Cum explică poliţiştii ciudatul caz al timişoreanului amendat la Vaslui, deşi nu a călcat niciodată pe acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoreanul Oprea Ionuţ
Timişoreanul Oprea Ionuţ

Un poliţist din cadrul Biroului Rutier Huşi este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu, după ce a întocmit un proces verbal de contravenţie pe numele unui bărbat din Timişoara, fără ca acesta să fi comis fapta, în condiţiile în care nici nu a fost vreodată în judeţul Vaslui.

Concluziile verificărilor dispuse de conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui arată că poliţistul rutier a întocmit procesul verbal în baza datelor furnizate verbal de bărbatul surprins conducând o căruţă în stare avansată de ebrietate, al cărui nume şi dată de naştere erau asemănătoare cu cele ale bărbatului din Timişoara.

Poliţistul, care se afla în zonă cu o autospecială dotată cu aparatul radar, a înregistrat momentul în care căruţaşul conducea atelajul în timp ce se afla într-o stare avansată de ebrietate. L-a oprit şi l-a legitimat, însă bărbatul a declarat că nu are buletinul la el, astfel că i-a transmis poliţistului numele şi data naşterii. 

Agentul Adrian Luigi, din cadrul Biroului Rutier Huşi, a realizat verificarea informaţiilor furnizate de căruţaş în baza de date a Poliţiei. În momentul în care a sesizat că figurează cu domiciliul în judeţul Timiş, l-a întrebat ce caută în zonă, iar căruţaşul, sincer şi fără să bănuiască de ce îl întreabă poliţistul, i-a răspuns că a fost să-şi viziteze sora. Convins fiind că în faţa sa se află Oprea Ionuţ din Timişoara şi nu Oprea Ionuţ din judeţul Vaslui, agentul rutier a întocmit procesul verbal în care i-a aplicat bărbatului din Timişoara o amendă de 1.305 lei, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu tracţiune animală în stare de ebrietate. 

”Datele de identitate furnizate de persoana contravenientă au fost verificate în baza de date şi ulterior inserate în procesul verbal de constatare a contravenţiei. Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că datele persoanei care a săvârşit contravenţia nu sunt aceleaşi ca ale persoanei sancţionate contravenţional. Pentru a se stabili în concret împrejurările care au făcut posibilă această eroare materială, la Poliţia Municipiului Huşi a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu. Cercetările urmează să fie preluate de unitatea de parchet competentă”, se arată într-un răspuns furnizat de IPJ Vaslui cotidianului Adevărul.

Cum s-a trezit timişoreanul cu amenda de la Vaslui

Pe 10 aprilie, anul curent, Ionuţ Marius Oprea, din Timişoara, a primit prin poştă un plic de la Poliţia Rutieră din Huşi, judeţul Vaslui, cu procesul verbal în care este consemnată aşa zisa contravenţie.

La citirea procesului verbal, timişoreanul avea să afle că în data de 30 martie 2017 s-a aflat în judeţul Vaslui şi ”a condus un vehicul cu tracţiune animală Huşi 043, sub influenţa băuturilor alcoolice, fapt dovedit cu aparatul etiloltest Drager, la poziţia 390 rezultatul fiind de 1,41 ml alcool pur în aerul expirat”, motiv pentru care poliţiştii Rutieri Huşi i-au aplicat 9 puncte amendă, în cuantum de 1.305 lei. 

Prima care l-a luat la întrebări a fost logodnica sa, cea care a şi primit plicul şi care, evident, îl ştia la muncă în ziua în care, potrivit poliţiştilor din Huşi, ”conducea căruţa pe drumurile din Vaslui beat criţă”. Ceea ce părea la prima vedere o glumă proastă s-a dovedit a fi un document oficial cu consecinţe juridice.

Toate datele de identificare, inclusiv adresa consemnată de poliţiştii huşeni în procesul verbal, coincid cu ale timişoreanului. Marius Oprea afirmă că nu a fost niciodată în judeţul Vaslui, nu are cunoştinţe sau prieteni din zona Moldovei şi niciodată nu şi-a pierdut vreun document. În plus, cartea de identitate a fost eliberată în luna ianuarie anul curent, iar până în prezent nu a realizat vreo copie a documentului.  A sunat la Poliţia din Vaslui, unde i s-a comunicat că amenda nu poate fi anulată decât dacă este contestată în instanţă. Evident, la instanţa din judeţul Vaslui, unde s-a constatat contravenţia.

Reprezentanţii IPJ Vaslui au precizat că procesul verbal de constatare a contravenţiei a fost înaintat Judecătoriei Huşi spre competentă soluţionare. 

Cât despre căruţaşul beat, acesta urmează a fi sancţionat în baza înregistrărilor surprinse de aparatul radar şi a testării cu etilotestul realizată pe 30 martie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite