Alegeri locale 2016. Cum au votat bătrânii de la azil pentru primarul PSD: căraţi cu autobuzul şi cu buletinele „confiscate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii din azil în timp ce urcă în autobuzul care îi duce spre secţia de votare FOTO Sabina Ghiorghe
Bătrânii din azil în timp ce urcă în autobuzul care îi duce spre secţia de votare FOTO Sabina Ghiorghe

Alegeri locale 2016. Bătrâni şi neputincioşi, cu domiciliul stabil la Căminul pentru persoane vârstnice din localitatea vasluiană Tutova, şi-au exercitat dreptul la vot fără a cunoaşte localitatea şi candidaţii. 64 din cei 78 de bătrâni internaţi, care au trăit o viaţă în judeţele vecine sau în alte sate din Vaslui au pus ştampila de vot la alegerile locale din 2016.

Alegerile locale 2016 au reprezentat pentru o bună parte din bătrâneii internaţi la azilul din localitatea Tutova (judeţul Vaslui) ocazia de a părăsi incinta căminului unde îşi petrec singurătatea şi povara bătrâneţii.

Înainte de a fi rezidenţi până la finele vieţii într-un cămin destinat persoanelor vârstnice au trăit pe alte meleaguri, fie tot în judeţ, fie din judeţele limitrofe. Cei 78 de vârstnici deveniţi tutoveni la anii senectuţii au vârste cuprinse între 64 şi 90 de ani. Parte din ei au domiciliul stabil acolo de câteva luni, alţii stau în azil de la înfiinţarea acestuia, din 2011. Iniţial, 68 dintre ei au cerut în scris să iasă la vot. În ziua alegerilor, 64 au rămas decişi să-şi exprime dreptul de cetăţeni, 15 dintre ei fiind imobilizaţi la pat, urmând să le fie adusă urna mobilă.

Ei fac parte din lista de 1.099 alegători ai localităţii Tutova.

Sprijiniţi în bastoane sau la braţul infirmierelor, au luat mijloacele de transport local pentru a parcurge cei aproximativ 2-3 kilometri până la secţia de votare. Împărţiţi în grupe de câte 20, cu o asistentă care le purta în buzunar buletinele, vârstnicii şi-au exprimat dreptul de vot în speranţa că “vor fi pensii mai mari”, ca "să vadă lumea" sau pur şi simplu pentru a-şi face datoria de români, aşa cum au făcut o viaţă. Nu aveau habar de numele candidaţilor pentru fotoliul de primar, cu atât mai puţin al partidelor care îi susţin.

Unii par resemnaţi, conştienţi că nu au altă soluţie, alt cămin, şi că îngrijitoarele le vor aprinde lunânarea când se va apropia sfârşitul. Alţii nu par să se acomodeze cu viaţa de azil, unde trebuie să respecte reguli impuse de administratori. Ordinul de a nu vorbi cu reporterul "Adevărul" a fost unul din cele care nu au fost pe placul "răzvrătiţilor".

Primul grup de alegători “venetici” a ajuns în faţa secţiei de votare în jurul orei 9.00 dimineaţa. Asistenta care dirija grupul de alegători ne interzice să vorbim cu pacienţii pe care-i conducea să-şi exprime dreptul la vor pentru alegerile locale 2016. Buletinele lor, susţin bătrânii, stau la directoarea azilului de când s-au internat. “Nu noi primim pensia. E treaba lor”.

O bătrânică de 83 de ani a fost prima care a îndrăznit să vorbească. Alexandrina Nechifor, sprijinită de un baston şi o infirmieră, a ripostat: “Ne-a obligat să venim. Ce e după noi? Mă doare tot corpul, nu vreau decât să ajung să mă aşez undeva. Să iasă primar cine-o vrea Dumnezeu. Dacă spun eu ceva, nu-i bine”

Bătrâneii au intrat în secţia de votare şi s-au aşezat pe băncuţe aşteptând răbdător să le vină rândul. Nu ştiu prea bine ce se întâmplă. Unii nu aud aproape deloc, alţii abia ţin un pix în mână. În ciuda intervenţiei cadrelor medicale care îi supravegheau, bătrânii mai în putere au acceptat să vorbească pentru "a se vedea în ziare". Înainte să se prezinte în faţa comisiei, primesc buletinul în mână şi răspund ascultător la indicaţii.

Ion Cibotaru (83 ani) a trăit o viaţă în satul gălăţean Ciureşii Vechi, comuna Bălăşeşti: “La cămin e cum te porţi. Poate să fie şi rău. Primarul e om tare bun (n.r. Ion Corciovă – cu două mandate de prim om al satului împlinite ca membru PSD). Ne vizitează tot timpul. Sper că mai candidează”.

De altfel, pensionarii nu cunosc să fie şi alt candidat în afară de Ion Corciovă. Unii au auzit că ar fi vreo trei sau patru candidaţi, dar nu i-au văzut niciodată la faţă, nu ştiu ce nume au şi ce îi recomandă.

batrani care trec strada in carja spre sectia de votare

Vasile Onica (75 ani) a lucrat o viaţă în Galaţi, ca şofer de autobuz, a intrat şi el la vot: “Nu ştiu cine candidează. O să văd în cabină. Imina decide. Ca fiecare cetăţean al României ne respectăm obligaţiile”.

Fiecare bătrân internat în Căminul pentru persoane vârstnice Tutova trebuie să aibă pensie minimă de 700 de lei, suma cu care trebuie să contribuie lunar. Cheltuielile sunt mai mari şi diferenţa de aproximativ 40.000 de lei pe lună a fost suportată până în noiembrie 2015 de Ministerul Muncii. Ulterior, această cheltuială a fost preluată de Consiliul Local Tutova.

Reclamaţii la Poliţie

Contracandidaţii de la PNL au reclamat pe final de campanile electoral că li s-a interzis accesul în curtea azilului pentru a face cunoştinţă cu pensioanarii. Biroul Electoral de circumscripţie le-a recomandat în scris să se adreseze organelor abilitate (poliţie), nefiind de competenţa lor.

asistenta Cartas si buletinele batranilor

Explicaţie foto: Liliana Cartas, asistenta care ţine buletinele pensionarilor

Maricica Noacă, directoarea azilului, numită în funcţie de primarul Ion Corciovă, le-a răspuns atât verbal cât şi în scris la solicitarea de a discuta cu bătrânii. “În instituţia noastră nu se face propagandă electoral, nu se impart pliante în scop electoral de către nicio formaţiune politică”, se precizează în adresa semnată de Maricia Noacă pe 3 iunie, ora 14.10.

Întrebată de reporterul "Adevărul" de ce buletinele sunt păstrate de asistentă şi nu de titular, Maricica Noacă a explicat: "Buletinele sunt purtate de asistentă ca să nu le piardă. Noi răspundem în faţa aparţinătorilor dacă pierd ceva sua dacă păţesc ceva". Tot ea a mai spus că azilanţii au fost întrebaţi dacă vor să fie duşi la vot şi chiar au semnat în acest sens.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite