Spovedania fostului episcop al Huşilor în faţa judecătorilor. „Cei trei au fost foarte agresivi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, care şi-a pierdut funcţia în vara anului trecut în urma unui scandal sexual, a fost audiat în dimineaţa zilei de vineri, 13 aprilie, la Tribunalul Vaslui. Corneliu Bârlădeanul are calitate de persoana vătămată în dosarul în care trei preoţi sunt acuzaţi ca l-au şantajat cu imagini şi filme compromiţătoare.

UPDATE 13.00 Fostul episcop al Huşilor a declarat judecătorilor ca starea sa de sănătate a fost afectată de acest scandal. "Cei trei au fost foarte agresivi", a afirmat Bârlădeanul, completând ca inculpaţii nu pot fi numiţi preoţi. Audierea continuă, avocaţii inculpaţilor continuând tirul întrebărilor.

--------------

Ştire iniţială:

Fostul episcop al Huşilor „se spovedeşte” în faţa judecătorilor Tribunalului Vaslui, relatând cum a fost şantajat de cei trei prelaţi care au calitatea de inculpaţi în dosar: Sebastian Jitaru (fost arhimandrit al episcopiei Huşilor) şi preoţii Răzvan Bumbu şi Gheorghe Damian.

Audierea fostului episcop al Huşilor are loc în şedinţă nepublică. Alţi şase martori, foşti consilieri ai înaltului prelat, aşteaptă sa fie audiaţi. 

Vă reamintim că fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, a depus pe 12 iunie 2017 o plângere la DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, sesizând că ar fi şantajat de preotul Cristi Sebastian Jitaru, arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopalei Huşi. 

Surse judiciare au precizat pentru ”Adevărul” că pe data de 30 mai 2017 consilierii Episcopiei Huşilor au fost abordaţi de preotul Jitaru. Arhimandritul le-ar fi spus că deţine un material compromiţător cu Episcopul Corneliu şi le-ar fi spus că, în cazul în care Preafericitul Corneliu nu va interveni pentru a-l propune pentru funcţia de episcop vicar, va oferi presei materialul compromiţător şi-l va folosi în cadrul Sfântului Sinod din data de 15 iunie pentru a-l denigra. 

Imagine indisponibilă

Martorii în procesul episcopului de Huşi aşteptând audierile FOTO Simona Voicu

Potrivit procurorilor DNA, în aceeaşi manieră ar fi procedat şi ceilalţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Răzvan Mihail Bumbu. Aceştia ar fi pretins episcopului, în intervalul 12 – 14 iunie 2017, suma de 50.000 euro.

Avocatul a doi dintre cei trei preoţi reţinuţi de DNA, Ionel Nechita, din cadrul Baroului Iaşi, a declarat pentru „Adevărul” că, în acest moment, nu este foarte clar, din punctul de vedere al apărării, cum a fost lezată libertatea psihică a episcopului Corneliu Onilă. 

„O să mergem mai departe pentru a vedea cum a fost lezată libertatea psihică a lui Onilă Cornel (n.r. - Corneliu Bârlădeanu). Prin ce acţiuni de constrângere a fost lezată libertatea psihică a acestui înalt prelat? Cum s-a putut ca un episcop al Episcopiei Huşilor, prin ce forţe ale naturii, unui episcop îi este îngrădită posibilitatea de a acţiona după propria-i voinţă? Ce bau-bau i-a fost arătat astfel încât să îi fie lezată libertatea psihică a acestuia? Înseamnă că i-au arătat Diavolul”, a comentat avocatul Ionel Nechita. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite