Metode folosite de şoferi pentru a fenta radarul: de la tradiţionalele bliţuri la sprayul antiradar sau metoda „colegul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verificarea vitezei în trafic. FOTO Arhivă Adevărul
Verificarea vitezei în trafic. FOTO Arhivă Adevărul

Conducătorii auto au căutat mereu metode pentru a nu fi prinşi şi amendaţi de poliţiştii rutieri atunci când depăşesc viteza legală de deplasare.

Conducătorii auto puteau folosi, până nu demult, aparatele care detectau şi perturbau radarele Poliţiei, însă în 2013 au fost scoase în afara legii. Pentru ”montarea sau folosirea în circulatia pe drumurile publice a dispozitivelor care perturbă funcţionarea normala a dispozitivelor de masurare a vitezei”, şoferii riscă amenzi drastice depână la 2100 lei.

În schimbul conducerii prundente şi a unei conduite preventive în trafic, şoferii s-au reprofilat şi preferă să cumpere diverse dispozitive şi aplicaţii, care să îi atenţioneze atunci când zona lor de deplasare se află echipaje ale poliţiei rutiere.  

”Adevărul” vă prezintă astăzi un top al celor mai frecvente metode la care recurg şoferii pentru a nu fi surprinşi de aparatele radar. 

1. Bliţurile

Cea mai veche atenţionare ”antiradar” este tradiţionala semnalizare cu farurile. Conducătorii auto se anunţă prin acţionări repetate ale farurilor că poliţia supraveghează într-o anumită zonă. Aceştia îşi mulţumesc pentru semnale tot prin flash-uri ale farurilor şi îi atenţionează, la rândul lor, pe alţii. 

2. Autocolantele invizibile

O altă metodă folosită de şoferi pentru a nu fi detectaţi de aparatele de măsurare a vitezei este aplicarea unor benzi protectoare invizibile care se aplică pe numărul de înmatriculare a maşinii. Autocolantul distorsionează numărul în momentul în care autovehiculul a fost surprins de radar, astfel că identitatea sa este aproape imposibil de descifrat pe camera de înregistrare sau în fotografii. Şoferii trebuie, însă, să ştie că orice dispozitiv aplicat peste numărul de înmatriculare, pentru a nu permite citirea acestuia este ilegală şi se pedepseşte cu 2-3 puncte amendă.

3. Spray-ul antiradar

O altă găselniţă în materie de combatere a radarelor este spray-ul antiradar. Pe internet abundă anunţurile comercianţilor care garantează că aplicarea spray-ului pe numerele de înmatriculare va face numărul de înmatriculare invizibil pentru aparatele radar timp de şase luni.

”În momentul în care radarul face fotografia acest spray antiradar face ca lumina aparatului de radar să se reflecte în numarul de înmatriculare al maşinii tale ca într-o oglindă, un lucru similar cu ochii roşi din fotografii. Reflecţia luminii de la blitzul aparatului radar face ca numarul maşinii să fie invizibil”, asigură unul dintre comercianţi. Deşi comercianţii dau asigurări că soluţia este una ”cât se poate de de  legală”, acţiunea asupra plăcuţei de înmatriculare care împiedică citirea acesteia de către aparatele radare contravine legii.

4. Staţiile radio

Staţiile radio, emisie-recepţie, utilizate în trecut în special de tir-işti, au devenit în ultimii ani tot mai frecvente în rândul conducătorilor auto. Denumită şi metoda ”colegul”, după apelativul folosit de conducătorii auto care comunică astfel, staţiile dau posibilitatea selecţiei a 40 de canale de-a lungul unor benzi de 27 Mhz sau 22 Mhz. Metoda permite participanţilor la trafic să vorbească între ei, să se informeze despre controale din trafic. Staţiile de emisie sunt legale, cu condiţia să nu depăşească 4 waţi.

5. Aplicaţiile pe telefonul mobil

Una dintre cele mai recente metode folosită de conducătorii auto este aplicaţia computerizată ce poate fi instalată pe telefonul mobil. Softul permite şoferilor care deţin telefoane performante să creeze o comunitate online, folosind reţelele sociale să se anunţe sau să se avertizeze în legătură cu condiţiile de trafic. 

”Adevărul” încurajează conducătorii auto să folosească drept ”antiradar” conducerea prudentă şi responsabilă. 

Mai puteţi citi:

Topul 10 al celor mai banale greşeli la volan. Care este gestul inconştient amendat cel mai des în trafic în România

Topul celor mai scumpe greşeli la volan. Amenzi maxime pentru erori pe care mulţi şoferi le comit fără să ştie ce riscă

Topul celor mai grave greşeli la volan. Accidente sinistre care arată unde poate duce dispreţul faţă de legislaţia rutieră 

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite