Cum s-a transformat un monument istoric de o frumuseţe rară într-o ruină. Palatul distrus de proiectul care ar fi trebuit să îl salveze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Copiilor Vaslui, pe vremea când clădirea era funcţională
Palatul Copiilor Vaslui, pe vremea când clădirea era funcţională

Un proiect demarat în anul 2009 prin care ar fi trebuit să se restaureze monumentul istoric Palatul Mavrocordat din municipiul Vaslui, unde a funcţionat ani la rând Palatul Copiilor, s-a transformat într-un fiasco. În locul salvării şi restaurării, pentru care s-au alocat sume uriaşe, Palatul a ajuns o ruină. Specialiştii în construcţii avertizează că există riscul prăbuşirii în cel mult doi ani.

De mai bine de patru ani, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi investighează cazul de la Palatul Copiilor Vaslui, încercând să afle cum a fost posibil să se cheltuie sume importante de la bugetul de stat, fără ca lucrările de resturare să se realizeze. 

Mai multe persoane sunt urmărite penale în acest caz. Pe lângă firma care a câştigat proiectul şi administratorul acesteia, şi directorul Palatului Copiilor Vaslui are calitate de inculpat.

În vara anului trecut, Palatul Copiilor Vaslui, în calitate de persoană juridică, a înaintat o acţiune în instanţă prin care contesta durata desfăşurării anchetei. Judecătoria Iaşi a dat câştig de cauză instituţiei din Vaslui, admiţând că este întemeiată contestaţia. Pe cale de consecinţă, judecătorii au solicitat procurorilor accelerarea procedurilor.

”Stabileşte un termen de 6 luni de la data prezentei încheieri, în care procurorul să rezolve cauza potrivit art. 327 Cod procedură penală, termen în care nu se poate formula o nouă contestaţie”, se menţionează în hotărârea pronunţată, pe 28 iunie 2016, de Judecătoria Iaşi.

Deşi a trecut mai bine de jumătate de an de la această decizie, ancheta privind restaurarea Palatului Copiilor Vaslui nu a fost finalizată.

”Dosarul s-a întors la noi şi se află în lucru la procurorul de caz”, a precizat, pentru ”Adevărul”, procurorul Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. 

Aşa arată Palatul Mavrocordat astăzi

Imagine indisponibilă

În acest caz, procurorii au început urmăriri penale faţă de: SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA ( fosta denumire SC IMPEX ROMCATEL S.A.), în calitate de persoana juridica, privind comiterea infractiunii de inselaciune, Viorica Frunză, privind comiterea în concurs a infracţiunilor de uz de fals si înselaciune, Mirela Nistoroschi, în calitate de director al Palatul Copiilor Vaslui, privind comiterea infractiunii de abuz in serviciu şi Iulia Ursache, în calitate de  contabil sef la SC IMPEX ROMCATEL SA Iasi , privind comiterea infractiunii de uz de fals.

De asemenea, procurorii au anunţat că în cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile în vederea recuperării prejudiciului de aproximativ 1,6 milioane lei.

Milioane de lei pentru un monument lăsat în paragină

Obiectul acestui dosar este modul în care Impex Romcatel, administrată de Viorica Frunză, a îndeplinit un contract din bani publici a cărui execuţie a început în 2009 la Palatul Copiilor din Vaslui. Atunci, firma ieşeană câştiga un proiect, prin care trebuia să restaureze şi reabiliteze clădirea din judeţul vecin, inclusă în categoria monumentelor istorice.

Din cercetările efectuate, Impex Romcatel ar fi realizat în mod defectuos lucrările la Palatul Copiilor şi s-ar fi creat un prejudiciu de 1,6 milioane de lei.  

Aşa arată Palatul Mavrocordat astăzi

palatul copiilor vaslui

„Firma a recurs la scanarea semnăturii unui reprezentant al instituţiei şi a ştampilei, folosind nişte documente false pentru a extrage sume din contul de garanţie de bună execuţie şi de cesionare în favoarea unei bănci a unor creanţe inventate, ce le-ar avea de recuperat de la Palatul Copiilor Vaslui“, precizau şefii instituţiei vasluiene, într-un memoriu ce a ajuns la Parlament în februarie 2014. 

Valoarea totală a contractului a fost de peste 5 milioane de lei însă suma a fost considerată insuficientă de către constructor. Când Impex Romcatel a sistat lucrările, prin tavanul Palatului Copiilor din Vaslui, ce funcţionează în Casa Mavrocordat, un monument istoric, ploua prin tavan, pereţii erau decopertaţi iar burlanele lipseau. 

Reprezentanţii Primăriei Vaslui au precizat că au făcut demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii, solicitând trecerea Palatului Copiilor Vaslui în patrimoniul local. Niciuna dintre adresele înaintate de municipalitate ministerelor de resort nu a primit răspuns, iar ”până când situaţia juridică în acest caz nu va fi finalizată transferul de patrimoniu nu are pârghiile legale necesare”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

În tot acest timp, copiii care urmează cursurile organizate de Palatul Copiilor învaţă în spaţii închiriate sau improvizate, în condiţii total improprii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite