Turnu Severin: BENIAMIN ZABET, coordonează cel mai puternic club de kaiac-canoe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preferă să vorbească prea puţin despre viaţa sa. Adoră în schimb să vorbească despre drumul spre glorie al sportivilor săi. Este omul care a reuşit să transforme clubul orşovean în cel mai  puternic club nautic de juniori din ţară. 

La cei aproape 57 de ani, antrenorul emerit Beniamin Zabet poate spune că e un om împlinit. Îl găsim, zilnic, pe pontonul improvizat de pe marginea Dunării. Îşi priveşte cu admiraţie şi ambiţie sportivii pe care-i pregăteşte şi, din când în când, le aruncă câte un strigăt de îmbărbătare. Apoi, îşi întoarce privirea către noi şi îl rugăm să ne povestească viaţa printre ambarcaţiuni şi sportivi de valoare a celui care a fost odinioară preşedintele Federaţiei Naţionale de Kaiac-Canoe (FRK-C), iar acum antrenor emerit. Începe cu amintiri plăcute.

 „Primul meu antrenor a fost Richard Ceranovski care m-a selecţionat în clasa a V-a. Practicam pe vremea aceea handbal, însă am renunţat în favoarea kaiacului, urmând ca în anii de liceu, să ajung, la un moment dat, cel mai bun junior din ţară. La juniori fiind, am intrat în lotul olimpic de seniori, pe vremea când marile valori ale kaiac-canoe, Vernescu, Sciotnic,  Ivanov erau campioni mondiali, europeni şi olimpici”, ne spune Beniamin Zabet.  

Anii de început au fost grei, dar a meritat

Fost component al Loturilor Olimpice de kaiac-canoe şi bob ale României (1971-1980),  Beniamin Zabet şi-a început activitatea de profesor, la 22 ani, la Liceul „Ştefan Plavăţ” din Orşova. Au fost ani grei, dar în scurt timp a reuşit să aducă clubul orşovean pe culmile succesului, devenind cel mai puternic club din România. „Trebuia să lucrez cu vreo 30 de copii. Nu a fost uşor, însă pe parcurs, datorită  nivelului de percepţie al copiilor de atunci, am reuşit”, îşi aminteşte antrenorul.

Cei doi copii îi urmează paşii 

Beniamin Zabet se consideră un om împlinit. Are şi de ce. Printre medaliaţi, sunt şi cei doi copii ai săi. „Când erau mici, până pe la 14 ani, îi luam cu mine cu şalupa la antrenamente, neavând încotro. Le-a plăcut. Cel mare a ajuns la o performanţa deosebită, locul 4 la campionatele mondiale, la campionatele europene, câştigător de multe regate internaţionale, iar fata, la nivel naţional, nu extraordinar, dar tot kaiac. Le-a plăcut, sunt aici mai mereu cu mine, în mijlocul sportivilor. Îmi sunt de foarte mare ajutor, fiind şi ei profesori. De altfel, fata are o responsabilitate deosebită. Se ocupă de partea feminină şi de lucrurile mai intime ale fetelor”, ne spune, cu mândrie, Beniamin Zabet.

Beniamin Zabet are însă şi un regret. Lotul de juniori pe care îl coordonează se confruntă cu o lipsă acută de fonduri. „Singurii care mai ţin steagul sus suntem noi, Orşova. Din păcate, din punct de vedere financiar, o ducem cel mai rău. Nu avem susţinere financiară. Ne trebuie mancare pentru sportivi, participare la competiţii, plus întreţinerea gospodarească. Încercăm, cum putem, să supravieţuim, pentru că nu vrem să oprim activitatea”, conchide Beniamin Zabet.


Sunteţi un om împlinit?

Cred ca da. Am avut funcţii de responsabilitate maximă. Am fost preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, într-o perioadă în care federaţia a avut un salt valoric calitativ şi cantitativ deosebit. Am obţinut în 4 ani, la nivelul competiţiilor internaţionale oficiale, peste 250 de medalii, ceea ce înseamnă foarte mult.
 
Cum sunt tinerii de azi faţă de generaţiile trecute?


Generaţiile trecute aveau mai multă deprindere, mai multe calităţi, căpatate în şcoală, la educaţie fizică, decât au acum. Mulţi copii pe care îi selecţionăm acum, nu ştiu nici măcar să respire, darmite să meargă şi să alerge. O spun cu toată responsabilitatea, pentru că din păcate, colegii mei, profesori de educaţie fizică, nu-şi ţin orele. Nu ştiu din ce motive, însă bagajul de cunoştinţe al elevilor pe care noi îi selecţionăm pentru înalta performanţă este extrem de scăzut.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite