Un primar PSD se plânge că Guvernul sancţionează primăriile care au gestionat corect bugetele locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Răducan (PSD), primarul comunei mehedinţene Şişeşti, care a reuşit în ultimii ani să atragă peste 3 milioane de euro fonduri europene prin diverse proiecte, se plânge că Guvernul României sancţionează primăriile care şi-au gestionat corect bugetele locale.

Pentru că a făcut economii în anul 2016, la începutul acestui an nu a primit bani de la bugetul statului, spune primarul Marian Răducan. Practic, Ministerul Finanţelor a schimbat formula de calcul, luând în calcul excedentul bugetar al primăriilor din anul 2016 (anul 2017 nefiind încheiat), arată edilul. Problema este că în acest excedent se regăseau şi sumele pe care primăriile le luaseră în calcul pentru proiectele cu fonduri europene.

”Începând cu 1 ianuarie 2018, Guvernul României sancţionează primăriile care şi-au gestionat corect bugetele locale, care au o strategie de dezvoltare corectă, de a accesa fonduri europene, de a realiza investiţii fără să facă împrumuturi în bancă, fără să stea cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean, de a-şi asigura cotele de cofinanţare ale proiectelor fără să mai plătească comisioane, dobânzi bancare, alte cheltuieli, acestea ridicându-se la sute de mii lei, tot în buzunarul cetăţeanului”, scrie pe contul său de Facebook, primarul comunei Şişeşti, Marian Răducan, cel mai longeviv primar din judeţul Mehedinţi.

Primarul explică şi modul concret cum a făcut economii, astfel încât să aibă sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene:

”O primărie, cum este cea pe care o reprezint, nu a acordat indemnizaţii de 100 la sută consilierilor locali, s-a acordat cel mult 50 la sută, iluminatul public asigurat doar 4 ore, becuri economice şi pe led, aparatul primăriei lucrează cu 11 salariaţi în loc de 22, nu s-au efectuat măriri de salarii, cum prevede legea, tocmai pentru a nu duce în declin comunitatea, nu s-au acordat sporuri salariaţilor, serviciile se asigură de către 6 persoane, serviciul autofinanţat (colectarea deşeurilor, iluminat public, alimentare apă în sistem centralizat, întreţinere drumuri şi spaţii verzi, servicii de vitanjare)”.

Opt primării din judeţul Mehedinţi nu au primit niciun ban la începutul anului 2018 prin legea bugetului.

De-a lungul anilor, Primăria Şişeşti a implementat cu succes 18 proiecte europene, iar suma totată adusă în comunitate este de aproximativ 3 milioane de euro. Cu aceşti bani, primăria şi-a pus la punct serviciul de salubritate (700.000 de euro), iar acum gunoiul menajer este ridicat de maşina proprie de la pubelele puse la dispoziţia localnicilor şi dus la depozitul ecologic al judeţului, astfel că se percepe o taxă de 7 lei de gospodărie, şi nu 9 lei de fiecare membru de familie cum ar fi fost în cazul în care serviciul era realizat de o firmă privată.

De asemenea, au şi un serviciu pentru situaţii de urgenţă modern (600.000 de euro), prin intermediul unui proiect european transfrontalier reuşind să achiziţioneze utilaje pentru intervenţii, un buldoexcavator şi un ATV echipat pentru stingerea incendiilor. Alte proiecte implementate cu succes sunt modernizarea unor drumuri şi înfiinţarea unui centru ce informare turistică, mai ales că zona este una faimoasă pentru ceramica produsă aici.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite