Cea mai simplă reţetă pentru savarine de casă delicioase. Ce trucuri folosesc bucătarii pentru gustosul desert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Savarina FOTO Adevarul
Savarina FOTO Adevarul

Prăjutra nelipsită din galantarele cofetăriilor poate fi preparată acasă de orice gospodină, reuşita fiind garantată de autorul unei cărţi de bucate care au inspirat bunicile noastre

Cele mai sigure reţete sunt cele originale, după care s-au inspirat şi bunicile noastre. „Adevărul” propune reţeta de savarine din Cartea de bucate a lui M. Sevastos, editată în 1956.

Ingrediente pentru blatul de savarine:
-    250 grame făină
-    175 grame unt
-    12 grame drojdie
-    15 grame zahăr
-    4 ouă
-    50 mililitri lapte cald
-    8 grame de sare

Mod de preparare:

Aluatul de savarină se lucrează ca aluatul de cozonac. Punem făina într-un castron şi facem o adâncitură. Diluăm drojdia cu un pic de lapte călduţ sau apă şi o punem în adâncitura făcută în făină.  Cu furculiţa amestecăm până când se formează un fel de cremă. Lăsăm plămădeala să crească 10-15 minute.

Punem apoi în adâncitură cele 4 ouă şi restul de lapte călduţ şi facem plămădeala din făină. Adăugăm zahărul şi sarea, apoi untul topit dar nu cald. Mestecăm cu lingura de lemn până se omogenizează. Ducem aluatul la un loc cald şi îl lăsăm să crească.

Ungem forma de savarină cu unt şi o tapetăm cu făină sau pesmet. Amestecăm aluatul de 2-3 ori şi umplem fiecare formă numai pe jumătate ca să aibă loc de crescut. Când aluatul s-a ridicat până la marginea formei îl dăm la cupotorul încins şi lăsăm la copt 30-35 de minute. Scoatem tava din cuptor şi lăsăm să se răcească.

În acest timp preparăm un sirop din 150-200 grame de zahăr şi o ceşcuţă de apă. Fierbem până se topeşte zahărul. Turnăm sirop peste savarină cu lingura după ce tăiem cu cuţitul partea întărită pentru ca miezul să poată absorbi toat siropul. Lăsăm savarinele să se răcească, apoi le scoatem pe o tavă. O stropim cu rom şi ungem cu marmeladă de caise sau piersici. Garnisim savarinele cu fructe zaharate sau scoase din dulceaţă, apoi cu frişcă turnată cu cornetul.

În loc de acest aluat se poate face unul preparat din 6 ouă, 6 linguri pesmet, 6 linguri zahăr. Compoziţia se toarnă în forma mare de savarină (cea în formă de tort cu gaură la mijloc).

Citeste si:

Patru reţete delicioase pe bază de mere. Cum poţi prepara un desert simplu şi sofisticat în acelaşi timp, fără a sta prea mult timp în bucătărie 

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite