Patru reţete delicioase pe bază de mere. Cum poţi prepara un desert simplu şi sofisticat în acelaşi timp, fără a sta prea mult timp în bucătărie

Patru reţete delicioase pe bază de mere. Cum poţi prepara un desert simplu şi sofisticat în acelaşi timp, fără a sta prea mult timp în bucătărie

Mere coapte

Reţetele simple sunt, de cele mai multe ori, şi cele mai apreciate. Merele, fructele de sezon care nu trebuie să lipsească din alimentaţie, pot fi bază pentru deserturi delicioase.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Adevărul” propune patru reţete de desert cu mere inspirate din cartea de bucate a lui M. Sevastos, o adevărată biblie a gospodinelor din anii '50-'60.

1.    Mere în aluat franţuzesc

Ingrediente:
-    Aluat franţuzesc (reţeta originală propune aluat foietaj făcut în casă, dar poate fi înlocuit cu succes cu foile de aluat din comerţ)
-    5-6 mere
-    100 grame zahăr
-    1 ou
-    Vanilie (esenţă sau baton)
-    ½ lămâie

Cum se prepară:
Merele se curăţă de coajă şi cu un aparat special scoatem cotorul şi sâmburii, apoi le ungem cu zeamă de lămâie pentru a-şi menţine cunoarea proaspătăt (altfel se oxidează foarte repede).

Din aluatul franţuzesc se face o foate subţire pe care o ungem cu ou, apoi tiem fâşii lungi late de aproximativ 1-2 centimetri şi învelim fiecare măr cu câte o şuviţă, cu partea unsă cu ou către fruct. Şuviţa de aluat va fi presată în partea de jos a mărului pentru a se prinde de acesta, apoi  îl învelim, învelind în formă de spirală, aşa încât rândurie de aluat să se suprapună uşor. Aluatul nu trebuie întins prea tare, altfel se crapă la copt.

Merele învelite vor fi aşezate în tava acoperită cu foaie de copt şi stropită cu puţină apă. În deschizătura de sus a fiecărui măr se presoară zahăr pisat cu vanilie, apoi punem merele în cuptorul foarte bine încins. După ce se rumenesc uşor se dă focul mai mic şi le mai lăsăm în cuptor încă 15/20 de minute. Când aluatul şi merele sunt bine coapte le scoatem din cuptor şi cât sunt încă fierbinţi le presărăm cu zahăr. Se servesc reci.

2.    Mere cu frişcă

Ingrediente:
-    5 mere
-    3 linguri zahăr
-    Două liguriţe de peltea de gutui, coacăze su zmeură
-    O ceaşcă de frişcă

Mod de preparare:
-    Alegem mere de mărime potrivită, le curăţăm de coajă şi seminţe, apoi le punem întregi  la fiert într-un vas mic în care punem un pahar cu apă şi zahărul. Le lăsăm să fiarbă la foc mic până când se formează un sirop bine legat. Scoatem merele la răcit şi le aşezăm într-un paltou/farfurie rotund. Siropul în îngroşăm la foc cu peltea de fructe, apoi îl turnăm peste mere. Când s-au răcit punem deasupra frişcă cu o formă specială pentru a le da un aspect deosebit. Se poate cerne un praf de cacao pentru un plus de aspect.

3.    Mere în aluat

Ingrediente pentru aluat:
-    125 grame făină
-    2 ouă
-    O lingură de unt sau ulei
-    Puţin lapte fiert rece sau sifon
-    O lungură zahăr şi un praf de sare

Punem toate ingredientele într-un castron, mai puţin albuşurile, şi se amestecă bine cu o lingură până se omogenizează. Separat se bat albuşurile spumă cu praful de sare şi se încorporează în prima compoziţie.
Şase mere se spală bine, se curăţă de coajă şi se scoate cotorul. Le tăiem orizonal în felii groase de cel mult jumătate de centimetru. Fiecare felie de măr va fi trecută prin aluat apoi vor fi prăjite în ulei, în tigaia încinsă. Merele în aluat se servesc fierbinţi, cu zahăr pudră presărat deasupra.

4.    Sufleu de mere

Ingrediente:
-    500 grame mere
-    75-100 mililitri apă
-    200 grame zahăr
-    6 albuşuri
-    O linguriţă de unt

Mod de preparare:
Merele vor fi spălate, curăţate de coajă, apoi tăiate în patru sau în şase (vor fi înlăturate semniţele) şi vor fi puse la fiert cu apa. Adăugăm zahărul şi continuăm să le fierbem până obţinem o marmeladă pe care o trecem prin sită. Dacă este prea moale o mai punem la fiert şi amestecăm permanent pentru a nu se prinde de vas. Albuşurile vor fi bătute spumă şi le amestecăm cu marmelada de mere. Turnăm compoziţia într-o tavă mică sau un vas rezistent la foc, pe care am uns-o în prealabil cu unt. Presărăm zahăr pisat şi dăm sufleul la cuptorul încins. Este gata în 25-30 de minute şi se serveşte imediat.
 

citeste totul despre: