Turnu Severin: Miniaturi ale monumentelor lui Brâncuşi într-un sat mehedinţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Miniaturi ale monumentelor lui Brâncuşi într-un sat mehedinţean
Turnu Severin: Miniaturi ale monumentelor lui Brâncuşi într-un sat mehedinţean

 În satul Marman din comuna Husnicioara există de ani buni imitaţii ale celor mai faimoase monumente gorjene aparţinând lui Constantin Brâncuşi, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului

În zona de deal a judeţului Mehedinţi, în comuna Husnicioara există un mic sat, Marman care ascunde ceva de-a dreptul interesant pentru toţi mehedinţenii, şi anume o imitaţie a Ansamblului monumental din Târgu-Jiu a lui Constantin Brâncuşi. Satul Marman pare uitat de lume, aici locuind în prezent doar 10 familii, însă primirea pe care ţi-o face te duce cu gândul la frumoasele creaţii ale lui Brâncuşi, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului.”Suntem foarte mândri că în comuna noastră se află “micul Târgu-Jiu”. Satul nu este prea vizitat şi puţină lume ştie de aceste imitaţii, dar localnicii se bucură de ele şi le întreţin pe cât posibil”, susţine Primăria comunei Husnicioara

Au fost donate
După spusele sătenilor imitaţiile monumentelor gorjene de la intrarea în Marman au fost donate de către un sătean în urmă cu ceva ani. “Aceste imitaţii sunt ceva special pentru noi. Ele au fost făcute cadou comunităţii de către un sătean care avea o pasiune pentru sculpturile lui Brăncuşi şi le-a confecţionat din dalele de beton care erau pe drum înainte de refacerea lui”, susţine Roxana Coadă, o tânăra care mai vine la casa bătrânească din sat.

Diferenţe şi asemănări
Între sculpturile din beton de la Marman şi cele originale de la Târgu-Jiu există o clară asemănare, însă la o privire mai atentă se pot descoperi şi câteva diferenţe, sau poate chiar nota de originalitate a sculporului care l-a imitat pe Brâncuşi. Coloana Infinitului cea originală este compusă din 15 moduli octaedrici având la extremitaţile inferioară si superioară câte o jumatăte de modul, iar cea din Marman are doar 9 moduli şi două jumătăţi. Masa Tăcerii a lui Brâncuşi sugerează prin forma de clepsidră a scaunelor timpul scurs în tăcere înaintea unei confruntări, iar această formă a scaunelor lipseşte la Marman. Poarta Sărutului pare să fie cea mai asemănătoare cu cea originală, deşi ca mărime este mult mai mică.
Dacă monumentele gorjene au fost ridicate în cinstea soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial pe malul Jiului, cele mehedinţene au fost ridicate în cinstea pasiunii pentru arta şi pentru sculptorul reprezentativ al ţării noastre, Constantin Brâncuşi.

Spune ce părere ai despre miniaturile lui Brâncuşi din Mehedinţi pe
turnu-severin.adevarul.ro

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite