Mama beată care a scandalizat România a născut al 11-lea copil: „Nu poate statul lua câţi copii pot să fac eu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Ciobanu, femeia de 39 de ani din judeţul Vaslui care în toamna anului 2014 a scandalizat o ţară întreagă după ce a fost surprinsă de o echipă de jurnalişti în timp ce se prăbuşea peste copii din cauza stării avansate de ebrietate, a adus pe lume încă un copil, după ce toţi ceilalţi le-au fost luaţi de stat.

Soţii Mariana şi Vasile Ciobanu au devenit părinţi pentru a 11 oară. Femeia în vârstă de 39 de ani a născut recent un băieţel şi, în ciuda vârstei şi a sărăciei în care trăieşte, este dispusă să mai facă şi alţi copii dacă autorităţile o vor lăsa din nou fără copil.

După episodul scandalos din octombrie 2014,  din cei zece copii ai familiei Ciobanu, opt au fost preluaţi de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. Ceilalţi doi, fiind majori, şi-au făcut deja propriile familii.

După ce a născut al 11-lea copil, Mariana Ciobanu a intrat din nou în atenţia autorităţilor locale şi ale DGASPC, care au anunţat că vor monitoriza familia astfel încât nou-născutul să nu aibă aceeaşi soartă ca şi ceilalţi fraţi.

Reacţia mamei în faţa autorităţilor

Reprezentanţii Primăriei Soleşti susţin că situaţia familiei nu este departe de cea din anul 2014. Totuşi, soţii Ciobanu au încercat să îşi mai îmbunătăţească condiţiile de trai. ”Şi-au mai aşezat prin casă, au mai văruit, însă nu ştiu cât de sănătos este mediul în care trăiesc. În continuare consumă alcool, chiar dacă nu la fel de mult ca în 2014. Am discutat ca mama, i-am pus în vedere să aibă grijă de copil, însă mi-a spus că nu putem să luam noi copii, câţi poate ea să facă. În astfel de situaţii, ce mai poţi face? Nu ne rămâne decât să monitorizăm familia şi să sperăm că nu se va mai ajunge la situaţii grave”, a precizat Mona Bujor, primarul comunei Soleşti.

În prezent, din cei opt copii ai familiei prelauaţi de DGASPC Vaslui în anul 2014, şapte se mai află în plasament. Al optulea, un băiat de 17 ani, s-a reîntors recent la părinţi după ce a fugit de la asistentul maternal.

Cazul mamei din Ştioborâni a făcut înconjurul României, ajungând şi în presa internaţională. În octombrie 2014, Mariana Ciobanu a fost surprinsă pe un drum sătesc din judeţul Vaslui, în timp ce îşi pierdea echlibrul din cauza beţiei, căzând peste cei doi copilaşi ai săi.

Scenele incredibile au fost filmate de un echipaj de televiziune şi jurnaliştii au încercat să intervină pentru a-i salva pe micuţi de la o nenorocire. Femeia recalcitrantă nu s-a lăsat convinsă, mai mult, şi-a ridicat poalele pentru a le arăta fundul salvatorilor.

Hibele sistemului de protecţie

Cazul a stârnit atunci revolta conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui care. după vizionarea imaginilor, s-a declarat şocată de ceea ce vede.
„Am vizionat acele imagini şi pot spune că sunt şocante, ceva incalificabil. Nu pot să-ţi imaginezi cum scapă copilul din braţe. În schimb, nu dă drumul din mână sticlei cu vin. Nu înţelegem ce a făcut comunitatea locală până acum de nu a sesizat problemele grave din această familie”, a declarat, sâmbătă, directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu .

Declaraţia lui Armeanu era, la rândul ei, şocantă, pentru că tocmai instituţia pe care o conduce este prima responsabilă de caz. Mai exact, angajaţii de aici, subalternii lui Armeanu, le-au permis celor opt copii ai femeii să fie reintegraţi într-o familie unde mizeria, alcoolul şi violenţa sunt la ordinea zilei. Cu două luni înainte de episodul scandalos, toţi cei opt copiii ai familiei Mariana şi Victor Ciobanu au fost preluaţi de asistenţii sociali ai Primăriei Soleşti şi duşi, cu ajutorul poliţiştilor din comună, în Centrul de zi şi de noapte al copiilor străzii Vaslui. Atunci, mama şi-a dat acordul scris pentru preluarea copiilor de către instituţiile statului.

Copiii, folosiţi ca slugi la stână

„Era evident că aceşti copii sunt în pericol. Când am văzut că demersurile noastre de a-i determina pe părinţi să aibă o conduită normală nu au niciun rezultat, că banii primiţi de la Primărie sunt consumaţi pe alcool, iar copiii sunt înfometaţi, folosiţi ca slugi la ciobanii din sat, am intervenit cu Poliţia. Pe 4 august, am mers cu poliţiştii, am stat de vorbă cu mama, care a dat o declaraţie scrisă că  este de acord să dea copiii în grija celor de la Protecţia Copilului. După câteva zile, s-a dus la centrul unde erau internaţi cei opt fraţi, a făcut panaramă şi i-au fost daţi copiii acasă, deşi ancheta noastră socială, înaintată DGASPC, arata cât se poate de clar că lăsarea acestor copii în familie este un pericol”, declarat primarul comunei Soleşti în toamna anului 2014.

Puşi în faţa faptului împlinit, reprezentanţii DGASPC Vaslui au recunoscut că au avut în grijă soarta celor opt copii şi au permis reintegrarea lor în familie, invocând că „evaluarea realizată la acel moment nu reliefa o situaţie de risc iminent pentru copii.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Caz şocant la Vaslui: O femeie este atât de beată încât cade peste cei doi copilaşi ai săi

România, din nou pe prima pagină a presei tabloide din Anglia. „The Mirror“ relatează cazul femeii bete din Vaslui care se prăbuşeşte peste propriii copii

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite