Zeci de vasluieni prinşi că munceau la negru
0Într-un judeţ în care rata şomajului este de aproximaiv 14 procente, munca la negru se menţine şi ea la cote ridicate. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a efectuat, în primul semestru al acestui an, 669 controale pe linia relaţiilor de muncă, în urma cărora au fost adescoperiţi zeci de patroni care practicau munca la negru.
„Pe parcursul controalelor, am descoperit că la 31 de societăţi angajaţii erau plătiţi la negru. Numărul salariaţilor depistaţi că muncau fără forme legale este de 41", ne-a spus Costel Harja, inspector şef adjunct al ITM Vaslui. El a mai adăugat că au fost aplicate amenzi în cuantum de 124.000 lei, aproape dublu faţă de primul semestru al anului trecut, când suma amenzilor aplicate a fost de 70.500 lei. Cei mai mulţi muncitori plătiţi la negru sunt depistaţi în sectorul construcţiilor sau acolo unde sunt activităţi sezoniere, cum sunt în agricultură, turism etc.
Şomerii acceptă munca la negru
Inspectorii de muncă atrag atenţia că foarte mulţi vasluieni se lasă păcăliţi de patroni. „Mulţi oameni nu ştiu că lucrează fără carnet de muncă, deoarece angajatorii nu le restituie un exemplar al contractului de muncă după înregistrarea acestuia", a spus Adina Harbagiu, inspector şef adjunct pe linia relaţiilor de muncă. Pe de altă parte, sunt şi persoane care acceptă sau chiar vor să muncească la negru. „De regulă, şomerii sunt cei care vor să muncească la negru. Astfel, ei primesc şi salariu, şi şomaj", a mai spus Harabagiu.
Vasluienii recunosc şi ei că, în lipsa altor soluţii, ar munci la negru. „Eu am lucrat în confecţii până acum doi ani. Vă daţi seama că aş accepta să lucrez şi la negru, numai să găsesc ceva. Decât fără nici un venit, mai bine aşa", ne-a spus Maria Postolache, în vârstă de 45 ani.