Blocul-fenomen în care locuiesc peste 4.000 de oameni. Cum reuşesc câteva apartamente din Vaslui să adăpostească locatari cât populaţia unui oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul de garsoniere care adăposteşte 3800 de persoane
Blocul de garsoniere care adăposteşte 3800 de persoane

Trei blocuri din municipiul Vaslui au înregistrate în apartamente peste 10.000 de persoane, dublu faţă de populaţia oraşului Murgeni şi cu un sfert mai mult decât populaţia oraşului Negreşti. Recordul absolut este înregistrat într-un bloc de garsoniere unde figurează peste 4.000 de locatari.

Alegerile locale din 5 iunie au scos la iveală situaţii aberante care explică, însă, şi cum a fost posibil să crească populaţia oraşului cu peste 20.000 de persoane doar în ultimii patru ani. 

Potrivit listelor electorale permanente, peste 10.000 dintre vasluienii apăruţi după 2012 locuiesc în trei blocuri din municipiul Vaslui şi sunt cetăţeni din Republica Moldova care s-au mutat fictiv cu domiciliul în Vaslui, pentru a obţine cetăţenia română şi implicit dreptul la liberă circulaţie în ţările Uniunii Europene.

Astfel, în blocul 32 din Vaslui, aflat în apropierea Parcului Copou, supranumit şi ghetoul oraşului locuiesc, peste 4.000 de persoane. La scrutinul din 5 iunie au fost organizate două secţii de votare suplimentare, faţă de cele două existente deja la alegerile trecute, pentru a asigura accesul alegătorilor care figurează ca locuind la blocul 32. Prezenţa însă a fost cuprinsă între 1,5 şi 11,95%.

Astfel, la Secţia de votare nr. 57, din cei 2.110 alegători aflaţi pe liste s-au prezentat la vot 35, iar la Secţia de votare nr. 60, din 1.617 alegători doar 29 s-au prezentat la urne.

Un alt bloc cu număr record de locatari se găseşte în apropierea Pieţei Traian din Vaslui. Cele trei scări ale blocului 235 adăpostesc nu mai puţin de 1.597 de alegători. Şi aici majoritatea locatarilor sunt cetăţeni din Republica Moldova. La secţia de votare la care au fost arondaţi prezenţa a fost de 11,9%,

Cel de-al treilea bloc, unde numărul locatarilor este mai mare decât al câtorva sate, este blocul 356, din zona Gării, în apropierea Şcolii ”Alexandra Nechita” din Vaslui. Aici, în cele şase scări de bloc locuiesc nu mai puţin de 1741 persoane. Prezenţa la vot, la secţia la care au fost arondaţi, a fost de 7,6%.

Afacerile cu moldoveni

Luarea în spaţiu a cetăţenilor moldoveni a devenit o afacere profitabilă din Vaslui, fiind familii care au luate în spaţiu, într-un singur apartament, şi câteva sute de persoane din Republica Moldova. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen, în 2014, la Vaslui au avut ample percheziţii într-un dosar în care mai multe persoane din cadrul Serviciului de Evidenţa Persoanei erau suspectate că luau mită pentru a facilita obţinerea vizelor cetăţenilor moldoveni.

Patru funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanei, din cadrul Primăriei Vaslui au fost acuzaţi atunci de luare de mită în dosarul vizelor pentru moldoveni. Pentru fiecare buletin, funcţionarii primeau în jur de 20 de euro. 

Cât costă luarea în spaţiu a unui moldovean

Pe lângă şpaga dată la ghişeu, moldovenii plăteau şi intermediarilor care le ofereau domiciliul necesar obţinerii reşedinţei. Tarifele practicate de intermediari: între 150- 200 de euro. Pentru a obţine cartea de identitate în 3 zile şi nu până la 30, aşa cum cere legea, cetăţenii din Republica Moldova, pe lângă taxele legale, plăteau 150-200 de euro intermediarilor. Cei 38 de cetăţeni moldoveni audiaţi de anchetatori au recunoscut că plăteau sume de bani pentru obţinerea cărţilor de identitate româneşti, atât intermediarilor care le ofereau domiciliul necesar obţinerii reşedinţei, căt şi funcţionarilor de la Evidenţa Populaţiei pentru a obţine cărţile de identitate în câteva zile. Intermediarii întocmeau liste cu cetăţenii moldovenei care urmeau să se prezinte la ghişeele SPCEP, pregătiţi pentru o ”atenţie”.  

„Concret, intermediarii români, prin cointeresare materială obţineau consimţământului unor proprietari de imobile domiciliaţi pe raza municipiului Vaslui ca persoanele cu dublă cetăţenie, româno – moldovenească, care solicitau eliberarea de cărţi de identitate româneşti să domicilieze fictiv în locuinţele acestora. Concomitent, intermediarii romani, ofereau mită, constând în sume de bani funcţionarilor din cadrul SPCEP Vaslui pentru ca aceştia să- şi îndeplinească cu maximă celeritate atribuţiile de serviciu în materia evidenţei persoanei concretizate în eliberarea cărţilor de identitate“, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite