Turnu Severin: Șantierul arheologic de la Crivina și-a închis porțile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Șantierul arheologic de la Crivina și-a închis porțile
Turnu Severin: Șantierul arheologic de la Crivina și-a închis porțile

Campania de săpături arheologice de la Crivina, a scos la iveală cinci morminte, o vatră de locuit și foarte multe vase și resturi de ceramică. Acestea au fost și ultimile săpături ce s-au efectuat în această zonă. Urmează acum deschiderea unui alt șantier, de data aceasta la Pristol.

După trei săptămâni de săpături pe șantierul arheologic de la Crivina, directorul adjunct al Muzeului Regiunilor Porțile de Fier, Gabriel Crăciunescu, s-a arătat mulțumit de rezultatul acestei campanii, ținând cont de faptul că a fost și ultima. „Nu vom mai continua aici, am descoperit cam tot ce se putea descoperii. Bine că am reuşit şi am găsit ceva, dat fiind faptul că majoritatea aşezării şi a necropolei de aici, au fost înghiţite de apele Dunării. Acum ne vom muta la Pristol”, a declarat Gabriel Crăciunescu.

Un schelet uman din epoca bronzului

  În prima săptămână de săpături, arheologii au scos la iveală o urnă plină cu cenuşă şi oase, semn că aici a existat un mormânt de incineraţie, dar şi un schelet uman aparţinând epocii bronzului. „În jurul scheletului vechi de peste 3500 de ani, am descoperit şi o serie de resturi de ceramică arsă, o ceaşcă întreagă foarte bine păstrată, dar şi ace de pescuit şi fibule de prins părul confecţionate din bronz. Acum, în cadrul atelierului de restaurare, se lucrează intens la restaurarea tuturor obiectelor descoperite. Mai mult, tot ce am găsit în urna funerară vom cerne şi vom vedea ce se mai ascunde în cenuşă”, mai susţine Crăciunescu.

Alte patru morminte de inhumaţie

 Pe parcursul celorlalte două săptămâni, arheologii au scos din măruntaiele pământului alte trei schelete umane, unul dintre ele atrăgând atenția specialiștilor. „Am scos la iveală mai întâi un schelet care se afla într-o poziţie foarte ciudată. Craniul era spart în zeci dec fragmente, iar oasele de la mâini şi picioare erau puse la ceva depărtare de corp. Mai mult, sub acest schelet, am scos la iveală un altul aşezat în poziţie normală. În primă fază, tind să cred că cel de-al doilea, ori a fost adus din altă parte şi pus aici, ori mormântul acestuia a fost vandalizat anterior. Sper să descoperim ceva urme care să ne clarifice această situaţie”, mai susţine Crăciunescu. Tot aici şi tot în acestă perioadă, săpăturile au scos la iveală şi o vatră de locuit veche de 1300 de ani, pentru a cărei construcţie s-au folosit cărămizi provenite dintr-un castru roman. Printre ele au fost găsite şi pietre de calcar ars, sau mai bine zis bolovani de var.

Urmează un alt şantier, mult mai interesant

 Începând cu prima zi a luni august, arheologii din cadrul Muzeului Regiunilor Porţile de Fier, vor începe săpăturile pe şantierul arheologic de la Pristol, unde, conform lui Gabriel Crăciunescu, există posibilitatea unor descoperiri extrem de importante. „La Pristol există urme de locuire din perioada neoliticului şi până în prima perioadă a epocii fierului. Timp de trei săptămâni vom săpa acolo şi sunt sigur că vom face descoperiri interesante”, declară Gabriel Crăciunescu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite