Conflict: familiile celor 7 violatori din Vaslui s-au împărţit în două tabere. Daunele morale şi recunoaşterea faptelor i-au separat pe părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligarea la plată în solidar a daunelor morale către tânăra violată i-a împărţit în două tabere pe părinţii celor şapte violatori din Vaslui, care, în 2015, au revoltat opinia publică prin atitudinea sfidătoare.

Familiile celor trei tineri care şi-au recunoscut faptele şi au scăpat cu pedepse mai mici sunt nemulţumite, deoarece pentru a putea beneficia de eliberarea condiţionată trebuie să achite daunelor morale integral, având în vedere că judecătorii au stabilit ca suma să fie achitată în solidar.

Nemulţumite sunt şi familiile celorlalţi patru tineri care nu şi-au recunoscut faptele. În opinia lor, recunoaşterea faptelor de către cei trei tineri au contribuit la înăsprirea pedepselor pentru cei care au susţinut că nu a fost vorba de un viol şi de acte sexuale consimţite de victimă. Tinerii care nu şi-au recunoscut faptele, având pedepse mult mai mari, nu au manifestat niciun interes pentru a se achita de obligaţiile materiale.

Miros de libertate

Anul viitor, în cazul în care vor continua să realizeze zile de muncă în închisoare, trei dintre cei şapte tineri condamnaţi pentru viol şi lipsire de libertate ar putea fi eliberaţi condiţionat. Avocata victimei a anunţat însă că se va opune eliberării înainte de termen dacă aceştia nu vor achita daunele morale pe care au fost obligaţi să le achite victimei. Până în prezent, tânăra din Muntenii de Sus nu a primit nici un leu din suma stabilita de instanţă. 

Prin hotărârea definitivă a Curţii de Apel Iaşi, din noiembrie 2015, cea mai mare pedeapsă a fost aplicată inculpatului Silviu Buradacel care a plănuit violul în grup şi a acostat victima - 10 ani de închisoare. Ceilalţi trei inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, în timp ce cei care şi-au recunoscut faptele au scăpat cu câte 6 ani de detenţie.

Familiile, nemulţumite de avocaţi

Considerând pedeapsa primită mult prea aspră, Silviu Burada şi tatăl lui au formulat o cerere de revizuire a sentinţei la Judecătoria Vaslui, care a fost respinsă ca fiind inadmisibilă. Tatăl, Ioan Burada (foto centru jos), a anunţat că a contestat sentinţa, dosarul urmând a fi înaintat la Curtea de Apel Iaşi. În opinia bărbatului, pedepsele primite de cei şapte tineri sunt mult prea mari, acuzând presiunea publică şi strategia avocaţilor care, pe tot timpul procesului, le-au interzis să vorbească cu jurnaliştii.

image

Ioan Burada este convins că dacă ar fi fost lăsaţi să vorbească opinia publică ar fi aflat detalii care ar mai fi diminuat gradul de revoltă. Tatăl lui Burada susţine că încă din timpul procesului fiul lui ar fi vrut să se dezică de afirmaţiile unuia dintre prietenii celor şapte, care a afirmat că „nu a fost viol, ci sex surpriză“.

„Avocatii ne-au interzis să stăm de vorbă cu jurnaliştii şi rău au făcut. Poate ar fi trebuit să spunem şi noi, şi copiii noştri, că ne dezicem de acele vorbe. S-a spus că fiul meu, Silviu Burada, ar fi fost capul răutăţilor, dar nici acest lucru nu este adevărat. S-au chemat între ei, iar el a rămas să-i asigure, într-un fel, protecţie. Le-a cerut celorlalţi să nu o lovească“, afirmă Ioan Burada.

La doi ani de la condamnarea fiului său, bărbatul nu s-a împăcat cu această idee şi speră să obţină o revizuire a sentinţei. Nemulţumiţi de cum le-au fost apărate interesele de către avocaţii din Vaslui şi Iaşi, cărora le-au achitat onorarii uriaşe, în prezent familia lui Silviu Burada au apelat la serviciile unui avocat din Bucreşti, pentru a-i reprezenta la judecarea în calea de atac a cererii de revizuire. În prezent, cei şapte sunt încarceraţi la Penitenciarul Vaslui

Victima, violată până la leşin

Silviu Avadanei (22 de ani), Ionuţ Bogdan Boicu (21 de ani), Petrică Bolboceanu (23 de ani), Silviu Burada (21 de ani), Paul Andrei Burlacu (28 de ani), Alin Dumitru Rotaru (19 ani) şi Ioan Surleac (20 de ani) au fost acuzaţi că în noaptea de 10/11 noiembrie 2014 au violat ore în şir, până la leşin, o elevă de 18 ani. Victima a fost acostată de Burada în timp ce se întorcea de la şcoală.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite