Turnu Severin: Ştefan Ponea, poliţistul şcolit de experţi ai FBI

Turnu Severin: Ştefan Ponea, poliţistul şcolit de experţi ai FBI

Ofiţerul şi-a ales această profesie din respect pentru justiţie

Înainte să ajungă la conducerea IPJ Mehedinţi, ofiţerul a „ars” toate etapele necesare unei experienţe profesionale care să-l recomande pentru poziţii superioare în ierarhie.  

Ştiri pe aceeaşi temă

Este unul dintre cei cinci ofiţeri români şi singurul din Mehedinţi care a participat la un curs special de securitate, coordonat de FBI în urmă cu patru ani.

A învăţat modul de lucru al americanilor în combaterea criminalităţii şi terorismului, dar şi a traficului de droguri şi persoane, tocmai de la experţi ai FBI, CIA, Interpol, Europol şi Secret Service.

Cunoştinţele dobândite în timpul acestui curs organizat la Academia Internaţională de aplicare a legii din Budapesta l-au ajutat să promoveze conceptul unei poliţii, cum este Poliţia Americană şi în Mehedinţi.

„Cursurile pe care le-am absolvit în 2007 m-au ajutat foarte mult, atât în cariera de poliţist, cât şi în formarea mea ca om.

Mi-au oferit oportunitatea să înţeleg ce înseamnă cu adevărat acronimul F.B.I.: fidelitate, curaj, integritate.

Am împărtăşit şi transmis mereu din experienţa acumulată poliţiştilor mehedinţeni prin toate iniţiativele şi deciziile pe care le iau în calitate de şef al Inspectoratului”, ne spune Ştefan Ponea.   „Cele mai mari dificultăţi le am cu mentalităţile oamenilor”
Şi-a ales această profesie din respect pentru justiţie, echidistanţă şi din dorinţa de a se alătura luptei pentru apărarea şi impunerea legii.

A intrat în poliţie în urmă cu 15 ani. A fost pe rând ofiter al Biroului de Combatere a Criminalităţii Economico-Financiare din cadrul Poliţiei Severin, al Serviciului Cercetări Penale, timp de şapte ani, a condus patru ani Poliţia municipiului Orşova, din 2009 se află la comanda IPJ Mehedinţi.

Despre toată această perioadă, Ştefan Ponea îşi aminteşte doar experienţele pozitive, dar recunoaşte că încearcă să descopere „frumuseţea” evenimentelor care, la o primă interpretare, s-ar înscrie în registrul celor mai puţin plăcute.

„Întreaga perioadă cât mi-am desfăşurat activitatea la Orşova reprezintă un album de amintiri frumoase, unele dintre ele tocmai pentru că au fost provocări care au contribuit la dezvoltarea mea personală şi profesională”, povesteşte ofiţerul.Cea mai dificilă „misiune” în opinia lui a fost implementarea unui mod profesionist de gândire şi  de a înfrânge rezistenţa la schimbare şi la nou.

„Cele mai mari dificultăţi le am cu mentalităţile oamenilor, cu rezistenţa lor la schimbare.

A fost un risc asumat atunci când am ales să vin pe această funcţie, de fapt reprezintă în continuare o provocare pentru mine, nu să încerc să le schimb în totalitate, ar fi o naivitate, sper măcar o flexibilizare a lor”, adaugă Ştefan Ponea.Întrebat despre cum vede adevărata imagine a Poliţiei, comisarul şef scoate în evidenţă părţile pozitive.

„O văd aşa cum este, poate cu nişte plusuri la capitolul combaterea coruptiei, eficienţă şi fermitate, comunicare şi mai ales apropierea de comunitatea în care traim si muncim noi poliţiştii”, conchide comandantul IPJ Mehedinţi.


Ce părere aveţi despre poliţiştii corupţi?
„Că nu şi-au ales cum trebuie profesia. Din păcate aceştia există, din fericire sunt puţini, iar în ceea ce îi priveşte pe poliţiştii mehedinţeni, aşa cum a constatat şi opinia publică, acestia sunt excepţii”.


Cum ar fi poliţistul perfect?
„În primul rând un tip educat, profesionist în aplicarea cu fermitate a legii, fără menajamente sau părtinire. Să inducă cetăţenilor oneşti cu care intră în contact sentimentul de siguranţă şi să reprezinte garantul respectării legii. Poate că ar trebui să fie mai bine antrenat şi rezistent la efort în domeniul fizic”.


Ce-i place?

„Pornesc de la premisa că toţi oamenii, fără deosebire, au ceva bun şi frumos în ei. Stă în înţelepciunea noastră să descoperim acele calităţi şi ţine de abilităţile noastre să putem valorifica virtuţile oamenilor cu care interacţionăm. În general, admir curajul onestităţii”.


Ce nu-i place?

„În general, sunt un om echilibrat şi nu detest pe nimeni. Îmi este greu în schimb să colaborez cu oamenii lipsiţi de profesionalism, care se cred profesionişti şi admir autodidacţii”.

citeste totul despre: