FOTO AUDIO Exorcizarea de la Tanacu, cazul care a făcut înconjurul lumii: moartea măicuţei legate trei zile pe o cruce de lemn, fără mâncare şi apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Corogeanu a ispăşit şapte ani de închisoare pentru moartea măicuţei Irina Cornici
Daniel Corogeanu a ispăşit şapte ani de închisoare pentru moartea măicuţei Irina Cornici

Cel mai grav caz din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române, în privinţa practicilor de exorcizare este cel petrecut în urmă cu aproape zece ani la mănăstirea Tanacu, din judeţul Vaslui. În iunie 2005, o măicuţă  de 23 ani a murit acolo în timpul unui ritual de exorcizare. Daniel Corogeanu, preotul considerat drept făcător de minuni, avea să devină excorcistul României, iar "cazul Tanacu", subiect cărţi şi scenarii de teatru şi film.

Daniel Corogeanu era recunoscut în zona Vasluiului pentru ritualurile de exorcizare, prin care, spun localnicii, "reuşea să scoată demonii din oamenii posedaţi de diavol".

În iunie 2005, ultima exorcizare a preotului Corogeanu avea să ducă la moartea Irinei Cornici, o măicuţă de 23 ani. Tânăra crescuse într-un orfelinat din Bârlad, iar o perioadă lucrase în Germania, ca menajeră. 

La întoarcerea în ţară, în 2005, Irina a mers la mănăstirea din Tanacu, pentru a-şi  vizita o fosta colegă de orfelinat. Aceasta a reuşit să o convingă să rămână la mănăstire.  În luna aprilie, Irina Cornici face prima criză psihotică, socotită de preotul Corogeanu ca „demonizare“.  A fost dusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a fost diagnosticată „schizofrenie dezorganizată“. 

Psihiatrii i-au prescris un tratament cu sedative, iar măicuţa a revenit la mânăstire. La scurt timp, Irina face o nouă criză, motiv pentru care preotul Corogeanu a decis să o supună ritualului de exorcizare, considerând că este posedată de diavol.  "I-am facut slujbe trei zile la rând. Asta este. La noi se cheama slujbe de dezlegare, de duhuri rele, molifte.", spunea in 2005 Daniel Corogeanu.

Preotul şi patru maicute, printre care şi stareta mănastirii, au închis-o într-o chilie pe Irina, au legat-o de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş in gura, făcut dintr-un prosop. După trei zile, timp în care nu a primit mâncare sau apă, Irina a murit. 

"Ne-am facut datoria în acele momente în care nu puteai să faci altceva. Trebuia să o ajutam", declara Corogeanu, în 2005, pe holul Tribunalului din Vaslui, în timp ce era prezentat în faţa judecătorilor cu propunere de arestare.  

Prima condamnare pentru exorcizare

În februarie 2007, preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat de Tribunalul din Vaslui la 14 ani de închisoare, iar cele patru măicuţe au primit pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani. Corogeanu a făcut însă apel, iar Curtea Alba Iulia, unde dosarul a fost strămutat de la Iaşi, i-a înjumătăţit pedeapsa, condamnându-l la 7 ani de închisoare. Şi pedeapsa primită de maica stareţă a mănăstirii a fost redusă de la 8 la 6 ani, în timp ce pedepsele celorlalte trei măicuţe au rămas neschimbate, respectiv 5 ani. Cu toţii şi-au ispăşit pedepsele, fiind în prezent în libertate. 

Daniel Corogeanu trăieşte departe de ochii lumii, retras într-un schit construit de un om de afaceri în satul Portari,comuna Zăpodeni. Localnicii au aceeaşi dragoste faţă de fostul călugăr, considerându-i pe jurnalişti principalii vinovaţi pentru ceea ce "părinţelului", iar magistraţii sunt acuzaţi că au făcut o gravă eroare judiciară în acest caz. Pe tot parcursul procesului,desfăşurat la instanţa din Vaslui, zeci de susţinători l-au urmat pe Corogeanu în sălile de judecată, aceştia plângând în hohote la arestarea sa.

 

  Filmul exorcizării, descris de judecători

În motivarea condamnării, magistraţii Instanţei Supreme au arătat că Daniel Corogeanu şi cele patru măicuţe au apelat la practică nerecunoscută de Biserica Ortodoxă Română.

"Inculpatii s-au substituit medicului specialist în sensul că în locul bolii psihice au pus demonizarea, iar în locul tratamentului medicamentos au aplicat victimei ritualuri şi rugaciuni pentru alungarea duhurilor rele, recurgand la izolarea şi lipsirea de libertate a acesteia prin contenţa mecanică prelungita. Biserica Ortodoxă Română nu are notiunea de practică a exorcismului. Aceasta noţiune si practica apartine religiilor primitive", se arată în motivarea Curtii, 

Măicuţa, imobilizată cu tehnică "de lupte libere"

Judecătorii Dumitru Gheorghe, Gheorghe Florea şi Ana Maria Dascălu au arătat în motivarea condamnării că „inculpatul Corogeanu Daniel Petru, printr-o tehnică de lupte libere, a prins victima de cap şi de umeri imobilizând-o, iar celelalte inculpate au legat-o cu prosoape de picioare şi cu mâinile la spate, pentru a nu mai putea să rostească expresii pornografice. Arcălianu Nicoleta i-a băgat un prosop în gură. Inculpaţii au părăsit chilia, încuind-o pe victimă înăuntru. Până în ziua de 13 iunie 2005, victima a fost ţinută astfel în chilie, fiind legată de mai multe ori deoarece se dezlega şi făcea zgomot lovind în pereţi“.

După câteva zile, „inculpatele au confecţionat o targă din trei scânduri, două aşezate una lângă cealaltă şi a treia aşezată perpendicular pe cele două. (...) Pe targa astfel improvizată, inculpatele au imobilizat-o pe victima Cornici Maricica Irina aşezată cu faţa în sus şi braţele întinse lateral: au legat-o de mâini, gambe şi în zona mijlocului cu câte o bucată de lanţ asigurat cu lacăt: la braţe, pe sub lanţul de fixare, au pus câte un prosop.

În momentul în care i-au scos victimei prosopul din gură i-au pus în gură şi în jurul feţei câte o bucată de leucoplast“. (...) Pe 14 iunie, Irina Cornici a fost dusă în pridvorul bisericii, unde i s-au făcut slujbe, apoi a fost dezlegată şi aşezată pe o plapumă în curtea mănăstirii. Măicuţele „au observat că victima respira din ce în ce mai rar şi s-a schimbat la faţă“, se mai arată în motivarea ÎCCJ. Preotul a chemat o ambulanţă, dar, potrivit doctorilor, femeia murise.

Pe tot parcursul procesului, atât Daniel Corogeanu, cât şi măicuţele care l-au ajutat la ritualul de exorcizare s-au declarat nevinovaţi, susţinând că ei nu au dorit decât să o ajute pe Irina Cornici. De altfel, în apărarea lor, în timpul cercetării judecătoreşti au prezentat o expertiză realizată la cererea lor, prin care un medic legist afirma că moartea Irinei Cornici ar fi fost provocată de cele şase injecţii cu adrenalină administrate de cadrele medicale de la Ambulanţă, fapt infirmat de medicii Institutului Naţional de Medicină Legală.

Cazul Tanacu şi laurii de la Cannes

Scriitoarea Tatiana Niculescu Bran a scris două cărţi despre cazul Tanacu, pe parcursul unei anchete care a durat peste doi ani: "Spovedanie la Tanacu" şi "Cartea Judecătorilor", în baza cărora regizorul Cristian Mungiu a scris scenariul peliculei "După dealuri". Filmul a cules lauri la Festivalul de la Cannes din 2012, unde filmul inspirat din cazul de la Tanacu avea primească premiul pentru cel mai bun scenariu şi cel mai bun rol feminin,  premiu împărţit de actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite