Cum a reuşit o mână de oameni să transforme sediul unei foste bănci din Bârlad într-un muzeu la standarde internaţionale FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabinetul de numismatică în prezentare modernă FOTO Sabina Ghiorghe
Cabinetul de numismatică în prezentare modernă FOTO Sabina Ghiorghe

Redeschis publicului în cadrul Zilelor culturale bârlădene, sediul Muzeului “Vasile Pârvan” din strada Republicii nr. 235, fostul sediul al Băncii agricole, vine în atenţia vizitatorilor cu mod occidental de prezentare a expoziţiilor permanente

În numai cinci luni, cu fonduri puţine şi cu efortul angajaţilor proprii, unul din cele trei corpuri ale Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad a fost modernizat radical.

Cei 26 de salariaţi ai instituţiei au luat bidinelele în mână, au meşterit, au conceput şi făcut mobilier nou, aşa încât cele patru secţii care se află în clădirea fostei Bănci agricole să se arate în faţa publicului într-o formă modernă. Secţiile Ştiinţele naturii, Medalistică şi Bârladul cultural au fost refăcute în întregime, singura secţie care a rămas la fel ca înainte fiind cea dedicată domnitorului Cuza şi epocii sale.

“Muzeul trebuie să fie o mărturie a epocii anterioare. Aşa că am intenţionat am lăsat una din cele patru expoziţii permanente în forma de prezentare specifică anilor 70-80, pentru ca publicul să poată face diferenţa între cum arată un muzeu modern, la standarnde europene, şi cum se prezentau expoziţiile cu 30-40 de ani în urmă. Lucrările au fost făcute în mare parte de angajaţii noştri, preţurile cerute de firmele de specialitate fiind exorbitante. Specialiştii muzeului au reorganizat totul după criterii şi manieră modernă”, a explicat, pentru “Adevărul”, arheologul Mircea Mamalaucă, directorul instituţiei.

Totul a  fost aşa fel gândit încât orice vizitator să rămână în minte cu un bagaj de cunoştinţe chiar dacă nu au ghid, fiind panouri cu definţii şi explicaţii pe înţelesul tuturor.

Panouri luminoase au fost amplasate pe holurile care fac trecerea de la o secţie la alta. Cel mai spectaculos arată cabinetul Medalistică unde panourile au fost aşa fel construite şi luminate încât să poată fi studiate exponatele din toate unghiurile.

În secţia dedicată personalităţilor bârlădene a fost comandat mobilier la o firmă de specialitate, restul mobilierului fiind confecţionat în atelierele muzeului. Panourile luminoase au fost realizate integral de salariaţi, inclusiv rama şi partea electrică.

Gresie şi balustrade noi, mobilier, instalaţie electrică etc au costat 100.000 de lei, bani asiguraţi de CJ Vaslui.

Citeşte şi:

Descoperire de proporţii în judeţul Vaslui. Secretele unui proiect început acum 20 de ani, care a scos la iveală o aşezare umană de secol IV

În căutarea relicvelor din judeţul Vaslui. Şantierul arheologic de la Polocin se redeschide

Arheologii de la Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad au făcut o nouă descoperire de senzaţie, reuşind să găsească o asezare care datează din secolul IV.

FOTO Descoperire paleontologică unică în România făcută într-un sit din Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite