543 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, cea mai mare victorie obţinută de Ştefan cel Mare împotriva turcilor. Omagiul adus de moldoveni marelui domnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PODUL INALT

Reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Moldovei şi-au dat întâlnire miercuri, 10 ianuarie, la Ansamblul monumental ”Podul Înalt” de la Băcăoani, din judeţul Vaslui, pentru omagia împlinirea a 543 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, considerată cea mai mare victorie a creştinătăţii obţinută de Ştefan cel Mare împotriva otomanilor. După Bătălia de la Podul Înalt, Ştefan cel Mare a primit titlul de ”Campion al lui Hristos”.

La eveniment, la lângă autorităţile din Vaslui, au fost prezenţi şi preşedinţi, vicepreşedinţi, primari din toate judeţele Moldovei. Autorităţile au ţinut discursuri în care au evocat importanţa victoriei de la Podul Înalt şi personalitatea marelui domnitor. 

”Umbra marii personalităţi a lui Ştefan cel Mare a îmbărbătat de-a lungul timpului pe toţi aceia care au trăit pe pământul românesc de dincoace şi de dincolo de Prut. Să sperăm că timpurile viitoare ne vor aduce tuturor satisfacţia de a vedea că şi cei care ne urmează pe noi ţin proaspătă în memoria lor imaginea a ceea ce a fost epoca lui Ştefan cel Mare, a ceea ce a însemnat el pentru evoluţia ulterioară a poporului român”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui. 

Pe lângă Te Deum, oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase, participanţii au depus coroane de flori şi au asistat la un ceremonial militar susţinut de Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iaşi.
”A rămas cu ecou victoria de aici şi a rămas cu ecou pentru noi toţi, în sensul că, aşa cum Ştefan cel Mare s-a bucurat prudent de izbânda de la Vaslui, şi turcii, cu siguranţă, s-au bucurat prudent de victoria de peste ceva timp. Se cuvine ca noi astăzi să luăm aminte la aceste fapte ale Sfântului Ştefan şi a celorlalţi oameni bravi ai poporului nostru de la începuturi şi până astăzi”, a declarat Adrian Chirvase, protopop de Vaslui.
Directorul Teatrului pentru copii ”Vasilache” din Botoşani, actorul Marius Rogojinschi, l-a readus mai aproape pe Ştefan cel Mare, oferind un moment de surpriză, printr-o interpretare de excepţie a unor fragmente din ”Testamentul lui Ştefan cel Mare”.

”Această bătălie a rămas în memoria timpului ca fiind cea mai reuşită izbândă a marelui domn şi a consfinţit, totodată, statutul Moldovei de Poartă a Creştinătăţii. De altfel, Moldova lui Ştefan s-a mai sprijinit încă un secol pe stâlpii puternici ai biruinţei sale de la Podul Înalt, loc considerat de marele istoric Nicolae Iorga drept “Termopile al românilor”. Vasluienii au oferit ca simbol al acestei bătălii Ansamblul monumental ”Podul Înalt”, unde ne aflăm acum, operă a sculptorului bucureştean Mircea Ştefănescu. Alte ctitorii ale marelui Ştefan, Curţile Domneşti şi Biserica ”Sf.Ioan Botezătorul” de la Vaslui, sunt mărturii ale importanţei acordate acestui ţinut. Suntem urmaşii lui Ştefan, iar datoria noastră este să păstrăm mereu vie memoria voievodului, considerată cea mai impunătoare personalitate a neamului românesc. În concluzie, pe Ştefan cel Mare e greu ca vasluienii să-l uite, fiind mândri că au ca simbol un nume ilustru”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica, prezent la eveniment.
Printre invitaţi s-a aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că în anul 2018, când se sărbătoreşte centenarul unirii,  Ştefan cel Mare va fi un element în plus de unire. 
Marcarea celor 543 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt s-a încheiat cu un simpozion ştiinţific şi vizionarea filmului ”Vaslui-1475”, momente găzduite de Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite