Cum sunt "neutralizate" sutele de kilograme de peşte mort de la barajul Râpa Albastră. Administratorul amendat de inspectorii de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FOTO Inspectorii de la Garda de Mediu Vaslui au aplicat amenda maximă prevăzută de lege pentru administratorului barajului Rîpa Albastră

Sesizările cu privire la modul de administrare a barajului Rîpa Albastră situat la 4 kilometri de Bârlad i-au pus în alertă şi pe inspectorii de la Garda de Mediu Vaslui după ce anterior au fost depuse reclamaţii la Apele Române, DSP şi DSVSA.

Ecologiştii şi oamenii care locuiesc în zonă susţin că barajul este exploatat necorespunzător, că nivelul apei a fost scăzut nepermis de mult, că a fost distrus ecosistemul format în ultimele decenii. Mai nou a fost semnalată o altă problemă: sute de kilograme de peşte mort se descompune pe malul barajului, mirosul emanat în zilele călduroase fiind o reală sursă de îmbolnăvire.

Ca urmare a acestei ultime reclamaţii, inspectorii de Mediu au efectuat un control pe 27 aprilie, la interval de câteva zile după ce au fost alertaţi. În cele cinci zile scurse de la depunerea reclamaţiei până la deplasarea echipei de control în teritoriu, administratorul a reuşit să cureţe zona, spun localnicii. Mai exact, un tractor a arat toată plaja pentru a ascunde gropile unde au fost aruncaţi peştii morţi. Aşa se face că în ziua controlului nu erau peşti morţi nici la malul apei nici pe luciul de apă.

Trei peşti morţi

"În data de 27 aprilie a fost verficată zona acumularii Râpa Albastră constatările şi măsurile fiind urmatoarele: pe luciul de apă au fost identificati trei peşti morţi, pe maluri nu există peşti morţi şi nu au fost identificate mirosuri specifice. Conform declaraţiei administratorului societăţii care desfăşoară activitate de acvacultură, în ultima lună a fost strânsă o cantitate de aproximativ 200 kg peşte care a fost eliminată prin îngropare. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru modul necorespunzător de eliminare a deşeurilor de origine animala conform OG 47/2005 privind neutralizarea deşeurilor de origine animal", se precizează în răspunsul emis de Garda de Mediu Vaslui la solicitarea "Adevărul".

Amenda prevăzută de OG 47/2005 este cuprinsă între 300 şi 3.000 de lei, fiind aplicată amenda maximă.

Oamenii au remarcat că după depunerea ultimei reclamaţii au fost intensificate lucrările de curăţare a luciului de apă. "După ce au arat cu tractorul nisipul, au fost culeşi zilnic peştii morţi. Timp de mai multe săptămâni au stat pe malul apei şi veneau oamenii din când în când şi îi strângeau cu căruţa apoi îi îngropau în coada lacului. Vedeai peşte mort la tot pasul. Nu am mai pomenit aşa ceva de când e barajul", a spus un localnic.

În cursul lunii aprilie au fost redus nivelul apei cu avizul Apelor Române pentru a facilita administratorului barajului să pescuiască. Oamenii spun că prin reducerea nivelului de apă mult prea mult, barajul a ajuns să fie suprapopulat şi nu au mai avut condiţii să supravieţuiască.

Citeşte şi:

Cum este distrus ecosistemul format în 40 de ani la barajul „Râpa albastră”: mica deltă transformată într-o baltă de peşte

Barajul Râpa Albastră, în colimatorul autorităţilor. Deversarea abuzivă a apelor i-a alarmat pe ecologişti

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite