Turnu Severin: Drăgan Mihai Nedelcu tipăreşte cărţi după pofta clientului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drăgan Mihai Nedelcu
Drăgan Mihai Nedelcu

A încercat de toate în afaceri, dar şi-a găsit locul printre cărţi. Editura sa are colaborări internaţionale, iar acum îşi doreşte o librărie-cafenea în Severin.

Este un om care a ştiut să profite de oportunităţile oferite de viaţă. A încercat să-şi dezvolte o afacere, însă a fost nevoie de timp până să-şi găsească locul pe piaţă. „Nu m-am gândit niciodată că o să activez în acest domeniu. În afaceri, am încercat de toate. În cele din urmă am găsit această oportunitate şi consider că mi-am găsit locul“, povesteşte directorul. Povestea care l-a transformat în director de editură  începe în 2002. „În urmă cu 8 ani m-am angajat la o editură în Severin. Plăcându-mi munca de acolo, veneam mereu cu idei noi, cu planuri de dezvoltare, lucru care nu a fost agreat de cei de acolo. Am fost puţin dat deoparte şi asta nu mi-a plăcut, aşa că m-am hotărât că pot să fac ceea ce-mi place pe cont propriu“, ne spune Nedelcu.
Noua afacere a fost un succes, deşi a fost începută din nimic. „Am început de la 0. Cu bani împrumutaţi, cu un calculator şi o imprimantă. Încet-încet, am ajuns să am patru angajaţi, reviste lunare cu un tiraj foarte mare, colaborări în toată ţara şi în străinătate. Edităm o revistă pentru o grădiniţă din Timişoara, care a ajuns să apară şi în Ungaria. În 2002, când am început afacerea, am editat  «Revista de matematică pentru învăţământ primar», revistă care a fost primul nostru produs. Au urmat cărţile «Gulagul Bărăganului» şi «Amintirile unor veterani de război», premiate în anul 2005 la Moscova şi în Germania. O a treia carte de mare succes a fost «Folclorul copiilor», ne spune editorul.

„Severinul ar merita un astfel de loc“

Visul cel mai măreţ al lui Mihai Nedelcu este de a deschide o librărie-ceainărie în Severin. „Îmi doresc foarte mult ca pe viitor să îmi extind afacerea. Pentru mine, un vis este acela de a deschide o librărie, unde poţi să bei şi o cafea sau un ceai şi unde poţi găsi cam orice te interesează. Cred că Severinul ar merita un astfel de loc, iar în momentul de faţă îi lipseşte“, susţine editorul.
În ceea ce priveşte editura, proprietarul ei ne împărtăşeşte şi secretul succesului. „Nu limitez numărul de exemplare. Cât tiraj vrea clientul, atât facem. Mulţi oameni au lucruri frumoase de spus, vor să scoată o carte şi nu au posibilităţi, iar sponsorizări se găsesc mai greu în ziua de azi. Aşa că am venit cu această idee de a nu obliga clientul să scoată un număr minim de exemplare, lucru care ne-a adus succes. În plus, lucrăm foarte bine cu învăţământul, avem colaborări bune cu Inspectoratul Şcolar“, încheie Mihai Nedelcu.

Întrebări şi răspunsuri
Care e cel mai greu lucru într-o editură?
D.M.N.: Distribuţia. La comenzile din ţară suntem nevoiţi să folosim distribuţia prin poştă. Din acest motiv mă şi gândesc la o piaţă de desfacere, adică la o librărie, care ar elimina acest neajuns.
Cum credeţi că pot fi oamenii determinaţi să citească?
D.M.N.: Cred că trebuie modelaţi în primul rând copiii. Trebuie să poţi să găseşti punctul sensibil care să le declanşeze dorinţa nativă de cunoaştere. Cei tineri trebuie atraşi cu ceva, cu o idee, un concept sau o imagine.

Ce-i place
„Natura este preferata mea. Călătoriile cu cortul, în mijlocul naturii, sunt ideale în timpul liber. Sunt pasionat de fotografie, la fel ca tatăl meu.“
Ce nu-i place
„Nu suport minciuna. Detest ura şi oamenii care urăsc. Nu vreau să fiu săpat pe la spate. Bine sau rău, îmi place să lucrez cu cărţile pe faţă.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite