a fost interceptată de trei ori cerând şpagă de la ofiţerul sub acoperire. Potrivit înregistrărilor, într-unul dintre cazuri, vameşa a cerut în mod explicit suma de 50 de euro, motivând că microbuzul era plin ochi cu colete şi nu avea pasageri. Primind doar 10 euro, Magdalena Coşniţă s-a simţit jignită, reporşându-i investigatorului că îşi bate joc de ea.

Circuitul şpăgii în vamă

În faţa procurorilor, Magdalena Coşniţă a declarat că, din anul 2009, de când lucrează la Albiţa, a constatat că anumiţi lucrători vamali, agreaţi de şefii de tură, îşi desfăşurau activitatea în zone în care puteau obţine bani de la persoanele care sunt în tranzit. Potrivit declaraţiei acesteia, cele mai avantajoase servicii sunt sensurile/fluxurile de călători (intrare/ieşire) unde sunt mijloace de transport încărcate cu colete. În funcţie de natura mărfurilor transportate şi de cantitate, de la fiecare conducător auto se primesc şpagă sume cuprinse între cinci şi 100 de euro.

Practic, în Vama Albiţa, s-a împământenit un obicei ca, pentru a se permite tranzitarea mai facilă a punctului vamal, şoferii să introducă în paşaport (ca regulă generală) aceste sume de bani precizate mai sus, cu menţiunea că există şi situaţii când transportatorii refuză să remită sume de bani, însă de multe ori vameşii devin mai meticuloşi la efectuarea controalelor sau chiar îi trimit spre scannerul pentru bagaje, operaţiune care durează câteva ore. Aceste sume de bani sunt primite de vameşii respectivi care îşi desfăşoară activitatea pe segmentul călători, iar la finalul programului sumele de bani sunt împărţite în funcţie de aportul fiecăruia. O cotă de aproximativ 30% din aceste sume obţinute sunt remise şefului de tură, care, la rândul său, are obligaţia de a remite şefului de birou vamal, atât în fiecare zi de luni, cât şi în fiecare zi de joi (zilele în care numărul transportatorilor de colete care tranzitează vama Albiţa este foarte mare – n.r.) sume de aproximativ 300-500 de euro, cu titlu de protocol. Din discuţiile cu colegii, a aflat că o parte din această sumă destinată protocolului ajungea la şeful DRAOV Iaşi şi chiar la conducerea ANAF, pentru a fi asigurată o anumită protecţie, o stabilitate pe post”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Mai puteţi citi şi: 

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

Podul de şpăgi de peste Prut: negocieri ca la piaţă la Albiţa. Unii angajaţi dădeau rest la banii primiţi mită, alţii stingeau lumina când li se acordau „atenţii”

Lotul „Albiţa II“ se măreşte. Încă un vameş a fost arestat preventiv

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite