Portret/ Constantin Iacob, şahistul care dă mat în Ju-Jutsu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasluianul este singurul sportiv din Moldova care deţine centura neagră 6 dan în arte maţiale. A îmbrăţişat filozofia japoneză şi este un învingător.

Constantin Iacob abia îţi făcuse buletin când a descoperit artele marţiale. De atunci s-a antrenat continuu şi acum este unul dintre cei mai importanţi practicanţi de Ju-Jutsu din ţară.

„Era pe vremea lui Ceauşescu şi aveam vreo 14 ani, când, împreună cu un coleg am găsit o carte de karate, un manuscris superxeroxat de fapt. Vreau să spun că după acea carte am început primii paşi în artele marţiale“, a spus Iacob.

Cum înainte de Revoluţie nu existau cluburi de arte marţiale, sensei-ul s-a antrenat prin parcuri şi în curtea părinţilor, pentru ca în 1991 să se oprească la clubul de Taekwodo, existent la acea vreme în Vaslui, pe care l-a părăsit după doi ani pentru a-şi înfiinţa propriul club de arte marţiale.

„Mi-am făcut propriul club la insistenţele unor elevi. Cu ajutorul unui prieten din Tulcea am deschis şi o secţie de Ju-Jutsu. Am mers în paralel cu ambele secţii până în 1996, timp în care am obţinut 2 dan taekwondo, iar în final am rămas cu Ju-Jutsu, stil care am realizat că este superior“, a precizat sensei-ul.

„Centură neagră“ şi la şah

Ajuns până la gradul de 6 dan în Ju-Jutsu, stilul samurailor japonezi, Iacob precizează că a adoptat şi filozofia japoneză, fără de care nu ar fi putut evolua. „În general, cei care nu îmbrăţişează filozofia se pierd. Ajung la un nivel, dar atât, în timp ce luptătorii care îmbrăţişează această gândire vor continua şi se vor regăsi apoi în conducători de club, maeştri etc“, a spus Iacob, mărturisind totodată că prima sa pasiune a fost alta. „Joc şah de mic. Tatăl meu mi-a inoculat pasiunea, iar eu, fiind o fire mai analitică, a prins rădăcini pe profilul meu psihologic. Am jucat în diferite turnee şi am ajuns în categoria  I la şah, echivalentul unei centuri negre în artele marţiale“, a precizat Iacob.

Familie de campioni

Agăţat“ de actuala soţie în sala de sport, Constantin Iacob dezvăluie că şi fiica sa are sportul în sânge. La fel şi soţia, care care a practicat ani buni artele marţiale, obţinând centura neagră 2 dan în Ju-Jutsu.

„Din cauza unor probleme medicale, fetiţa a trebuit să renunţe la artele marţiale, însă s-a axat acum pe şah, obţinând rezultate meritorii în competiţiile la care a participat, iar soţia s-a oprit la 2 dan, în momentul în care a rămas însărcinată“, a explicat Constntin Iacob.

Profil

Născut: 8 septembrie 1970.
Studii: Universitatea Ecologică Bucureşti, Facultatea de Drept.
Familie: Căsătorit, are o fetiţă de 10 ani.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi vreun sportiv preferat?
Jet Li îmi place, este un tip deosebit. La ora actuală este cel mai bun luptător. Chiar dacă este un maestru al artelor marţiale chinezeşti, foloseşte şi elemente din Ju-Jutsu.

Cum se împacă artele marţiale cu şahul?
La mine toţi elevii sunt şi şahişti, şi luptători, iar asta nu pentru că i-am obligat eu. Am văzut că sunt mari campioni la şah care sunt şi maeştri ai artelor marţiale. Şahul te învaţă să înveţi, iar arta marţială îţi dă puterea.

Ce-i place
Îmi place să trăiesc clipa şi mi-aş dori să-şi aducă aminte de mine cineva şi peste 100 de ani. Cea mai mare plăcere este atunci când elevii te aruncă în sus de bucurie la câştigarea unui trofeu pentru club.

Ce nu-i place
Urăşte modul în care multora nu le pasă de cei din jurul lor şi trec indiferenţi pe lângă cei cu necazuri. Nu-i plac mincinoşii şi cei care nu-şi ţin cuvântul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite