Un primar în funcţie din judeţul Vaslui, condamnat pentru fraude cu fonduri europene. Judecătorii i-au interzis să mai ocupe funcţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei vasluiene Dimitrie Cantemir a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Vaslui pentru deturnare de fonduri europene, edilul fiind acuzat că, alături de membrii comisiei de recepţie a unei lucrări finanţate cu fonduri de la Uniunea Europeană, a încasat peste 1.000.000 lei pentru modernizarea unui drum comunal, fără ca lucrările să fie efectuate şi finalizate potrivit proiectului.

Dumitru Roman, primarul Comunei Dimitrie Cantemir, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, judecătorii Tribunalului Vaslui stabilindu-i un termen de supraveghere pe patru ani, perioadă în care primarul în funcţie îi este interzis să mai ocupe funcţii publice şi va trebui să respecte o serie de obligaţii, în caz contrar riscând să ajungă după gratii.

”Condamnă inculpatul Roman Dumitru, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. Suspendă condiŢionat executarea pedepsei de 2 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a ?i lit. B Cod penal 1969 pe o durată de 1 an de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare : dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, se arată în hotărârea pronunţată vineri, 10 martie, de Tribunalul Vaslui. 

Alături de primarul Dumitru Roman, la momentul comiterii faptelor  membru în comisia de recepţie a lucrărilor, au mai fost condamnaţi Corneliu Şerban – dirigintele de şantier, Radu Constantin Iordachi – inginer constructor, Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache şi Romeo Stoica – foşti angajaţi ai primăriei, sunt acuzaţi de deturnare de fonduri europene, fals în înscrisuri şi uz de fals - câte trei ani de închisoare cu suspendare, fiecare.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au menţine măsura sechestrului asigurător luat prin Ordonanţa din data de 08.05.2012 asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor până la concurenţa sumei de 1.090.853,559 lei actualizată cu dobânda legală de la data de 25.02.2008 şi până la data restituirii.

”Admite în parte acţiunea civilă şi obligă inculpaţii în solidar la plata către partea civilă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a sumei de 1.090.853,559 lei cu titlu de daune materiale, actualizată cu dobânda legală de la data de 25.02.2008 şi până la data restituirii, reprezentând contravaloarea tranşei a 3 a obiectivului de investiţii ”Modernizare drumuri comunale comuna Dimitrie Cantemir jud. Vaslui”, se mai arată în hotărârea pronunaţă pe 10 martie de Tribunalul Vaslui. Hotărârea instanţei poate fi contestată în teremen de zece zile de la comunicare.

Fraudele de care sunt acuzaţi cei şapte se referă la un proiect european derulat în anul 2003, la nivelul comunei Dimitrie Cantemir. Valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile era de 3,6 milioane de lei, banii urmând a fi achitaţi la recepţia lucrărilor.  Potrivit anchetatorilor, drumurile incluse în proiect au fost recepţionate doar pe hârtie, fără a fi finalizate. 

„La data de 30.10.2004, inculpaţii, în calitate de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conţinutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcţie, deşi acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obţinerii ultimei tranşe a finanţării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite