Cum se pregăteşte o „salată de vinete boierească“. Reţeta maestrului Nicolae Curelea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinete
Vinete

Considerate vedetele sezonului estival, vinetele se pot pregăti sub mai multe forme, salatele rămânând în topul preferinţelor.

Maestrul gastronom Nicolae Curelea propune o reţetă de salată de vinete, pe cât de simplu de realizată, pe atât de gustoasă şi colorată. Pentru a realiza o salată de vinete boierească, aşa cum o numeşte profesorul Curelea, avem nevoie de următoarele ingrediente:

3 kg vinete coapte;
1 kg ardei gras copt;
1 kg roşii – coapte pe plită;
2 căpăţâni usturoi – copt pe plită;
1 – 2 ardei iuţi copţi;
ceapă crudă tocată – câteva linguri cu vârf (după gust);
smântână groasă dulce – 1 – 2 linguri cu vârf;
sare – după gust;
pulbere de piper – după gust;
ulei de măsline – 200 – 250 ml.

Mod de preparare:

Vinetele se spală, se şterg, se coc pe foc iute, se curăţă de coajă şi se pun la scurs.

Ardeii se spală, se şterg, se coc pe plită, se aşază într-o cratiţă adâncă cu capac şi se presară cu sare grunjoasă pentru a lăsa apă; se curăţă de coajă, cotor şi seminţe şi se pun într-un castron.

Roşiile se spală, se şterg, se coc pe plită la foc moderat, se curăţă, se scurg de zeamă şi se pun într-un castron. Usturoiul se desface, iar căţeii se coc în coajă, pe plită. După ce s-au copt, se curăţă de coajă şi se pun într-un castron. Ardeii iuţi se spală, se şterg, se coc pe plită, se curăţă de coajă şi cotor şi se lasă în aşteptare. Ceapa crudă se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se lasă în aşteptare.

Vinetele scurse, ardeii graşi, roşiile scurse, usturoiul şi ardeii iuţi se toacă pe rând temeinic şi se pun într-un castron încăpător. Se freacă temeinic cu lingura de lemn. Se adaugă ceapa tocată mărunt, sarea, piperul, uleiul de măsline, puţin câte puţin, frecându-se vijelios. Când este gata, adăugăm smântâna şi amestecăm uşor. Gustăm de probă şi adăugăm ce lipseşte.

Fost profesor de limba engleză la Liceul Mihai Eminescu din Bârlad, Nicolae Curelea, a dezvoltat o pasiune pentru gastronomie şi arta culinară, ajungând să cunoască şi să stăpânească subtilităţile tehnologice ale produselor culinare. De-a lungul anilor, a fost organizator a numeroase evenimente şi mese festive din şcoală şi din afara şcolii, care s-au bucurat de multă apreciere.

Mai puteţi citi:

Reţeta de piftie de porc care nu te va trăda niciodată. Secretele dezvăluite de un maestru în bucătăria moldovenească

Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite