Se schimbă judecătorii celor mai importante dosare penale aflate pe rolul Tribunalului Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai cunoscute dosare de corupţie şi nu numai, aflate pe rolul Tribunalului Vaslui, urmează a fi preluate de alţi judecători, după ce magistraţii investiţi să le soluţioneze urmează să plece de la Vaslui sau ies la pensie. Printre cauzele ce vor fi repartizate altor judecători se află dosarul Vascar, cel al doctoriţelor şpăgare, al vameşilor sau al ginerelui omului de afaceri Emil Savin, judecat pentru omor.

Trei dintre judecătorii Secţiei Penale ai Tribunalului Vaslui vor părăsi instanţa în perioada imediat următoare. Doi dintre ei se vor muta la Curtea de Apel Iaşi, iar un al treilea a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii. 

Primul care va părăsi Tribunalul Vaslui este judecătorul Viorel Munteanu, preşedintele Secţiei Penale şi ultimul dintre magistraţii sosiţi în cadrul secţiei. Acesta a promovat cu noroc la Curtea de Apel Iaşi, în urma concursului de CSM, după suplimentarea numărului de posturi.

Judecătorul Munteanu este care instrumentează dosarul vameşilor de la Albiţa, judecaţi pentru fapte de corupţie, cel în care ginerele omului de afaceri Emil Savin, patronul Transmir este judecat pentru omor, după ce a călcat un cioban cu maşina, dar şi cel al grupului infracţional care a ţepuid BCR accesând credite în baza unor acte false, fără a returna banii.
În scurta perioadă în care a judecat la Tribunalul Vaslui, numele lui Viorel Munteanu a fost legate de sentinţe ce au stârnit multă vârlvă în rândul opiniei publice. El este magistratul care s-a opus în mod constant arestării preventive a doctoriţelor Simona Botez şi Doina Andrei. Tot el este cel care a eliberat din arest patru dintre cei şapte violatori de la Văleni care au batjocorit o elevă navetistă. Decizia a fost luată după ce instanţa de fond a decis eliberarea a trei dintre cei 7 inculpaţi, pentru că şi-au recunoscut faptele. 

Judecătorul Viorel Munteanu a considerat că simpla recunoaştere a faptelor nu trebuie să cântărească în aprecierea gradului de pericol social şi că inculpaţii nu trebuie discriminaţi din acest motiv. De numele aceluiaşi magistrat este legată şi condamnarea afaceristului Marian Blembea la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. Viorel Munteanu îşi va începe activitatea la Curtea de Apel Iaşi luni, 15 iunie.

Peste o lună, mai exact începând cu 15 iulie, va părăsi Tribunalul Vaslui şi judecătorul Adrian Chiriac, actualul vicepreşedinte al instanţei. Judecător cu grad de Curte, fiind titular la Curtea de Apel Galaţi, Adrian Chiriac a obţinut transferul la Curtea de Apel Iaşi încă de la începutul anului. Fost preşedinte al Judecătoriei Vaslui, unde a debutat în magistratură, Adrian Chiriac va rămâne cunoscut opiniei publice ca fiind judecătorul care a dispus arestarea celor mai cunoscuţi interlopi vasluieni, Alis Gentimir şi fratele său, Gabi Ciprian Gentimir. Judecătorul Chiriac este cel care a pronunţat prima condamnare pe viaţă în judeţul Vaslui, după Revoluţie. Este vorba de bărbatul din comuna Soleşti care şi-a ucis fetiţa şi tatăl cu o sapă. Acelaşi magistrat l-a condamnat la opt ani de închisoare pe afaceristul vasluian Cătălin Ursu.

Cel de-al treilea magistrat care va părăsi Tribunalul Vaslui este Elena Simionescu. Astăzi, plenul CSM va avea pe ordinea de zi solicitarea magistratului vasluian de ieşire la pensie. Cum toate condiţiile sunt îndeplinite, CSM-ul nu are de făcut decât o formalitate, să înainteze propunerea de eliberare din funcţie preşedintelui Klaus Iohannis.

De numele Elenei Simonescu, recunoscută că fiind unul dintre cei la fermi judecători ai instanţei, sunt legate cele mai grele dosare penale aflate în prezent pe rolul Tribunalului Vaslui. Ea este cea care judecă dosarul celor patru medici ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, acuzaţi de fapte de corupţie, respectiv abuz în serviciu, dosarul Vascar, Lotul III Albiţa (vameşul Nicolae Cortojan şi poliţiştii de frontieră Sorin Codăescu şi Constantin Bîrcă) dar şi cel al proxenetului Adrian Filote, cel care sechestra victimele, le tundea şi le ascundea hainele în congelator.
Printre cele mai recente condamnări ale magistratului Elena Simionescu se numără sentinţa în cazul vameşei Magdalena Coşniţă sau a primarului Grigore Lefter de la Oşeşti.

Dosarele care sunt la completele prezidate de cei trei judecători urmează a fi repartizate celorlalţi magistraţi ai secţiei Penale. Situaţia, însă, este una dificilă, în cadrul secţiei rămânând trei judecători specializaţi în materie penală: Laura Balan, Radu Oană şi Gabriela Aioniţoaie. În mod inevitabil, aceştia vor fi puşi în situaţii de incompatibilitate în dosarele în care s-au pronunţat în cazul inculpaţilor asupra cărora s-au dispus măsuri preventive în timpul urmăririi penale.

Pentru a putea asigura funcţionalitatea Secţiei Penale, colegiul de conducere al Tribunalului Vaslui urmează să hotărască mutarea unor judecători de la Secţia Civilă. Printre cei care urmează a instrumenta dosare penale după plecarea celor trei judecători se va afla şi preşedintele Tribunalului, judecătorul Diana Elena Sîrghi, care activează în cadrul Secţiei Civile şi care, potrivit statisticilor, este cel mai încărcat magistrat din toată instanţa. Potrivit ultimului raport de activitatea al Tribunalului Vaslui, în 2014, din cele 9600 de dosare instrumentate de cei 19 judecători ai Tribunalului Vaslui, 808 au fost ale preşedintelui de instanţă. Judecătorul Diana Elena Sârghi urmează a se pronunţa, în cazul Secţiei, în dosarele de drepturi şi libertăţi, unde se vor judeca propunerile de arestare.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite