Vaslui: Proba Big Brother îi pică la Bac
0Prin această măsură, şefii educaţiei vasluiene cred că fraudarea Bac-ului va fi imposibilă, motiv pentru care doar un adolescent din doi va promova.
Ultimele scandaluri privind fraudarea Bacalaureatului au determinat Ministerul Educaţiei să ia măsuri suplimentare de securitate, astfel încât examenul să se desfăşoare fără incidente. Mai mult, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui va trebui să organizeze probele în săli dotate cu aparatură de supraveghere video, măsură prin care se încearcă stoparea oricărei tentative de fraudare, în special a cazurilor în care elevii copiază.
Conducerea IŞJ crede însă că sporirea măsurilor de securitate în sălile de examen va reduce drastic procentul de promovabilitate. „Din acest an va fi toleranţă zero faţă de fraudă. Elevii prinşi copiind nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni, iar sălile vor fi supravegheate video. Cu aceste măsuri, promovabilitatea la bacalaureat va fi probabil la jumătate“, a afirmat Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct. El a transmis totodată şi un mesaj elevilor, respectiv acela că trebuie să se pregătească foarte bine pentru Bac şi să nu vină la examen cu speranţa că vor reuşi să copieze.
Bac trecut cu „inspiraţie“
Şi directorii liceelor din Vaslui afirmă că supravegherea video a examenului va duce la scăderea procentului de promovabilitate, însă aceştia mai opinează că prin această măsură vor fi afecataţi şi supraveghetorii.
„Probabil că va scădea promovabilitatea, pentru că astfel elevii nu vor putea să se mai inspire de la alţi colegi sau din alte surse. Oricum, folosirea camerelor este şi o dovadă de neîncredere faţă de supraveghetori, însă orice măsură care vizează corectitudinea examenului este bună“, a explicat Gheorghe Cârjă, directorul Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu Vaslui“.
„Vom fi stresaţi de camerele video“
Mult mai rezervaţi s-au arătat elevii. Aceştia opinează că prezenţa camerelor video va fi un factor în plus de stres. „Pe mine nu mă deranjează, dar nu cred că e o idee bună. Elevii vor fi mult mai stresaţi, va trebui să stăm nemişcaţi pentru că orice gest ar putea fi interpretat greşit“, a spus Diana Şcheianu, elevă în clasa a XII-a la LMK. Anul trecut, şapte elevi au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi copiind, iar patru supravegehtori au fost excluşi pentru că le-au permis elevilor să se „inspire“.