Lecţii-horror în manualul de Religie de clasa a III-a: copii morţi în somn, călcaţi de maşină dacă muncesc de Sărbători sau lăsaţi muţi dacă nu pupă moaşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În manualul de religie, preoţii sunt prezentaţi ca nişte făcători de minuni
În manualul de religie, preoţii sunt prezentaţi ca nişte făcători de minuni

Manualele de religie de clasa a III-a conţin informaţii de-a dreptul traumatizante pentru elevi. Copiilor de 9 ani le este prezentat un Dumnezeu răzbunător şi violent, care îi pedepseşte aspru pe cei care fac fapte rele.

Până la revizuirea manualelor de religie, promisă de mai marii Bisericii, elevii continuă să înveţe de pe manuale care conţin informaţii controversate şi lecţii care riscă să îi afecteze emoţional.

Într-unul din manualele de religie pentru clasa a III-a, elevii au parte de învăţături şi judecăţi de-a dreptul şocante. În manualul de Religie, cultul ortodox, la lecţia "Moise, de la robie la libertate" elevii află cât de răzbunător poate fi Dumnezeu.

„Ca să-l determine pe faraon să-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele”: a transformat în sânge apa râului Nil, a acoperit cu broaşte tot pământul Egiptului, au apărut ţânţari peste tot, a umplut casele şi pământul egiptenilor cu tăuni, au murit de foame multe vite, au apărut răni şi bube pe oameni şi pe vite, a trimis grindină, apoi lăcuste care au distrus totul, a trimis întuneric peste Egipt, a ucis pe primii băieţi nou-născuţi în familiile egiptenilor, iar pedeapsa care l-a lovit "direct în inimă" pe faraon a fost să îi omoare fiul care îi urma la tron” 

manual religie

Relatări horor despre un copil sufocat în somn  

În acelaşi manual, peste câteva pagini, copiii au parte de o altă lecţie cu puternic impact emoţional. La capitolul Solomon este prezentată o  "dreaptă judecată". Copii află că două femei au născut, iar uneia dintre ele i-a murit copilul sufocat în somn. Mama copilului mort s-a trezit şi a înlocuit copilul cu cel viu. 

Relatarea horror nu se opreşte aici. Elevii a căror vârstă nu depăşeşte 9 ani află că regele Solomon, pentru a face dreptate şi pentru a afla adevărul, a decis să taie pruncul în două pentru a-l împărţi celor două mame. Astfel, avea să se descopere care este mama care a minţit. 

manual religie clasa a III A

Munceşti în zile de sărbătoare, te calcă maşina!

Într-un alt manual de clasa a treia, tot la cultul ortodox, copiii află cum a fost pedepsită o tânără care nu a mers să se închine la moaşte de Sfânta Paraschiva, preferând să facă murături în ziua de sărbătoare.

Pentru că a continuat să muncească, deşi a fost atenţionată de mamă că este păcat tânăra a fost călcată de o maşină când a ieşit din casă să cumpere o pâine. Tânăra s-a însănătoşit după ce mama ei "alergat la Sfânta Parascheva să-i ceară iertare şi să se roage pentru salvarea acesteia". 

manual religie

Tot la capitolul Sfânta Parscheva, elevii de clasa a III-a află cum unei fetiţe de trei ani şi jumătate i s-a oprit brusc glasul. Şi în acest caz copila şi-a revenit după ce mama a mers la moaşte pentru a cere ajutorul. Şi l-a primit imediat, fetiţa recăpătându-şi glasul de îndată. 

manual religie

Manualele de religie îi îndeamnă pe copii să cheme preoţii şi să se ungă cu ”undelemn sfinţit”, atunci când sunt bolnavi.

"Deşi nu există nici măcar un caz care să probeze (ştiinţific) acest lucru, preoţii continuă să vândă ”leacuri miraculoase” fabricate sub masca religiei. Leacuri care îi ţin pe oameni într-o continuă speranţă deluzorie, în timp ce preoţii îi deposedează de bani şi averi. Copilul îndoctrinat ajuns la maturitate nu va chema medicii ca să-şi salveze semenii, ci va da fuga la biserică să cumpere produsul miraculos. Odată aplicat untdelemnul pe trupul bolnavului, acesta, culmea, nu se însănătoşeşte. Se poate chiar înrăutăţi situaţia lui şi, fără un ajutor medical de specialitate, poate sfârşi în mod stupid.", susţin reprezentanţii societăţii civile.

image

Reprezentanţii Bisericii au anunţat că vor revizui manualele de religie, îmbunătăţindu-le conţinutul, urmând ca din toamnă să apară şi în varianta digitală. “Dorim ca aceste manuale să fie îmbunătăţite, să ţină cont de faptul că noua generaţie de copii este mai precoce, să transmită valori”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Pe aceeaşi temă:

Criteriile pentru redactarea noilor manuale de religie, publicate de Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei a publicat cerinţele din licitaţia pentru noile manuale şcolare. Editorii spun că sunt nerealiste

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

GALERIE FOTO Ministerul Educaţiei, somat să retragă manualele de religie care promovează ”intoleranţa religioasă”

Patriarhia Română cere Ministerului Educaţiei să intervină în disputa privind manualele de religie

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite