Untul, margarina şi uleiul - moartea din farfurie: de ce sunt nocive şi cum ne îmbolnăvesc aceste alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Untul şi margarina sunt toxice, dacă sunt consumate în cantităţi mari
Untul şi margarina sunt toxice, dacă sunt consumate în cantităţi mari

Uleiul alimentar, untul şi margarina sunt considerate produse alimentare nesănătoase. În realitate, spun specialiştii, acestea sunt foarte dăunătoare pentru organismul uman, dacă sunt consumate în cantităţi mari o perioadă mai lungă de timp.

Uleiul alimentar pe care îl cumpărăm din comerţ, margarina şi untul folosite la gătit se transformă prin procesul de încălzire în grăsimi trans, care sunt deosebit de toxice pentru peretele vaselor de sânge fiindcă pot produce leziuni. Cu alte cuvinte aceste alimentele sunt periculoase tocmai din cauza acestor grăsimi trans care contribuie la formarea plăcilor de aterom.

„Peretele vasului are în interior un strat unicelular, care se numeşte endoteliu vascular. Tinereţea noastră rezidă în cât de mult păstrăm endoteliul vascular fără leziuni. Ori grăsimile trans, care apar datorită produselor de patiserie, produselor de cofetărie, prăjelilor în ulei, gătitul acela în ulei refolosit, în grăsimi excesive, se depun în endoteliu şi produc leziuni care se numesc plăci de ateroscleroză”, explică reputatul medic cardiolog severinean Cristian Jianu de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin.

Consum moderat

Consumul acestor alimente nu este toxic penru organism dacă este moderat, nu mai mult de 10 grame de unt sau de margarină zilnic. În plus, copiii până în 14 ani au nevoie de unt pentru că are în compoziţie vitamina D, care ajută la absorbţia calciului.

„Nu aş fi partizanul scoaterii lor totale din alimentaţie. O felie de pâine, o tartină, unsă cu un strat subţire de margarină sau de unt, cu un produs lactat parţial degresat sau cu chefir este extraordinar de sănătos să serveşti la micul dejun. Ţelul nostru este să consumăm foarte puţină grăsime pe zi, eu zic că mai mult de 10 grame de unt sau de margarină nu avem de ce să consumăm zilnic. Mai mult de atât înseamnă intoxicarea corpului, înseamnă produşi toxici, adică aceste grăsimi trans”, mai spune Cristian Jianu, cardiologul severinean.

Populaţia consumă, în general, o cantitate mare de grăsimi trans reprezentată de uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentară de tip: fast food, snacks, chips, prăjituri, produse de patiserie, uleiuri rafinate şi dublu rafinate folosite la gătit, margarina şi alte produse.

„Adevărata problemă sunt ingredintele pe care industria tehnologică le foloseşte pentru aceste produse din supermarketuri, acele pungi pline cu tot felul de cornuleţe, cartofi feliaţi, alune cu nu ştiu ce. Toate acestea, pe lângă grăsimile trans care rezultă din prelucrarea termică a untului şi a grăsimii, au o serie de aditivi care creează dependenţă. Ele sunt o bună afacere pentru industria alimentară, un câştig însă sunt extraordinar de dăunătoare sănătăţii noastre”, este de părere medicul Cristian Jianu.

Ce boli provoacă

Alimentaţia cu grăsimi trans provoacă obezitate, cancer, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie, modificări comportamentale. Aceste grăsimi sunt implicate şi în apariţia aterosclerozei, cu efecte nefaste pentru sistemul cardiovascular în ansamblu.

„Toate aceste boli ne scurtează viaţa,  bolile de inimă sunt grave fiindcă ele ne scurtează viaţa cu 12 până la 15 ani. În fond bătălia, când vorbim de margarină, sport, de slăbit şi de toate metodele acestea de a combate bolile cardiovasculare se dă pentru 12-15 de ani de viaţă pe care îi câştigăm dacă nu fumăm, nu suntem fumători pasivi, nu suntem obezi, nu mâncăm grăsimi trans, nu consumăm sare în cantitate mare”, explică cardiologul Jianu.

Ce este recomandat

Medicul severinean recomandă pentru consum uleiul de măsline presat la rece fiindcă are un conţinut bogat în Omega 3, Omega 6 şi nu produce grăsimi trans în cantităţi atât de mari faţă de uleiul alimentar obişnuit. De asemenea, este recomandat ca alimentele să fie pregătite la abur, cu acele tigăi speciale din ceramică, care folosesc extraordinar de puţină grăsime. În plus, este bine de evitat la cumpărături acele produse pe eticheta cărora apar grăsimi trans parţial hidrogenate fiindcă prin gătire se transformă în acizi graşi trans, care stimulează procesul de îmbătrânire a vaselor.

Citeşte şi:

Cât de sănătoasă este margarina?

Nutriţionist român, despre ideea bulgarilor de a interzice margarina: „30 de grame de margarină fac tot atât de rău ca 30 de grame de unt!”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite