ADMITERE 2014 VASLUI Repartizarea computerizată, cu o zi mai devreme. Cele mai mari medii de admitere s-au înregistrat la Liceul "Mihail Kogălniceanu"
0
La fel ca la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, ministerul Educaţiei a făcut astăzi repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu, cu o zi mai devreme decât era prevăzut în calendarul admiterii la liceu. Rezultatele repartizării pot fi studiate pe admitere.edu.ro, secţiunea Vaslui.
Din cei 4103 elevi care au susţinut Evaluarea Naţională, în judeţul Vaslui, doar 3114 au completat fişele de înscriere la liceu. În urma repartizării computerizate desfăşurate astăzi, 3.080 elevi au fost admişi la liceele din judeţul Vaslui, cei 34 de absolvenţi care nu au fost repartizaţi, urmând să participe la cea de-a doua etapă a repartizarii, pentru care sunt disponibile 610 locuri.
Cele mai mari medii de admitere s-au înregistrat la Liceul "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui, unde la clasa de matematică informatică ultima medie a fost de 9.36, la profilul ştiinţe ale naturii - 9.16, la clasa unde se studiază intensiv engleză, respectiv - 9.08, la cea de limba română, cea mai mică medie de admitere fiind 8.36, la clasa de filologie. Zece din cele 20 de licee din judeţul Vaslui şi-au ocupat toate locurile în urma repartizării computerizate de astăzi, iar Liceul "Mihai Eminescu" din Bârlad mai are un singur loc disponibil, la clasa de matemnatică informatică. Cele mai mici medii de admitere s-au înregistrat la liceele din mediul rural, precum şi la cele tehnologice din mediul urban. Peste 1500 de absolvenţi au fost admişi la liceu cu medii sub 5.00, cea mai mică medie de admitere fiind 2.60, la Liceul Tehnologic Puieşti.
Schimbarea modului de calcul a dus la scăderea mediilor de admitere cu aproximativ 30 de procente faţă de anul trecut. Doar 319 elevi din judeţul Vaslui au medii de admitere între 9.00 şi 9.99, nefiind înregistrată nicio medie de 10. Peste 60% din absolvenţii au mediile de admitere sub 7.00. Pe tranşe de medii situaţia se prezintă astfel: 579 elevi cu medii între 8.00 şi 8.99, alţi 675 între 7 şi 7.99, 738 absolvenţi au mediile între 6 şi 6.99, iar 728 între 5 şi 5.900. Pentru anul şcolar 2014 - 2015, în judeţul Vaslui sunt disponibile 4004 locuri (143 clase), cu aproape 100 mai puţin decât numărul elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională 2014.
Repartizarea s-a făcut ordonând candidaţii în judeţul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecăruia, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una dintre opţiunile exprimate.Pe 15 iulie se va face repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a pentru cursurile anului şcolar 2014-2015. În judeţul Vaslui, sunt disponibile pentru următorul an şcolar 4.004 de locuri la liceu, în 143 de clase.
Înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor învăţământului gimnazial se face pe baza mediei de admitere. Aceasta se calculează ca medie ponderată între media de la evaluarea naţională – 75% şi media generală de absolvire a claselor a V-VIII – 25%.
În cazul în care candidatul nu are loc la niciuna dintre opţiunile exprimate pe fişă, va rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere. Se recomandă, prin urmare, completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni pentru ca această situaţie să nu apară.
Absolvenţii de clasa a VIII-a pot să-şi calculeze la ce liceu au cele mai mari şanse să intre cu ajutorul unei aplicaţii marca admitereliceu.ro, care se va folosi de statisticile de la admiterea de anul trecut, ultimele medii de admitere de la fiecare liceu şi de notele pe care le-au obţinut la Evaluarea Naţională de anul acesta.
Ierarhia elevilor a fost publicată de Ministerul Educaţiei pe site-ul admitere.edu.ro.
Iniţial se anunţase că pe 4 iulie mediile finale la Evaluarea Naţională 2014 şi practic cele de la admitere liceu vor fi publicate oficial, inclusiv online, pe edu.ro, pe site-ul admiterii la liceu 2014.
Elevii pot să vadă unde se situează în clasamentul pe judeţ în ceea ce priveşte media dintre rezultatele de la Evaluarea Naţională 2014 (75%) şi notele din gimnaziu (25%), mai exact media de intrare la liceu, care le va decide soarta în următorii patru ani.
proba la Română, examen naţional prin care au trecut peste 166.000 de elevi de clasa a VIII-a, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Marţi, 24 iunie, a avut loc examenul de capacitate la limba maternă, iar miercuri, 25 iunie,examenul de capacitate la matematică.
A doua etapă de admitere
16 iulie: înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
17-18 iulie: susţinerea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori de limbă maternă
19 iulie: afişarea rezultatelor la probele de aptitudini şi la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi rezolvarea eventualelor contestaţii
16-21 iulie: completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare, completarea unei noi fişe de opţiuni de către cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii
21 iulie: completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care organizează probe de aptitudini
16-22 iulie: introducerea datelor în calculator, verificarea fişelor listate şi corectarea eventualelor erori.
Pe aceeaşi temă:
REPARTIZARE LICEU 2014
Topul liceelor din România după ultimele medii de admitere. Schimbări faţă de 2013
VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Cum să alegi liceul potrivit, la Adevărul Live
ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice
Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc