Trucuri pentru verificarea, păstrarea şi prepararea alimentelor produse din lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să păstrăm laptele FOTO EXPUNERE.COM
Cum să păstrăm laptele FOTO EXPUNERE.COM

Verificarea laptelui se poate face cu ajutorul unui ac mare de tricotat. Se introduce vertical în lapte şi apoi se scoate repede afară tot în poziţie verticală. Dacă laptele este curat, fără apă, lichidul se scurge încet, iar pe vârful acului va rămâne o picătură.

Laptele pus la fiert nu va da în foc dacă înainte se adaugă o linguriţă de zahăr sau dacă se pune pe fundul vasului (oalei sau cratiţei) fie o linguriţă de argint, fie una de inox.

Laptele pus la fiert nu se va prinde deloc, dacă înainte se pune pe fundul vasului o bucăţică de zahăr cubic, o farfurioară răsturnată sau dacă se udă cu apă rece, spune Ionela Iordache, bucătar la un restaurant în Drobeta Turnu Severin.

Păstrarea laptelui proaspăt în timp verii se poate menţine, dacă se adaugă înainte de a-l pune la fiert un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

Laptele dulce fiert nu se acreşte şi în cazul în care vasul se ţine într-un lighean cu apă rece. Vasul se acoperă cu o cârpă umedă, cu capetele scufundate în apă. Ligheanul se ţine într-un loc aerisit.

Mirosul de lapte afumat va dispare imediat dacă peste laptele ars se presară sare de bucătărie.

Mirosul şi gustul untului rânced dispare dacă se frământă bine în lapte dulce şi apoi se spală în apă rece şi curată.

Mirosul de râncezeală al untului topit dispare dacă se topeşte din nou, lăsându-l să fiarbă în clocot, apoi se introduce în vas o bucată de pâine prăjită, care se scoate după câteva minute.

Untul nu se va arde în tigaie şi nu se va închide la culoare dacă se pun în prealabil câteva linguri de untdelemn.

O brânză întărită se înmoaie dacă se înveleşte într-un şervet îmbibat în vin alb şi păstrat astfel la rece timp de o oră.

Brânza uscată se reîmprospătează dacă se ţine câteva ore în lapte.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite