Născuţi pentru alocaţii. Drama copiilor care ajung sclavii propriilor părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Peste 20 de copii din judeţul Vaslui au fost scoşi din familii în ultima lună de către reprezentanţii Protecţiei Copilului, din cauza condiţiilor inumane în care trăiau în familiile naturale.

Minorii proveniţi din familii care trăiesc în săracie şi promiscuitate au fost scoşi din familie în baza ordonanţelor preşedinţiale emise de judecătorii Tribunalului Vaslui şi plasaţi în grija unor asistenţi maternali profesionişi.

Cazurile, ajunse în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui în urma sesizării serviciilor sociale din cadrul primăriilor sau a unor cetăţeni simpli, scot la iveală dramele ale unor copii care pentru părinţi nu reprezintă decât o sursă de venit prin prisma alocaţiilor şi ajutoarelor ce le primesc de la stat în numele lor. Sau sunt obligaţi să muncească de la vârste foarte mici pentru a face rost de bani, cheltuiţi tot de părinţi, de cele mai multe ori pe băuturi alcoolice.

Cinci copii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, dintr-un sat dintr-o familie din zona Bârladului, au fost scoşi din familie la cererea Protecţiei Copilului, alţi doi fraţi 13 şi 15 ani, fiind daţi în urmărire la Poliţie, pentru că nu au fost găsiţi la domiciliu, părinţii invocând că ”sunt la muncă”.

Familia era monitorizată de asistenţi sociali încă din anul 2008, însă cu toate acestea părinţii nu au făcut niciun efort pentru a asigura un minimum de trai copiilor, ba din contră minorii erau folosiţi  precum nişte sclavi, obligaţi să muncească de la vârste foarte mici la stâni sau cu ziua prin sat pentru a face rost de bani pe care, de cele mai multe ori, părinţii îi cheltuie pe alcool.

Condiţii de trai medievale

Condiţiile de trai a celor şapte copii şi părinţii lor sunt degradante.  Aspectul singurei camere unde locuiesc toţi membrii familiei este complet dezordonat şi foarte murdar: geamurile sparte, iar în locul uşilor sunt folosite pături murdare, fără covoare pe jos, copiii călcând direct pe pământ. Familia a fost ajutată de o fundaţie cu cărămizi necesare construirii unei sobe, însă acestea au fost descoperite de asistenţii sociali într-o cameră nelocuită. Familia a achiziţionat un godin din fier cu ajutorul căruia se încălzesc.

”Curtea casei este total neîngrijită, foarte multe lucruri aruncate haotic, printre care se identifică şi lucruri tăioase, în mijlocul curţii se află un chirostiu, singurul loc la care se găteşte; gardul este inexistent, pentru că a fost tăiat şi folosit pentru încălzirea camerelor pe timpul iernilor anterioare”, se menţionează în ordonanţa preşedinţială.

Vizitele efectuate de asistenţii sociali, serviciile de consiliere acordate părinţilor nu au avut niciun efect asupra acestora. Ba mai mult aceştia au ameninţat că sinuciderea dar şi cu agresarea asistenţilor sociali, ”conştienţi fiind că separarea copiilor de familie atrage automat şi neîncasarea alocaţiilor de stat ale acestora, deci absenţa resursei financiare”, explică reprezentanţii DGASPC.

Cap de familie la 11 ani

Alţi patru copii cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani au fost scoşi dintr-o familie din localitatea Deleşti, din cauza condiţiilor inumane în care trăiau.
Cei patru copiii erau crescuţi mai mult de bunici, mama fiind implicată în mai multe relaţii de concubinaj. Fetiţa de 11 ani era cea care se ocupa de fraţii mai mici, dar şi de bunicii care au aproape 80 de ani şi, potrivit asistenţilor sociali, nu reuşesc să-şi mai poarte singuri de grijă. Cu toţii locuiesc într-o încăpere insalubră: ”pereţii camerei erau înnegriţi de fum şi acoperiţi cu pânze de păianjen, iar covoraşele de pe jos erau suprasaturate de praf şi noroi, ceea ce dădea şi mirosul greu respirabil. Aflăm că această cameră serveşte rolurilor de baie, bucătărie, camera de zi şi dormitor pentru cei trei copii şi bunici”.

Bunica a povestit asistenţilor sociali că fetiţa de 11 ani se ocupă de majoritatea activităţilor gospodăreşti, pregăteşte mâncare pentru toţi membrii familiei, se ocupă de nevoile fraţilor mai mici cât şi cele al bunicilor şi, mai mult. aduce venituri suplimentare prin munca desfăşurată cu ziua la un localnic. De altfel, bunica a povestit că nepoţii ei au municit toată vara cu ziua, pentru a face rost de bani pentru haine şi mâncare.

Interogată de asistenţii maternali, mama copiilor a negat că i-ar fi abandonat şi s-a opus scoaterii acestora din familie, principala temere fiind aceea de a nu pierde alocaţiile.

”Mama este neşcolarizată şi nu prezintă garanţii morale şi materiale pentru creşterea şi îngrijirea copiilor. Deşi a fost consiliată de nenumărate ori şi ajutată atât cu haine cât şi cu alimente, a părăsit locuinţa copiilor pentru a locui cu noul ei concubin. Părăsea de multe ori casa şi se întorcea după miezul nopţii, cheltuind toţi banii copiilor. Nu spăla hainele copiilor ci le ardea, în urma unui scandal cu fostul concubin şi a consumului de alcool toate geamurile de la veranda casei au fost sparte”, au precizat asistenţii sociali din comună în raportul înaintat DGASPC.

Tabloul sărăciei din judeţul Vaslui este confirmat de cifrele oficiale. Cel mai mare angajator al judeţului fiind însăşi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, care are peste 2.500 de angajaţi, jumătate dintre ei fiind asistenţi maternali.



 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite