Banditul care jefuia poştaşii vasluieni, prins de un câine şi cinci miliţieni. Ce au primit oamenii legii, pe vremea lui Dej, după ce au fost împuşcaţi şi tăiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă istoric Paul Zahariuc
FOTO Arhivă istoric Paul Zahariuc

Cinci miliţieni din Vaslui au intrat in istoria Ministerului Afacerilor Interne în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fiind premiaţi de ministrul de Interne de la acea vreme, Alexandru Drăgici, conform documentelor din arhiva CNSAS.

Dosarele din arhiva Ministerului Afacerilor Interne ascund poveşti cu miliţieni şi bandiţi, demne de scenarii de film. Unul dintre aceste dosare, aflat în prezent arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), relatează povestea de vitejie a cinci miliţiei din Vaslui, care după luni de cercetare au reuşit să dea de urma unuia dintre cei mai periculoşi bandiţi ai vremurilor, care teroriza poştaşii şi ţăranii din zonă.

„Conştiinţa, curajul, perseverenţa, spiritul de organizare şi sacrificiu sunt calităţi care trebuie să caracterizeze pe fiecare luptător de miliţie în lupta împotriva infracţionalismului“, transmitea Alexandru Drăgici, pe vremea când era ministru de Interne, miliţienilor care vegheau de ordinea publică.

De astfel de calităţi au dat dovadă cinci miliţieni din Vaslui, care făceau parte din Direcţia Miliţiei Regionale Iaşi: căpitanul Alexandrescu Alexandru, locotenentul Belţig Eugen, plutonierul Mănescu Ioan, plutonierul Burlă Mihai şi locotenentul Radu Simion. Aceştia au reuşit să îl sensibilizeze pe ministrul Drăghici, cel care, în regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, a încurajat tortura şi condamnările la moarte.

„În operaţiunea de prindere a bandiţilor, lucrătorii de miliţie suscitaţi au întocmit planuri de acţiune bine gândite, au îmbinat în mod just munca informativă şi de investigaţii cu munca operativă, s-au sprijinit pe cetăţenii cinstiţi şi au exploatat cu pricepere urmele găsite la locul faptei. Ei au folosit cu suscces câinele de urmărire Crap, care le-a fost de un real ajutor la prinderea unuia din bandiţi. Dând dovadă de curaj şi spirit de sacrificiu, căpitanul Alexandrescu Alexandru, locotenentul Belţig Eugen şi plutonierul Mănescu Ion, deşi răniţi în luptă cu unul din bandiţi, au reuşit să îl imobilizeze şi să-l reţină“, se arată în raportul înaintat ministrului Drăghici.

arhiva militie

„Spaima judeţului“

Povestea bandiţilor care terorizau satele Moldovei s-a petrecut în vara anului 1956. Superiorii Miliţiei din Vaslui descriu câtă luptă au dus cei cinci miliţieni până au reuşit să îl prindă pe „banditul Lupu“, spaima judeţului.

„Pădurea din apropierea comunei Oşeşti, raionul Negreşti, servea de adăpost fugarilor Maftei Vasile şi Lupu Vasile, care erau urmăriţi de organele de stat pentru infracţiuni de drept comun. Cei doi fugari, înarmaţi, terorizau locuitorii comunelor învecinate. În data de 17 mai a.c. (n.r. - 1956), în jurul orei 21.00, ei au lovit grav şi au jefuit cetăţeanul Sandu Constantin Care mergea cu căruţa spre casă, pe şoseaua dintre Oşeşti şi comuna Rafaila. După încercări nereuşite de prindere a bandiţilor, sarcina arestării acestora a fost încredinţată locotenentului Belţig Eugen, din cadrul serviciului judiciar al DMR Iaşi“, se arată în dosarul aflat în arhiva CNSAS.

În septembrie, miliţienii şi doi câini de urmărire au stat de pândă trei zile şi trei nopţi în preajma casei unuia din bandiţi, fără ca acesta să apară. „Primind o informaţie că cei doi urmăriţi se găsesc într-un bordei izolat din pădure, ei s-au împărţit în două echipe. Cea compusă din locotenentul Radu şi plutonierul Burlă a surprins sub o tufă pe ambii bandiţi, care nu s-au supus somaţiilor şi au luat-o la fugă. Câinele Crap a reuşit să îl prindă pe Maftei Vasile, mai apoi şi pe Lupu Vasile, dar acesta, lovind câinele cu cuţitul în piept, a reuşit să scape şi să dispară“, se menţionează în dosar.

Lupu loveşte din nou

După ce a omorât câinele poliţiştilor, Lupu a reuşit să-şi piardă urma. O lună mai târziu, un poştaş a fost atacat, lovit şi jefuit pe un drum din imediata apropiere a oraşului Vaslui. Plutonierul Mănescu Ion, de la miliţia raionului Vaslui, a reuşit să identifice şi să aresteze pe Chelaru Mihai, unul dintre autorii acestei tâlhării. Cercetându-l, acesta a declarat că Lupu Vasile, banditul urmărit, este complicele său la această tâlhărie şi că urma să se întâlnească cu el în noaptea de 20/21 octombrie, la domiciliul tatălui său Chelaru Gheorghe din Vaslui.

Fiind sesizată regiunea de miliţie, a fost trimis la faţa locului din nou locotenentul Belţig . Acesta, împreună cu căpitanul Alexandrescu Alexandru, şeful Miliţiei raionului Vaslui, s-au deplasat la locuinţa lui Chelaru Gheorghe care „a acceptat să ajute organele de miliţie“, să iasă în întâmpinarea banditului în locul fiului său, care fusese arestat, şi să-l conducă în locuinţa sa.

„Aici s-a încins o luptă corp la corp între bandit şi lucrătorii de miliţie. Plutonierul Mănescu, fiind tăiat cu cuţitul la ceafă, de durere a scăpat din mână pistoletul cu care Lupu Vasile a rănit la picior pe Mănescu şi pe Alexandrescu, iar apoi cu cuţitul a rănit la ambele mâini pe Belţig, care încerca să-l dezarmeze. În cele din urmă, banditul a fost imobilizat şi dezarmat“, se arată în raportul înaintat ministrului de Interne. În aceeaşi noapte, cei trei miliţieni răniţi au fost transportaţi la spitalul din Vaslui unde au primit asistenţă medicală necesară. 

Premiaţi cu un salariu

„Având în vedere spiritul de organizare şi de iniţiativă, precum şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în această acţiune, propun citarea lor prin ordin pe Ministerul Afacerilor Interne şi premierea cu câte un salariu“, se arată în propunerea înaintată MAI de Director general al Miliţiei. Pe 14 decembrie 1956, ministrul Drăghici a semnat ordinul prin care cei cinci miliţieni au fost premiaţi cu câte un salariu.

arhiva militie
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite